• 瀏覽: 56,983
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
租是沒有太多家既感覺 供到70歲無問題 起碼最後20-30年唔會因住屋問題影響到最重要既醫療問題 我好小打咁多字 加油下你而已

熱賣及精選
引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
第一次係會有啲忐忑架啦,
換多幾次樓就慣

月華、敏棋你們現在好嗎?
引用:
原帖由 mcdonaldjungle 於 2021-1-21 10:16 PM 發表

25年後仲可以原價賣出?層樓已30年,25年後55年舊樓,逆按都無得做喎
25年後o既事邊個知?
諗正面d, 做人開心d!

不過, 美孚新邨1期出年 (2022年) 就55歲喇,
你到時可以走去問下d業主可唔可以用25年前 (1997年) o既價錢出售。

早睡是對明天的祝福
引用:
原帖由 黑草羊 於 2021-1-19 04:21 PM 發表

你再租多幾年樓,你就知道你今日咁諗係幾蠢嘅事

買樓,點都係自己嘅
96 都應該好多人咁諗。 過左2年後覺得租成世都冇咁貴

你導出好多人嘅疑問

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 01:06 PM 發表

做文員一個月要供萬幾蚊經濟差又無後台幫你頂意外風險都唔係風險?
打仗你驚無野食好過啦, 有街你瞓唔使死算好啦仲去買樓
香港地搵萬幾蚊仲易過食菜,風咩險?戰亂訓街貪可以比人無限中出咩

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
你咪就係中計囉。你上手賣家多謝你接火棒, 你入左老鼠會, 一係接受, 一係交火棒去昆下一個更大的傻瓜。

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-1-19 04:19 PM 發表

供多2年你就會覺得今日既自己好傻。
買樓最難係首期(假設冇人幫),供樓講真唔覺得難,難聽d講2個人做看更都供得起。

你依家每月供幾多?
所以樓價只能升, 不能跌, 只能不斷製造更大的傻瓜, 美元可以不斷無限印。

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 01:06 PM 發表

做文員一個月要供萬幾蚊經濟差又無後台幫你頂意外風險都唔係風險?
打仗你驚無野食好過啦, 有街你瞓唔使死算好啦仲去買樓
認真, 如果有人認為做個搵萬幾蚊既文員, 已是人生的極限, 真係唔好買樓
唔係因為買樓風險高, 而係佢自己承受風險既能力太低

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-1-22 17:15 發表

認真, 如果有人認為做個搵萬幾蚊既文員, 已是人生的極限, 真係唔好買樓
您似為人會上進
人工可以無限增加
您不明白人工是和際遇,
工種,年齡有關

樓價升幅和人工升幅是無關

早十幾年前買落
層樓升左幾個開
份垃圾工增加幾千
俾您都無心機做
(基本上45+ 搵2.5萬似下,都是無
"錢途"和"前途",政府工不計)
返工只是為壓測

(如是45+,無小孩or
有樓收租更明顯)

窮就咪撚學人買樓啦

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2021-1-22 05:15 PM 發表

樓主話自己係40歲嘅文員, 所以我肯定唔會水佢話佢一定承受得起

引用:
原帖由 KenWstr 於 2021-1-22 03:35 PM 發表

25年後o既事邊個知?
諗正面d, 做人開心d!

不過, 美孚新邨1期出年 (2022年) 就55歲喇,
你到時可以走去問下d業主可唔可以用25年前 (1997年) o既價錢出售。

年代唔同無得咁比,25年後再升多幾十倍我就覺得無乜可能

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]