• 瀏覽: 56,966
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
我好後悔錯失很多買樓機會,一月終於買了樓,我覺得毋須太擔心將來工作收入,很多人都沒有一份很穩定的工作,但都買樓。我認為買樓是長期投資和保值,一定要買樓。

熱賣及精選
引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-28 10:58 AM 發表

我只係比緊中肯意見人地知道樓主個風險係大, 樓市唔會永遠gogogo, 宜家樓市同經濟風險相對大, 樓主風險承受能力又低, 有咩事隨時唔止瞓街.
有啲人見我屌硬好就話我一世買唔到, 但係又唔睇下我講過啲乜, 我就係風險細嘅一群準備緊買樓, 但係我無需要喺樓主面前吹, 更唔會水樓主話佢都叫風險細

你呢我就唔知你買唔買到會唔會買到破產. 我呢, 就係買到樓兼風險細, 細風險嚟啲野葡萄 ...
你都幾攪笑, 樓都無層仲儲緊首期, 仲好意思衝出黎x話比中肯意見樓主個風險幾大?
樓主有樓, 竟然需要聽你呢d仲儲緊首期既人講既所謂中肯意見? 知唔知個醜字點寫?

引用:
原帖由 55699飛行棋 於 28/1/2021 12:55 PM 發表

你都幾攪笑, 樓都無層仲儲緊首期, 仲好意思衝出黎x話比中肯意見樓主個風險幾大?
樓主有樓, 竟然需要聽你呢d仲儲緊首期既人講既所謂中肯意見? 知唔知個醜字點寫?
師兄係你咁好閒情同呢d廢青講道理講咁耐,比著我上一頁算數。

買樓住姐,講到又話乜乜風險,又話討論區既人不負責任。根本同小學生扭計買玩具差唔多,最好不勞而獲。

咪話我睇死呢d人,樓價升又嘈買唔起,跌又一大堆理由乜乜風險唔敢買,淨係識得上網圍爐取暖。

仲有樣野,明明佢自己都係好友儲緊錢買樓,睇淡又何來會有買樓計劃呢?但係又唔敢認仲自稱中立😂

睇佢d對答都估到邊類人,所以師兄你唔使勞氣,fb同呢個版大量呢d人😂👍🏻

其實咁既思維買樓同唔買都係驚
買驚佢跌唔買又驚佢升

引用:
原帖由 hartt4u 於 2021-1-28 01:14 PM 發表

師兄係你咁好閒情同呢d廢青講道理講咁耐,比著我上一頁算數。

買樓住姐,講到又話乜乜風險,又話討論區既人不負責任。根本同小學生扭計買玩具差唔多,最好不勞而獲。

咪話我睇死呢d人,樓價升又嘈買唔起,跌又一大堆理由乜乜風險唔敢買,淨係識得上網圍爐取暖。

仲有樣野,明明佢自己都係好友儲緊錢買樓,睇淡又何來會有買樓計劃呢?但係又唔敢認仲自稱中立😂

睇佢d對答都估到邊類人,所以師兄你唔使勞氣,fb同 ...
柒就柒啦, 買樓自住保障生活用, 升跌都唔點怕, 同一路硬好GOGOGO係兩樣野嚟架

自住接近full paid/至少唔係8/9按, 跌Q咗最少有得用, 最多係買貴咗. 如果講9按我都入到十世啦, 儲緊4-5成首期無咁柒去搏破產啫
你又吹得我脹咩? 我追得到兼就算我當你講得啱係睇淡, 我等佢跌咗買大啲仲開心添, 住得到間300至500呎一兩個人開開心心, 上到車通縮就乜價都縮, 個價跌都係咁話啦, 宜家入嚟做乜?
實際上係我睇唔明朗, 唔知佢有無得升定會跌, 幾時到跌嘅周期幾時又會升返, 所以自住嘅話就睇個市升咗幾耐(即係下跌風險開始增加)有幾多首期有幾多人工份工穩唔穩定, 同埋有無屋企etc.做你意外保險, 認清風險唔好搞到升就追但係跌就負資產, 自住跌都叫做有得用唔使跳樓, 升就係升咗唔會比人食著晒, 但唔好搞到自己瞓街得嚟仲要破產, 咁就入得
自住係買嚟保障有得住, 唔係保你樓價一定升, 唔係買嚟買唔到保障仲要搞到跳樓架

不如你話我聽下樓市會硬好到幾時/永遠, 錯咗就應承切腹呀?
問意見一味GOGOGO, 講野唔負責, 咁似某啲人士叫人衝嘅

電腦問題一律建議重灌
感情問題一律建議分手
買樓問題一律GOGOGO, 跌都要住所以破產都係咁話

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-28 02:13 PM 發表

柒就柒啦, 買樓自住保障生活用, 升跌都唔點怕, 同一路硬好GOGOGO係兩樣野嚟架

自住接近full paid/至少唔係8/9按, 跌Q咗最少有得用, 最多係買貴咗. 如果講9按我都入到十世啦, 儲緊4-5成首期無咁柒去搏破產啫
你又吹得我脹咩? 我追得到兼就算我當你講得啱係睇淡, 我等佢跌咗買大啲仲開心添, 住得到間300至500呎一兩個人開 ...
你有樓嗎? 樓都無學人指點江山講分析講理論講數據?
樓都無, 學人講睇好睇淡住大d開心唔開心, 仲話300呎500呎, 你而家擁有既呎數係0啊
樓都無入黎地產版教人, 你連交差餉既資格都無啊

引用:
原帖由 55699飛行棋 於 2021-1-28 02:28 PM 發表

你有樓嗎? 樓都無學人指點江山講分析講理論講數據?
樓都無, 學人講睇好睇淡住大d開心唔開心, 仲話300呎500呎, 你而家擁有既呎數係0啊
樓都無入黎地產版教人, 你連交差餉既資格都無啊
係啦叻叻, 我唔教得人儲錢睇清風險先買, 你教人GOGOGO就有資格呀嘛, 不過你都係唔會應承樓市永遠GOGOGO, 唔Go就表演切腹, 即係不負責任啦, 人地仆街人地事, 自己有料睇人仆街都係益自己執銀主啫, 負條春責任咩

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-28 02:37 PM 發表

係啦叻叻, 我唔教得人儲錢睇清風險先買, 你教人GOGOGO就有資格呀嘛, 不過你都係唔會應承樓市永遠GOGOGO, 唔Go就表演切腹, 即係不負責任啦, 人地仆街人地事, 自己有料睇人仆街都係益自己執銀主啫, 負條春責任咩
唔洗講咁多啦,大把窮人教李嘉誠投資,記得準時交租就得!

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-28 02:37 PM 發表

你真係好有趣, 講黎講去三篤屁, 有物業就一定係GOGOGO?
其實你係咪諗買樓日諗夜諗到short左, 人地買樓賣樓又關你乜事? 所謂負責任, 講黎講去都係買果個人既事

其實開口埋口負責任負責任你仲有邊句? 樓主有樓有資格情緒煩惱,

都係果句, 你有樓嗎? 你有自置物業既情緒煩惱資格嗎?

局外人

引用:
原帖由 焦急深情的碼頭 於 2021-1-28 02:50 PM 發表

唔洗講咁多啦,大把窮人教李嘉誠投資,記得準時交租就得!
條友連交租既資格都無, 仲痴緊老豆老母住咋

引用:
原帖由 55699飛行棋 於 2021-1-28 02:50 PM 發表

你真係好有趣, 講黎講去三篤屁, 有物業就一定係GOGOGO?
其實你係咪諗買樓日諗夜諗到short左, 人地買樓賣樓又關你乜事? 所謂負責任, 講黎講去都係買果個人既事

其實開口埋口負責任負責任你仲有邊句? 樓主有樓有資格情緒煩惱,

都係果句, 你有樓嗎? 你有自置物業既情緒煩惱資格嗎?

局外人
咁點解我屌硬好就係睇淡????
你唔係Gogogo又唔見你講下因為樓市非gogogo所以有嘅風險? 講咗就係做淡?
你肯應承切腹嘛? 講到唔應該講風險自住就應該點都買, 但係又唔應承錯咗負責, 你有咩資格? 你做人地擔保?
應承唔起就唔該唔好講到樓市一定點, 要講就講理性分析風險再睇受唔受得起先好決定買

引用:
原帖由 55699飛行棋 於 2021-1-28 02:54 PM 發表

條友連交租既資格都無, 仲痴緊老豆老母住咋
係呀, 儲到錢就梗係儲錢買樓唔會樓市升到宜家仲玩9按啦, 所以咪"交唔到租"囉
死到要將買樓係要嚟保障自住唔應該搞到變成跳樓風險同做好做淡攞嚟講, 又唔肯負責任

我要偷步我都可以買屯門樓, 唔等於我一定要宜家買唔儲錢買更好同降風險囉

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-28 02:59 PM 發表

咁點解我屌硬好就係睇淡????
你唔係Gogogo又唔見你講下因為樓市非gogogo所以有嘅風險? 講咗就係做淡?
你肯應承切腹嘛? 講到唔應該講風險自住就應該點都買, 但係又唔應承錯咗負責, 你有咩資格? 你做人地擔保?
應承唔起就唔該唔好講到樓市一定點, 要講就講理性分析風險再睇受唔受得起先好決定買
得喇得喇, 痴老豆老母住風險最低, 風險管理比你控制到最好至叻係你好未?

好友咪好友淡友咪淡友, 之不過你樓又無首期都無憑咩教人? 樓都無層學人指點江山比意見一位業主?

世界上最乞人憎既莫過於自己扮晒中立但骨子內已有自己觀點既人, 自稱儲緊首期, 儲緊首期即是認同短/中/長線係睇好樓市並準備買樓入市, 準備買樓仲唔係好友?

窮/唔夠錢/無父蔭/基層貨仔痴屋企住絕對唔係問題, 但買層自住樓仔都驚呢樣果樣日日睇實銀行估價, 等同賭身家輸一蚊都輸唔起既, 真心乾脆痴屋企老野住過世好過吧啦, 心理質素差做業主根本害左你

講黎講去三篤屁叫人應承呢樣果樣, 問人負唔負責任, 十足十小學生扭老母買玩具一樣, 呢度討論區啊

仲有, 你無籌碼, 買樓後層樓跌一百幾十可能對你黎講已經要生要死, 出面既人只係當輸左隻錶咋, 細佬

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-28 03:24 PM 發表

係呀, 儲到錢就梗係儲錢買樓唔會樓市升到宜家仲玩9按啦, 所以咪"交唔到租"囉
死到要將買樓係要嚟保障自住唔應該搞到變成跳樓風險同做好做淡攞嚟講, 又唔肯負責任

我要偷步我都可以買屯門樓, 唔等於我一定要宜家買唔儲錢買更好同降風險囉
所謂偷步買, 都仲係停留買得起屯門級數, 其實都預計到你係乜野貨仔

某程度我認同你, 對你黎講真係輸唔起, 買樓對你黎講真係好大風險

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]