• 瀏覽: 57,185
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 明日永恆的世界 於 2021-1-19 16:23 發表

仲有D公司知你買左樓,大把說話你聽,日日恐嚇你,所以心理壓力一定有
如無小孩,和45+
(45+,搵30000似下
份份都是無"錢途"和"前途"
有樓收租會更明顯

層樓升左幾個開
份垃圾工增加幾千
俾您都無心機便
份垃圾工只是為按揭
我不明白點會恐嚇您,
您估份是什麼"好"工

熱賣及精選
剛買樓不好話俾公司,同事知。
另頭幾年供辛苦少少,之後變輕鬆。且未必需要供足年期先供完。人生總有機會賺多啲錢

呢度以前高手教落,我袋到今時今日依然記著:

供樓頭10年係最辛苦 (死慳死抵),中間10年已經輕鬆自由(旅行周圍去飲飲食食),尾10年生活無憂

恕我直言,閣下第一步行錯左,所以拉長左呢30年人生道路,唯有咬緊牙關努力向前! 

(過來人:其實3年後已經會輕鬆好多,共勉之)

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
你人工會加,供幾年又可以換樓,何解有壓力呢? 呢十幾年來我都換過幾層樓,越換越貴,越住越大。其實真係唔使擔心咁多。

引用:
原帖由 65639567 於 2021-1-19 18:58 發表

呢度以前高手教落,我袋到今時今日依然記著:

供樓頭10年係最辛苦 (死慳死抵),中間10年已經輕鬆自由(旅行周圍去飲飲食食),尾10年生活無憂

恕我直言,閣下第一步行錯左,所以拉長左呢30年人生道路,唯有咬緊牙關努力向前! 

自己都是既得利益者
只要樓價向上
供樓根本不辛苦
現在都層樓貼緊生活費

如無小孩,
只要層樓距離估價離行離到
根本無想過供完

最重要樓價學這裡打手
說"gogogo"便可

引用:
原帖由 lonely_wanderer 於 2021-1-19 19:01 發表

你人工會加,供幾年又可以換樓,何解有壓力呢? 呢十幾年來我都換過幾層樓,越換越貴,越住越大。其實真係唔使擔心咁多。
這是閣下人工在大幅增加先正確

買樓,點都係自己嘅

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-1-19 04:46 PM 發表

我同師姐一樣都有焦慮症

我上左車一年,沒有父母幹,只靠我一條友的身家去上車,我間屋係半新樓,入左伙之後,先發覺本身的木地板係好易粒,一個一蚊跌落地下都會整粒,連張SOFA 腳都會壓粒木地板,而牆身有位置都開始發毛,廚櫃門最近都裂左(可能同天氣太涷有關),而我都好怕冷氣機和抽氣扇壞,因為壞左就要拆好多野,而最近仲要放unpaid leave, 但身家只得返二十幾萬

我依家出門口,都會 ...
不如睇醫生先

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-1-19 04:29 PM 發表

得間cheap野梗係冇乜感覺,何況仲要自己供
其實講野唔需要咁無口德既 師兄!

如果已經買左 上左車,就要努力頂住啦 頂下頂下就無咁辛苦架啦,加油👍

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
初初供樓係吃力,過一兩年就習慣,升職加薪後就會越來越輕鬆…!

引用:

好簡單! 唔好諗將來點! 反正你唔會知 究竟你同你老公 有冇70歲命!

過多兩年便習慣,始終供樓平過租樓,如果兩年後物業升值,你會覺得自己選擇無錯

呢位就真係有見地啦!
樓主太遲起步,而家唔憂心就將來憂心。自己選擇自己人生,唔好後悔(像而家)。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]