• 瀏覽: 57,288
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 阿妮呢 於 2021-1-20 20:53 發表

你係咪唔識字架?
1.我話10幾年前,其實係04年,我排公務員隊拿公屋,1年就上樓,住左10年,拎返間公屋出黎用綠表買2手居屋(20年南區海景居屋),你就低層公務員我升多一級就高級公務員啦,你睇哂人地啲字先回啦文人
Point 22 已經可以排housing
我屋企人做左10年先用
housing allowance
我只知道pt 34一定有

升高一級,是高級公務員
即是管全個區

熱賣及精選
但起碼唔洗驚俾人加租或者業主直接收返層樓先啦 .......壓力一定有, 睇你點減壓

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-1-20 09:33 PM 發表

我屋企人做左10年先用
housing allowance
我只知道pt 34一定有

升高一級,是高級公務員
即是管全個區
Point 22 可以有號碼開始排隊,我果陣時排4年就排到,不過冇即時用,人工越高越攞得多。

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
妳只是選錯了老公,這種例子見了太多。

第一層樓,同女朋友行行街,望下地產鋪出面啲街招,俾個肥師奶捉佐入去,攞個計數機係咁幫我哋計,跟住買左人生第一層樓。
第二層樓,老婆俾佐訂先話我知係邊度。
第三層樓,由買到賣都未上過去。
第四層,第一次買新樓,全新租出去,見到個租客住全新樓果種喜悅,真係有小小心裡唔平衡。
第五層,,已經有得收樓,但肺炎關係,唔會去收住。
第六層樓,過多幾個月就有得收。
依家計埋車位貨倉,十一個物業左右,你問我做業主係咩心態?係平常心態。

唔好諗咁多,有樓有錢已經好過好多人

我都去年夏天買左樓, 不過係新樓, 而家要供成2萬幾一個月, 都係用左好多錢, 而家見自己的結餘少左咁多都試過接受唔到架. 以前個個月都草到錢, 而家個個月首先就無左2萬蚊先...哎....有時出去食下野都唔敢食咁貴...可能我未習慣洗咁多錢一個月...我都有後悔感覺..., 而家又話經濟差又移民潮, 我都好驚負資產架, 但唔買都買左...無法...我份工暫時重叫無事既....所以先定DD....

樓主你都加油啦...我覺得你同老公都係好慳家的人, 我都係, 所以一時唔慣洗咁多錢者, 加油...希望唔會負資產或call loan啦..XD 

小孩子, 真係小孩子, 重細咩? 你幾多歲呀? 想玩咪即管玩落去囉, 呵呵
金句: 我說係就係, 唔洗證據, 尼度唔係法庭, 唔洗證據, 我對眼就係證據
引用:
原帖由 屙唔出屎 於 2021-1-20 08:36 PM 發表

最長供25年
若知道要供到70歲就扣返25年

樓主的確係一位45歲既妹妹仔
居屋係50-的如果30年樓齡居屋應該只可以供20年

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2021-1-19 04:38 PM 發表

係。真係好大壓力,睇鄉土硬好日日check住銀行估價就知,升一蚊都開心到癲。
咁你呢(見到一單低成交咪一樣流曬精)

引用:
原帖由 技工仔 於 2021-1-19 07:50 PM 發表

不如睇醫生先
師兄神回覆👍

引用:
原帖由 香港地盤佬 於 2021-1-20 08:49 PM 發表

加油,依家環境太惡劣,2047可能有大變化,可以睇定d先,2045左右就可以明朗
咁又唔會去到咁喎, 我自問無財政壓力, 到結婚就會用4-5成首期入貨 (單身買條鐵, 住屋企咪算囉), 除非到時樓價即刻跌一半兼屋企要大大破財兼無工開(肺炎影響微甚至有機會有得益), 我唔會死得囉, 最多咪返娘家同放租出去.

仲有我唔相信樓市/股市/乜seven只會只升不跌, 差在係幾時, 你遇唔遇到同你人生幾時遇到, 如果任何人可以講到某樣野只會升完全唔講風險嘅話係不負責任.

其實供樓都有數大約預到,同本金都一路減少,反為我覺得管理費開支年年加先吃力

過三年賣左佢

等你上左年紀要租樓都未必有人租比你,依家辛苦少少直得嘅。

其實租樓適合你。你的性格唔適合買樓。

Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.  

If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.   

Never test the depth of river with both the feet.  - Warren Buffett
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]