• 瀏覽: 56,484
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
買咗樓後覺得壓力大?咁就賣咗佢囉!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
1.正常每年GDP增長係2%,今日賣500萬既樓20年後賣750萬
2.責任唔係每個人都孭得起,如果妳擔心的話租返樓會舒服D

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世

回覆 引用 TOP

買樓前:
個個月儲錢,唔敢使多,都唔知儲到幾時

買樓後:
每月供款固定,減去本金後利息平過租樓,輕鬆晒。有淨嘅錢可以用嚟計劃其它嘢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zidane1 於 19-1-2021 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
對你來講,上車係一個錯誤!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwma 於 19-1-2021 04:43 PM 發表

勉強冇幸福.想下當時點解有呢個決定若然提心吊膽.當交租三年再賣出去又可以輕鬆返
正確!

回覆 引用 TOP

多謝各位嘅回覆,你哋嘅鼓勵同分析,小妹會book mark咗佢,希望若干年後拎出嚟睇真係覺得自己當時自尋煩惱。不過情緒病(我自己覺得嘅焦慮症)呢啲嘢,我覺得唔似係計啱上車條數就可以解決,我知道財務安排上上咗車勝算會高啲,但當有其他壓力接種而來,個人總會覺得好唔開心。尤其係我買咗幾十年嘅舊樓,覺得層樓問題特別多,唔少修修補補滲漏等問題一直煩惱住我,相反以前做租客就覺得理得佢死,層樓一日勉強住到,過得一日就一日。 (明白你哋睇完會覺得我好戇居,甚至可能覺得我作故仔,我老公都話我諗埋啲無謂野,但我就係因為咁煩所以先想請教大家吖嘛)

謝謝咁多位賜教

引用:
原帖由 海瀨11號 於 2021-1-19 08:46 PM 發表

仲有廿萬都焦慮? 有無諗過剩返4位數點算? 我就試過,勸你唔好諗咁多,煮到嚟就食,過左幾年睇返轉頭,再望望其他人,你會俾個叻自己。
好多謝師兄的支持,其實我有兩個原因
1) 因為轉工,新公司offer 的人工高過market price ,同埋可以通過壓力測試,所以先有能力上車,如果如果無左份工,搵過另一份工,人工好大機會會少過依家,所以d 人話人工會加上去,而供樓都係供咁多錢,未必可以應用起我身上,而我供樓已經佔入息的40% 了

2) 因為我沒有父母幹,仲要供養父母,所以供樓和其他開支,一個月都要30k,所以我的積蓄只可以頂到7 個月左右

師兄講得無錯,煮到嚟就食,因為真係無得諗

回覆 引用 TOP

慢慢來 我地都支持你

回覆 引用 TOP

10年前上車,樓價升幅夠我最近FP買第二層。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 16:11 發表

好多人覺得租樓益左業主, 但可能業主都有佢既難處, 例如每月按揭還錢, 幫間屋執漏, 仲有折舊, 租樓自由自在, 公平交易
不過上左車就咪諗咁多, 大不了過左ssd賣左佢套現, 襯租跌得快過樓價, 租間大d平d, 辦法總比困難多, 唔洗令自己有情緒病。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 農場奇心事 於 2021-1-19 05:42 PM 發表

估計睇住曉峯園嚟開價
好多蚊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 10:41 PM 發表

多謝各位嘅回覆,你哋嘅鼓勵同分析,小妹會book mark咗佢,希望若干年後拎出嚟睇真係覺得自己當時自尋煩惱。不過情緒病(我自己覺得嘅焦慮症)呢啲嘢,我覺得唔似係計啱上車條數就可以解決,我知道財務安排上上咗車勝算會高啲,但當有其他壓力接種而來,個人總會覺得好唔開心。尤其係我買咗幾十年嘅舊樓,覺得層樓問題特別多,唔少修修補補滲漏等問題一直煩惱住我,相反以前做租客就覺得理得佢死,層樓一日勉強住到,過得 ...
我同你諗法差不多,層樓一有問題出現就覺好煩,自已會諗,點解自己要有層樓,租屋咪重好,乜都吾洗煩!
申利:從未租過屋

回覆 引用 TOP

其實買層樓,老咗有需要時可以做逆按揭,生活應該有保障啲。

頭幾年係幸苦 d,但係之後你會發現其實好輕鬆,尤其是睇住租金不斷上升的時候。

上車從來不容易,捱過呢一關,人生就一帆風順了。

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2021-1-20 07:42 發表

頭幾年係幸苦 d,但係之後你會發現其實好輕鬆,尤其是睇住租金不斷上升的時候。

上車從來不容易,捱過呢一關,人生就一帆風順了。
上述是只是閣下人工大幅增加的時候

近幾年租金其實橫行微跌

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]