• 瀏覽: 56,980
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-21 03:20 PM 發表

你講清楚啲咩叫淡淡?

叫你諗清楚你嘅風險承受能力有咩後路考慮完先行, 無叫你絕對唔好買, 一定大跌喎 :0)
又call loan又永久失業,仲要大病埋,用d幾乎冇可能發生既野黎嚇人會破產,目的係咩就自己清楚啦,如果我同你講一定要買樓,唔買樓d錢會因戰爭而變成廢紙,你認為我講得合理?雖然唔合理,但冇人擔保一定唔會發生

熱賣及精選
我買樓完全無煩惱。
40歲小妹兄好似唔識理財咁。

宜家香討租淡,租足20年渣都無條都未驚過。
小妹兄未來到60歲有間供左20年既樓唔知驚咩野。

引用:
原帖由 pherrows 於 2021-1-20 10:56 AM 發表

45歲?
"小妹"係女性的自稱,無分年齡,等如阿伯都可以自稱"小弟"

買樓係無錯架,但要睇自己實力,以前買落既就多數賺多啦,舊年買既,要睇下你咩價買啦,我諗當香港從新出發,又唔會蝕既,最多升唔多者,同埋睇你買邊度者。
租間好啲既樓都成萬蚊啦,如果首期可以,人工又供得黎,又係自住,無問題。當然梗係升住黎住就最完美。
但買到樓,有自己的小窩,已好過好多人。我又唔會話有啲人黑心,想樓市跌到pk 然後自己買,老實講,尼類人,就算時光倒流返去沙士,淘大花園30萬,都係唔敢買架啦。
我有同事埋苑我住家人私樓,佢住公屋,我講,其實當時黎講,你同我父母都買得起,係差別係你父母無買,而選擇去排公屋,我父母有買者。其實住公屋都無輸架,平租,如果好好理財,一樣草好多錢。
咸魚白菜,去到我哋尼代,同我哋父母果代又唔同啦。而家樓升得快,人工加得慢,好多時候都要兩公婆一齊供啦。有能力咪買啦無錯架,係自己地方,感情唔同架,供完係自己架。
未有能力既,咪再草下錢先,我都係做左好多年野,好慳先草到啲錢,舊年先第一次買到樓。回想舊年,四圍睇樓,有唔少經歷,掙扎緊買新定舊樓,最後買左而家間樓。

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
師姊你俾太大壓力自己喇。如果得的話,我建議你儲反半年供樓資金做應急,咁你會細D壓力㗎喇。
樓,如果長線你睇好(10年),咁你根本無需要供斷佢。其實你每個月供咗本金,仲有樓價升幅,10年後賣咗佢,咪再買又好,租又好囉。反而你每個月交租係無揾間樓幫你賺過錢喎。當然,如果你係淡淡,條數就唔係咁計啦。

引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-1-19 04:46 PM 發表

我同師姐一樣都有焦慮症

我上左車一年,沒有父母幹,只靠我一條友的身家去上車,我間屋係半新樓,入左伙之後,先發覺本身的木地板係好易粒,一個一蚊跌落地下都會整粒,連張SOFA 腳都會壓粒木地板,而牆身有位置都開始發毛,廚櫃門最近都裂左(可能同天氣太涷有關),而我都好怕冷氣機和抽氣扇壞,因為壞左就要拆好多野,而最近仲要放unpaid leave, 但身家只得返二十幾萬

我依家出門口,都會 ...
所以有啲人即使有錢買都鐘意租樓。
利申:自住私樓,最驚屋企有野壞,幾年前全爆裝修後,更加小心翼翼,驚整花整壞啲野,又成日要保持清楚,老實講,呢啲都增添左壓力

施丹扮女人唱淡!

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
既然已經上咗車,不如樂觀D

引用:

我明白你感受,你可能唔慣戶口無啦啦無晒d錢,其實有得必有失,而家香港住屋問題係世界之最,可以係香港置業已經係所有人嘅夢想,用而家嘅積蓄換間屋返黎我覺得絕對值得,其實你有無留意銀紙大約每十年就會貶值一次,你諗返十年前嘅菠蘿包價錢同而家有咩唔同?十年前人工雖然追唔到通脹,但同而家比是否都有所增加?點解十幾年前供緊樣嘅人而家會咁輕鬆?你慢慢諗下說服下自己先

既然唔開心,就去租樓

供三十年要七十歲先供滿,即係而家已經40+歲
十年前唔上車?果陣時同樣居屋只係百幾萬,冇上車現在後悔已太遲

引用:
原帖由 我是臨時大總統 於 2021-1-22 09:34 發表

供三十年要七十歲先供滿,即係而家已經40+歲
十年前唔上車?果陣時同樣居屋只係百幾萬,冇上車現在後悔已太遲
只要無小孩,是45+
只要是早年買
根本不需要供完層樓

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-22 09:41 AM 發表

只要無小孩,是45+
只要是早年買
根本不需要供完層樓
如果樓主醒目,2010年(大約三十歲時) 發現唔對路,立即上車買個四百呎私人屋苑單位,都只係二百萬,七成按月供都只係4千幾。唔夠錢仲有九成按,只係供多d。
唔洗今日出post了

供到70歲,即係你40歲,40歲都叫小妹?

hide
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]