• 瀏覽: 57,195
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
香港是行高地價政策,
買左樓=日日賺錢.....

熱賣及精選
當年供25年,最後12年KO 左

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-1-19 04:46 PM 發表

我同師姐一樣都有焦慮症

我上左車一年,沒有父母幹,只靠我一條友的身家去上車,我間屋係半新樓,入左伙之後,先發覺本身的木地板係好易粒,一個一蚊跌落地下都會整粒,連張SOFA 腳都會壓粒木地板,而牆身有位置都開始發毛,廚櫃門最近都裂左(可能同天氣太涷有關),而我都好怕冷氣機和抽氣扇壞,因為壞左就要拆好多野,而最近仲要放unpaid leave, 但身家只得返二十幾萬

我依家出門口,都會 ...
仲有廿萬都焦慮? 有無諗過剩返4位數點算? 我就試過,勸你唔好諗咁多,煮到嚟就食,過左幾年睇返轉頭,再望望其他人,你會俾個叻自己。

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 16:11 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
最主要能捱過頭3年,一切可以靈活變動。
加油。

供樓頭幾年係辛苦啲,之後人工加咗,就會好輕鬆,放鬆啲,唔好比壓力自己,十年之後你會知道依家的決定是正確的

引用:
原帖由 nlnl2020 於 2021-1-19 04:37 PM 發表

記住每年今日,再出過貼,講反上車後心得,你就知今日的你,是如何煩惱自尋,無早D買樓。
供得起,一定贏在以後日子。

一個97年上左車,一直都落車之老人家
真係~ 要經歷過先會領略到~

當年買第一層樓時~ 開頭供樓差不多佔月入三成~ 心諗要重要供成二十五年都幾辛苦~
但之後人工因年資增長, 供樓佔人工比例一年年咁下降~ 變咗一啲壓力都冇~
之後因為財務安排一次過還清按揭, 用咗十二年供完~

引用:
原帖由 lonely_wanderer 於 2021-1-19 07:01 PM 發表

你人工會加,供幾年又可以換樓,何解有壓力呢? 呢十幾年來我都換過幾層樓,越換越貴,越住越大。其實真係唔使擔心咁多。
因為十幾年前樓價平

我估你每月供樓同交租應該係差不多錢,你現在的供款大約2/3係本金,你這些本金是會儲起來的。。。

引用:
原帖由 ltk0116 於 2021-1-19 21:12 發表

我估你每月供樓同交租應該係差不多錢,你現在的供款大約2/3係本金,你這些本金是會儲起來的。。。
本金是(樓價可升可跌)

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-19 09:14 PM 發表

本金是(樓價可升可跌)
交30年租,到老無樓在手。
供30年樓,到老都仲有瓦遮頭。。。

引用:
原帖由 ltk0116 於 2021-1-19 21:18 發表

交30年租,到老無樓在手。
供30年樓,到老都仲有瓦遮頭。。。
供到30年,
似為一定有層樓
您不要忘記有加按這件事
我只可似說您可以繼續住這裡屋

隨時借得仲多
最初買樓事

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
調轉頭諗,當月租1.5萬,一年18萬,當唔加租,30年就540萬。你供樓總利息一定遠低過呢條數😤

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-19 09:23 PM 發表

供到30年,
似為一定有層樓
您不要忘記有加按這件事

隨時借得仲多
最初買樓事
講咩?

引用:
原帖由 硬好的淡淡 於 2021-1-19 08:01 PM 發表

其實講野唔需要咁無口德既 師兄!
師兄你唔使理佢呢個人啲留言,永遠都係咁低端.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]