• 瀏覽: 57,284
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 stevenleeabcd 於 2021-1-19 04:46 PM 發表

我同師姐一樣都有焦慮症

我上左車一年,沒有父母幹,只靠我一條友的身家去上車,我間屋係半新樓,入左伙之後,先發覺本身的木地板係好易粒,一個一蚊跌落地下都會整粒,連張SOFA 腳都會壓粒木地板,而牆身有位置都開始發毛,廚櫃門最近都裂左(可能同天氣太涷有關),而我都好怕冷氣機和抽氣扇壞,因為壞左就要拆好多野,而最近仲要放unpaid leave, 但身家只得返二十幾萬

我依家出門口,都會 ...
咁你有無買家居保險呀?火險水險。
意外無得估,一樣可以被隔離鄰舍累。
我兩年前用了40萬重新裝修屋企,之後都好似你咁好緊張check實啲電器,最衰雪櫃要電,否則關大掣就唔使煩。
但係我都好懶,諗了兩年買家保,到而家都未買😂因為花多眼亂唔知買邊間好

熱賣及精選
引用:
原帖由 stevenhendry 於 2021-1-19 04:33 PM 發表

業主的確唔係個個做得起,勉強自己冇幸福,如果覺得租樓生活啱自己多啲,何必夾硬做業主
最緊要自己想租/買LA
兩樣都OK ,但如果勉強自己而真係一個追求都未嘗不可

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-19 05:28 PM 發表

8年前上車,簽約前我諗既同呢到剛上車師兄姐一樣,買完樓連化粈式裝修得番6皮野,四大長老退休全無父幹要養,兩口子搵35000加埋供9000,當時大把淡淡叫我唔好上,

我繼續去既原因係因為,就算樓市跌衰左要賣樓call loan,大不了各自返歸甚至租劏房,但我睇好樓市同成功左既話就會改變自己命運,唔洗同老婆捱同痴長老間公屋

8年後今曰, 人工番幾番,換左樓有自用車位,有一單位收緊11000租有三千 ...
8年前搵35000, 而家換樓再買多一層放租。 你呢8年35000都好好洗。
條數唔知點計,35000供樓 養四大長老 又儲到過百萬買多一層樓, 勁喎

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-1-21 10:08 AM 發表

買完最少要留2百萬左右現金,萬一有咩意外,或者銀行call loan都可以即時拎出黎應對,小心駛得萬年船永遠冇死錯人
得啦, 係硬好唔講人知咩叫風險, 反硬好同乜柒都唔做係兩樣野嚟架 :0)

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2021-1-21 08:37 AM 發表

咁買左樓就唔可以賣樓或者放租,之後返去同屋企人住?
樓價一定升嘅, 一定租得出嘅, 你覺得銀主咗就唔使還嘅唔使老破嘅 :0)

無論邊一代人都好, 買第一層樓嘅時候都係傾盡全力去買. 最辛苦嘅時候一定係一開始. 收入剛剛好夠, 用哂積畜去俾首期, 每個月要計住計住, 死慳死抵去供層樓. 但係隨住時間過去, 環境改變, 收入改善, 供樓就變得慢慢輕鬆. 回想11年前, 我同太太兩個人收入夾埋都唔夠4萬. 雖然當時層樓係買得平, 但對當時嘅我地嚟講, 都要犠牲好多嘢先可以供得起呢萬幾蚊一個月.  11年後嘅今日, 我地雖然都未算事業有成, 但收入總算俾之前改善左好多, 供起上嚟亦都輕鬆左. 而層樓亦都升左值.
一開始嘅時候你會覺得, 如果係租樓, 份工有咩事或者個人有咩事影響到收入嘅話就可以搬然後租過第二度.
但當你供左一段時間, 累積左一定嘅錢, 然後層樓又升左值嘅時候, 你就會知道, 即使你生活上出現咩事都好, 你都仲有層樓. 你賣左佢, 你仲有幾百萬渣喺手. 應急又得, 用嚟租又得. 等待機會養尊處優又得.
租樓嘅時候, 搬走只會讓你慳左一啲洗費, 但如果有層樓, 去到最後賣左佢, 你係會有一畢寶貴嘅應急錢.
住屋費每個月都要俾, 無論你係供定係租. 租嘅, 畀哂人. 供嘅, 扣返息都有部份畀返自己. 買樓永遠最煩係首期, 搞得掂個首期, 又過得到壓測, 總唔會供得超辛苦. 而最辛苦亦只係頭兩年, 五年之後你回望今日, 你會好慶幸今日你咬緊牙關供緊層樓.

富強 民主 文明 和諧
自由 平等 公正 法治
愛國 敬業 誠信 友善
引用:
原帖由 樹下地獄羊 於 2021-1-21 10:15 AM 發表

咁你有無買家居保險呀?火險水險。
意外無得估,一樣可以被隔離鄰舍累。
我兩年前用了40萬重新裝修屋企,之後都好似你咁好緊張check實啲電器,最衰雪櫃要電,否則關大掣就唔使煩。
但係我都好懶,諗了兩年買家保,到而家都未買😂因為花多眼亂唔知買邊間好
我有買伙險,因為銀行要求我一定要買,但就無買家居保險
原來我屋企人都有呢個問題,佢地試過落左街,但都可行返轉頭,睇下煤氣爐有無熄火,所以都有機會係遺傳
請問師兄要隔幾耐先無呢個問題? 定係買左家居保險就無呢個問題?

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
我都岩岩上車, 每個月得返萬幾蚊洗,但我都冇未驚過比人炒,唔係因為我係鐵飯碗 而係我就算比人炒都有信心好快可以搵到工,就算減人工都唔會太多。你驚比人炒就要諗下學D乜野增埴自己 令到唔好比個社會淘汰,令到自己搵多D錢, 越供越輕鬆,咁你先唔會咁大壓力,你冇可能做幾十年都係文員仔, 係時候要反省下

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-21 10:22 AM 發表

得啦, 係硬好唔講人知咩叫風險, 反硬好同乜柒都唔做係兩樣野嚟架 :0)
硬好9叫gogogo, 淡淡就嚇人會被call loan,大病,失業等等,2類人都一樣咁黑人憎

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
咁大壓力不如平100萬賣比我等我代你承受壓力

10年後你就唔會甘諗, 到時話好彩10年前買左樓, 唔係交左10年租到頭來乜都無.

係咪老公迫妳?離婚

引用:
原帖由 樹下地獄羊 於 2021-1-21 10:19 AM 發表

8年前搵35000, 而家換樓再買多一層放租。 你呢8年35000都好好洗。
條數唔知點計,35000供樓 養四大長老 又儲到過百萬買多一層樓, 勁喎
新手兄,咪講左我人工要番幾番羅,成世搵雞碎點會買到樓架,至於我有無樓問下呢度d會員啦

買多層樓點止過百萬呀,返去網上搵資料先再入來討論啦

真係慘

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-21 10:28 AM 發表

樓價一定升嘅, 一定租得出嘅, 你覺得銀主咗就唔使還嘅唔使老破嘅 :0)
咁呢個係對前景既睇法,香港咁多罪案,打刧扑頭強姦,你都係唔好出街返工食飯囉,困在家中最安全,一出街容乜易自己中伏就好無謂喇

買樓或租樓好睇自己理財規劃,如果自問學歷唔高,又唔肯進修自我增值,無上游機會,人工年年減,供樓嗰20幾30年隨時比人裁員,對前景悲觀,真心係租樓好過買樓了

龍如無摺埋到,唔知就唔好亂講,龍如暫停營業咋,今日仲有人聽電話和講解

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]