• 瀏覽: 57,286
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 cosmo 於 2021-1-21 13:16 發表

你講尼啲有咩用?咁多如果。你話你返屋企同屋企人住,你一定返到架?同家人決裂咩都有可能。
咁你訓街都可以既,但訓街都會被人趕,可能其他意外。
樓價升,租金都跌緊

熱賣及精選
引用:
原帖由 THBY 於 2021-1-21 13:14 發表

租樓就可以保證份工唔會被人炒,可以有能力租到7老80?租樓又保證間屋唔會漏水?呢啲嘢無論係買定租都一樣有機會發生㗎啦
租樓找業主整
供樓自己俾錢整

引用:
原帖由 ginger.333 於 2021-1-21 13:09 發表

30年的 "居屋屋苑",可以供到70歲?
只要有份工。2人工作, 一人供樓?
自己供不了, 由子/女續供。

60歲後一個文員仔唔好俾人抄。現實中50歲都無人要了。
50-60歲, 仍可做保安/護老/護理。只要有健康身體。max 65 輕松該是保安。
或樓轉給子/女, 自己申請公屋?。
無仔女,自己食左層樓

引用:
原帖由 toman118 於 2021-1-21 12:18 發表

我單身,2016年買,
今年2021年已經有能力供滿,
年齡係3字頭,
不過宜家梗係借盡銀行啲低息錢炒股票,
供唔到樓咪賣樓或者加按,驚咩野。
上述是由於閣下人工高

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
作為公司中高層,一定玩供緊樓同有細路仔的員工先,就係貪佢地唔敢反駁,至於最怕就係公屋仔,返工冇壓力隨時話唔撈就唔撈,跟緊那些野搵人接手都麻煩

YYY
引用:
原帖由 ch_margaux 於 2021-1-19 04:38 PM 發表

係。真係好大壓力,睇鄉土硬好日日check住銀行估價就知,升一蚊都開心到癲。
師兄,唔好篤爆好嗎?怕佢地頂唔順去BBQ呢

YYY
Home is the harbor of life

搵個另一半幫手供

唔好驚,好好工作,生活會好起嚟嘅

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-21 02:17 PM 發表

樓價升,租金都跌緊
咁你賣左層自住樓轉去做租客未?

引用:
原帖由 55699飛行棋 於 2021-1-21 15:06 發表

咁你賣左層自住樓轉去做租客未?
把自巳層樓租給人
租新樓都隨時有錢袋

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-21 03:09 PM 發表

把自巳層樓租給人
租新樓都隨時有錢袋
有道理, 叫你租新達兩房12000蚊租個朋友keep住長租, 唔好買樓了

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-1-21 12:02 PM 發表

咁呢個係對前景既睇法,香港咁多罪案,打刧扑頭強姦,你都係唔好出街返工食飯囉,困在家中最安全,一出街容乜易自己中伏就好無謂喇

買樓或租樓好睇自己理財規劃,如果自問學歷唔高,又唔肯進修自我增值,無上游機會,人工年年減,供樓嗰20幾30年隨時比人裁員,對前景悲觀,真心係租樓好過買樓了
係呀, 睇交通燈過馬路都有機會有意外, 所以唔好睇衝出去撞死罷就呀嘛 :0)

屌硬好就係代表淨係識睇衰嘅一面呀嘛 :0)

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-1-21 01:16 PM 發表

你講尼啲有咩用?咁多如果。你話你返屋企同屋企人住,你一定返到架?同家人決裂咩都有可能。
咁你訓街都可以既,但訓街都會被人趕,可能其他意外。
唔好講如果啦, 咁你真接講無如果所以衝咗出去死咗罷就係咪就係醒目仔先? 衝囉, 但係唔好屌人list合理風險你睇喎 :0)

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-1-21 11:00 AM 發表

硬好9叫gogogo, 淡淡就嚇人會被call loan,大病,失業等等,2類人都一樣咁黑人憎
你講清楚啲咩叫淡淡?

叫你諗清楚你嘅風險承受能力有咩後路考慮完先行, 無叫你絕對唔好買, 一定大跌喎 :0)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]