• 瀏覽: 57,208
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
樓主出完個post後就潛水。

9成9又係啲日日「性幻想」自己有樓嘅寄生蟲吧。

熱賣及精選
樓主, 望你無負資產的一日。我舅母就係沙士時層樓負資產, 之後得depress , then liver cancel 就香左. 四十頭就走完一生.
錢無左再搵過, HK唔會餓得死人ge, 要保持心境開朗.

又係啲淡淡PO

供多三年左右就會慣

股神
引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
希望師姐你如果見樓價跌左,唔好同另一半曹交啦。因為係你地決定買的,時也命也

引用:
原帖由 莫小問 於 2021-1-20 12:40 PM 發表

希望師姐你如果見樓價跌左,唔好同另一半曹交啦。因為係你地決定買的,時也命也
呢句野95%相同係8年前聽淡淡親友同我講,加句小心負資產

今曰佢成家已屈蛇返去長老間屋住,見佢fb又無工開又怨三怨四,但就好驚見到我地

層樓係你既, 將來就算唔升, 蝕賣都仲有D渣, 租樓就無底深潭, 仲要受包租婆氣, 你自己諗下啦

引用:

買樓係人生大事,上車前一定要諗清諗楚,特別係舊年經濟咁差嘅時間

得把口 正黃🐶
🤡🤡🤡
所以掹掹緊就唔好上車,勉強冇幸福

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-1-19 04:19 PM 發表

供多2年你就會覺得今日既自己好傻。
買樓最難係首期(假設冇人幫),供樓講真唔覺得難,難聽d講2個人做看更都供得起。

你依家每月供幾多?
首先你要有人肯請你做看更, 仲要供緊唔好出咩意外要用一大筆錢, 租到無錢瞓街一排都叫唔使破產, 供樓call loan你就仆街

引用:
原帖由 JimCurry 於 2021-1-20 11:42 AM 發表

樓主, 望你無負資產的一日。我舅母就係沙士時層樓負資產, 之後得depress , then liver cancel 就香左. 四十頭就走完一生.
錢無左再搵過, HK唔會餓得死人ge, 要保持心境開朗.
香討個個都係買樓必勝, 負資產係fake news, 樓價一定永遠升, 破產唔關佢地事, 唔會破財

而家好多人都係得五六十歲命,邊諗得咁長遠

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-20 12:44 PM 發表

呢句野95%相同係8年前聽淡淡親友同我講,加句小心負資產

今曰佢成家已屈蛇返去長老間屋住,見佢fb又無工開又怨三怨四,但就好驚見到我地
樓價跌嗰時係咪你賠條命比人呀, 硬好
你有水晶球知道永遠唔大跌呀何

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-20 01:27 PM 發表

樓價跌嗰時係咪你賠條命比人呀, 硬好
你有水晶球知道永遠唔大跌呀何
我唔係淡淡無預知能力,同埋你又講下點解會大跌

升跌平 三份一先輸,但我只知當年決定令我改變,唔洗排公屋抽居屋甘等運到

不過呢,我都係網到厄水吹者,唔好甘serious

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-20 01:30 PM 發表

我唔係淡淡無預知能力,同埋你又講下點解會大跌

升跌平 三份一先輸,但我只知當年決定令我改變,唔洗排公屋抽居屋甘等運到

不過呢,我都係網到厄水吹者,唔好甘serious
講得野就要負責任, 嚟道仲要係公開嘅, 我問緊你係咪有預知能力知道永遠唔會大跌, 大跌係咪你負責任

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]