• 瀏覽: 56,960
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
第一2個人搵食就唔使怕,第二你如果永遠向唔好方向諗緊係死啦,第三你而家末供完咪當租樓囉,不過租金係自己嘅其實到你老咗無嘢做賣出夠你退休緊本無得輸請問怕乜?

熱賣及精選
或者咁樣諗,供樓每月$15000,租樓咪一樣要$15000,分別層樓係自己嘅,怕份工唔穩定供唔到樓?咁租樓咪一樣無錢租。30歲人如果無小朋友嘅話無咩輸唔起吖,最好就兩公婆揾多份兼職勤力啲襯後生揾多啲錢吧。

唔想咁大壓力,申請公屋最穩陣
一年經常衹交11個月租
免維修,免大維修
租金=私樓管理費
間屋基本係世襲

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-1-22 08:08 AM 發表

又call loan又永久失業,仲要大病埋,用d幾乎冇可能發生既野黎嚇人會破產,目的係咩就自己清楚啦,如果我同你講一定要買樓,唔買樓d錢會因戰爭而變成廢紙,你認為我講得合理?雖然唔合理,但冇人擔保一定唔會發生
經濟唔明朗, 佢份工又唔係咁穩陣, 升得咁耐咁多, 又無屋企做後台, 咁唔叫合理風險? :0)

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-1-22 02:09 AM 發表

Agree x 2
朋友幾個家姐正是真正煩惱自尋...,
成日多多藉口唔肯上車,
去下旅行,買下手袋租樓二十幾年。
依家年過五十乜屋都無月月租樓(幫人供),
退休金又雞水咁多....
自找煩惱
今年64歲了,十年前退休前已供完甩身

過多兩年,做埋逆按揭
個個月有糧出
仲可以住返係自己屋企
百年歸老,子女先至接手
唔怕臨老唔過得

呢D就係租樓同供樓分別
年紀大,未必有人肯租比你
怕你整污糟間屋

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
十年之後你會覺得你做了正確的決定,二十年之後,你會覺得生活很很輕松,三十年之後,你會覺得錢會用不完,祝你好運,不要中途跳車

其實已經好叻,欣賞下自已

引用:
原帖由 nlnl2020 於 2021-1-22 10:22 AM 發表

今年64歲了,十年前退休前已供完甩身

過多兩年,做埋逆按揭
個個月有糧出
仲可以住返係自己屋企
百年歸老,子女先至接手
唔怕臨老唔過得

呢D就係租樓同供樓分別
年紀大,未必有人肯租比你
怕你整污糟間屋
逆按揭就唔好諗留俾仔女喇
逆按就等如攞層樓返按
但係貴普通按揭起碼一倍息

仔女想接手就要用超市價贖樓
賣咗佢分錢好過
但係樓價已經大部分俾利息食晒

你唔適合上車...

引用:
原帖由 dfmtf 於 2021-1-22 10:32 AM 發表

逆按揭就唔好諗留俾仔女喇
逆按就等如攞層樓返按
但係貴普通按揭起碼一倍息

仔女想接手就要用超市價贖樓
賣咗佢分錢好過
但係樓價已經大部分俾利息食晒
我到時都瓜左,佢地話事

逆按揭
最重要是住這自己樓
利息同手績費
人都釘在
無乜所謂
生前辛苦揾錢
錢使返自己身上
先至叫係我D錢

引用:
原帖由 powersupply 於 2021-1-22 10:28 AM 發表

十年之後你會覺得你做了正確的決定,二十年之後,你會覺得生活很很輕松,三十年之後,你會覺得錢會用不完,祝你好運,不要中途跳車

絕對正確
講出現在心聲

原因-人工唔高
生完仔 你仲慘

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 10:21 AM 發表

經濟唔明朗, 佢份工又唔係咁穩陣, 升得咁耐咁多, 又無屋企做後台, 咁唔叫合理風險? :0)
一個月供萬幾蚊,風咩險?入地盤做射水阿姐都700蚊日啦。
美國為阻止中國發展,遲早一戰,英國作為盟軍都會參戰,到時英資銀行唔洗還錢,百零萬執層樓,合唔合理?

引用:
原帖由 dooropener 於 2021-1-21 09:21 AM 發表

其實點解一定要買樓?
無話一定嫁,你鐘意租一世咪租一世 。

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-1-22 12:00 PM 發表

一個月供萬幾蚊,風咩險?入地盤做射水阿姐都700蚊日啦。
美國為阻止中國發展,遲早一戰,英國作為盟軍都會參戰,到時英資銀行唔洗還錢,百零萬執層樓,合唔合理?
做文員一個月要供萬幾蚊經濟差又無後台幫你頂意外風險都唔係風險?
打仗你驚無野食好過啦, 有街你瞓唔使死算好啦仲去買樓

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]