• 瀏覽: 55,727
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番咁上下,依家間樓有少少問題都好緊張,(例如少少滲漏、入水等)一直情緒好差,覺得好似SHOW HAND ALL IN 咁,有D咩事就一舖清袋,覺得付出咗咁多都唔能夠「安居」,我覺得我已經有D過度焦慮症,好少問題已經覺得好煩。

反觀以前租樓,唔鍾意咪搬囉,心理壓力無咁大。我明白買樓係財務安排上有一定的好處,但上咗車之後(心理壓力同情緒)又係另一回事.....

各位師兄/姐,我真係覺得好辛苦.....   你地有咩意見........  (我係真CASE,請求大家唔好惡意攻擊, 我就爆煲.....)

感謝~!~!

供多2年你就會覺得今日既自己好傻。
買樓最難係首期(假設冇人幫),供樓講真唔覺得難,難聽d講2個人做看更都供得起。

你依家每月供幾多?

你再租多幾年樓,你就知道你今日咁諗係幾蠢嘅事

買樓,點都係自己嘅

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
仲有D公司知你買左樓,大把說話你聽,日日恐嚇你,所以心理壓力一定有

得間cheap野梗係冇乜感覺,何況仲要自己供

引用:
原帖由 明日永恆的世界 於 2021-1-19 04:23 PM 發表

仲有D公司知你買左樓,大把說話你聽,日日恐嚇你,所以心理壓力一定有
所以老豆送先係最好

有時買樓買五係自己心水,上左車都未必開心!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
- 如果你租樓比公司炒咗咁又點算?
- 年紀愈大,租樓會愈難
- 租樓租到退休再申請公屋?

其實自己有能力上車,巳經比起好多人幸福,不如將精神放回點樣可以將間屋整得靚啲、舒服啲,享受一下自置物業既心態仲好啦。

45歲小妹

明白你既壓力係因為諗住要背負30年債項...

但又咁樣諗, 3 年後你就過罰息期, 如果真係份工唔好彩無咗, 咪賣咗層樓囉. 隨時可套現. 香港樓唔怕舊, 百貨應百客, 唔驚賣唔出. 只要有升值過, 隨時賺返你幾年的租金及本金. 所以唔洗咁緊張.

引用:

業主的確唔係個個做得起,勉強自己冇幸福,如果覺得租樓生活啱自己多啲,何必夾硬做業主

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
賣左佢去租屋就無事

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

記住每年今日,再出過貼,講反上車後心得,你就知今日的你,是如何煩惱自尋,無早D買樓。
供得起,一定贏在以後日子。

一個97年上左車,一直都無落車之老人家

係。真係好大壓力,睇鄉土硬好日日check住銀行估價就知,升一蚊都開心到癲。

有家庭、有小朋友, 安樂窩尤其重要。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]