• 瀏覽: 56,467
  • 回覆: 8
  • 追帖: 8
供多2年你就會覺得今日既自己好傻。
買樓最難係首期(假設冇人幫),供樓講真唔覺得難,難聽d講2個人做看更都供得起。

你依家每月供幾多?

熱賣及精選
引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-20 01:16 PM 發表

首先你要有人肯請你做看更, 仲要供緊唔好出咩意外要用一大筆錢, 租到無錢瞓街一排都叫唔使破產, 供樓call loan你就仆街
因為佢已經買左,相反我會建議你租多十零年儲多d錢睇定d先,最好就夫披

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-20 05:29 PM 發表

你唔使替我操心, 我宜家係努力儲緊首期嘅時期又唔使交租, 輕鬆好多, 亦無咁醒走去玩8按9按出事煩屋企, 真係唔好彩跌一半都好我要老破嘅機會頗微, 算係低風險.
加油,依家環境太惡劣,2047可能有大變化,可以睇定d先,2045左右就可以明朗

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-21 12:51 AM 發表

咁又唔會去到咁喎, 我自問無財政壓力, 到結婚就會用4-5成首期入貨 (單身買條鐵, 住屋企咪算囉), 除非到時樓價即刻跌一半兼屋企要大大破財兼無工開(肺炎影響微甚至有機會有得益), 我唔會死得囉, 最多咪返娘家同放租出去.

仲有我唔相信樓市/股市/乜seven只會只升不跌, 差在係幾時, 你遇唔遇到同你人生幾時遇到, 如果任何人可以講到某樣野只會升完全唔講風險嘅話係不負責任.
買完最少要留2百萬左右現金,萬一有咩意外,或者銀行call loan都可以即時拎出黎應對,小心駛得萬年船永遠冇死錯人

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-21 10:22 AM 發表

得啦, 係硬好唔講人知咩叫風險, 反硬好同乜柒都唔做係兩樣野嚟架 :0)
硬好9叫gogogo, 淡淡就嚇人會被call loan,大病,失業等等,2類人都一樣咁黑人憎

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-21 03:20 PM 發表

你講清楚啲咩叫淡淡?

叫你諗清楚你嘅風險承受能力有咩後路考慮完先行, 無叫你絕對唔好買, 一定大跌喎 :0)
又call loan又永久失業,仲要大病埋,用d幾乎冇可能發生既野黎嚇人會破產,目的係咩就自己清楚啦,如果我同你講一定要買樓,唔買樓d錢會因戰爭而變成廢紙,你認為我講得合理?雖然唔合理,但冇人擔保一定唔會發生

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 10:21 AM 發表

經濟唔明朗, 佢份工又唔係咁穩陣, 升得咁耐咁多, 又無屋企做後台, 咁唔叫合理風險? :0)
一個月供萬幾蚊,風咩險?入地盤做射水阿姐都700蚊日啦。
美國為阻止中國發展,遲早一戰,英國作為盟軍都會參戰,到時英資銀行唔洗還錢,百零萬執層樓,合唔合理?

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-22 01:06 PM 發表

做文員一個月要供萬幾蚊經濟差又無後台幫你頂意外風險都唔係風險?
打仗你驚無野食好過啦, 有街你瞓唔使死算好啦仲去買樓
香港地搵萬幾蚊仲易過食菜,風咩險?戰亂訓街貪可以比人無限中出咩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 seiyachan 於 2021-1-22 05:04 PM 發表

所以樓價只能升, 不能跌, 只能不斷製造更大的傻瓜, 美元可以不斷無限印。
呢個世界就係咁樣不停循環,盛世乜都升,之後爆煲,然後又推倒重建秩序

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]