• 瀏覽: 57,010
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 核心不安的高峰 於 2021-1-19 04:30 PM 發表

45歲小妹
小妹兄?

熱賣及精選
我諗你仲係too focus on買樓係為住

而忽略左你用好債去摃扞好既資產,等過幾年,你feel到銀紙唔值錢,你會易啲感受到買樓係啱

基本上揸3年放, 又賺過百萬, 連同3年租金, 已經賺150萬左右

租樓, 3年純支出50萬

做租客定業主開心, 唔駛諗吧

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高
引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
有咩咁好驚最多都係買返出去

引用:
原帖由 patrick1668 於 2021-1-20 07:35 AM 發表

其實買層樓,老咗有需要時可以做逆按揭,生活應該有保障啲。
講中晒!
由其無兒無女人士逆按揭真係好有用

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
你諗住自己60歲仲係文員仔, 無諗過發力向上游, 做更高職位更多收入?

如果你兩公婆真係咁既心態做到60歲都係文員仔, 根本不適宜買樓, 租樓租成世就最啱你

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

要記住,今日呢層樓,唔代表妳呢一世就係呢層樓... 過多十年八年,妳可以upgrade 去d 好d 質素同埋新啲嘅樓... 呢層只係踏腳石... 明白妳自已仲有可塑造嘅未來,呢一刻唔代表係定局!

你不喜歡果區,可以放租比人供,自己租另一區

----------
^.^
引用:

好友淡友不段對戰。

可以樂觀啲諗,你供樓係幫你儲緊錢,以前未有樓係賺幾多使幾多,但依家要每月強制放錢去供樓戶口度,變相減少咗無謂開銷,始終物業係資產,供樓係儲蓄,租樓係消費,供樓頭幾年係辛苦啲,因為大部份係按揭,但隨住時間耐咗,就主要供返你層樓嘅價值!(利申:已供5年,初時係唔習慣覺得辛苦,但依家習慣咗又ok)

引用:
原帖由 核心不安的高峰 於 2021-1-19 04:30 PM 發表

45歲小妹
45歲?

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-1-20 10:20 發表

你諗住自己60歲仲係文員仔, 無諗過發力向上游, 做更高職位更多收入?

如果你兩公婆真係咁既心態做到60歲都係文員仔, 根本不適宜買樓, 租樓租成世就最啱你
根本45+ 搵30000似下
基本上份份都無錢途和前途
(政府工除外)

現實中,
大把人如是,
閣下似為人人是上進
只有一間升幾個開的樓

引用:

冇辦法,過咗就冇嘢
當年我買第一間屋,買完戶口得返幾萬蚊
一樣好驚
過左幾個月儲返啲錢過返十萬就冇嘢

要供到70歲仲小妹
好有寶馬118 feel

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-1-19 04:19 PM 發表

供多2年你就會覺得今日既自己好傻。
買樓最難係首期(假設冇人幫),供樓講真唔覺得難,難聽d講2個人做看更都供得起。

你依家每月供幾多?
x2

樓主,唔好咁緊張,初做業主係咁架喇,我當年供樓供車,每個月一出糧就無晒錢,日日食飯都好慳

慢慢經濟情況就會轉好(當然,如果份工唔穩定,係會擔心既,我明)

我供左十八年,仲有兩個月就供完啦,時間真係過得好快

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]