• 瀏覽: 56,468
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 太自我太不羈 於 28/1/2021 02:13 PM 發表

柒就柒啦, 買樓自住保障生活用, 升跌都唔點怕, 同一路硬好GOGOGO係兩樣野嚟架

自住接近full paid/至少唔係8/9按, 跌Q咗最少有得用, 最多係買貴咗. 如果講9按我都入到十世啦, 儲緊4-5成首期無咁柒去搏破產啫
你又吹得我脹咩? 我追得到兼就算我當你講得啱係睇淡, 我等佢跌咗買大啲仲開心添, 住得到間300至500呎一兩個人開 ...
晒氣啦你,講一大堆廢話。噏一堆理論有q用咩,你實行左未啊

成堆野好似好有邏輯講到似層層,學上面個師兄話頭,窮人教李嘉誠投資真係好應棍,無得頂

熱賣及精選
引用:
原帖由 55699飛行棋 於 2021-1-28 03:30 PM 發表

得喇得喇, 痴老豆老母住風險最低, 風險管理比你控制到最好至叻係你好未?

好友咪好友淡友咪淡友, 之不過你樓又無首期都無憑咩教人? 樓都無層學人指點江山比意見一位業主?

世界上最乞人憎既莫過於自己扮晒中立但骨子內已有自己觀點既人, 自稱儲緊首期, 儲緊首期即是認同短/中/長線係睇好樓市並準備買樓入市, 準備買樓仲唔係好友?

窮/唔夠錢/無父蔭/基層貨仔痴屋企住絕對唔係問題 ...
笑死, 係你鐘意話儲緊錢買樓就等於好友, 講風險就係淡友, 講幾廿次你聽買樓自己係要嚟做保障唔係要嚟增加跳樓風險, 聽唔明就話人

你好彩你嘅事, 我唔會學硬好硬淡樓市日日gogogo或者樓市只會跌跌跌, 實情係無水晶球就無水晶球, 但係你唔認仲講到跌又點一定無事唔使睇風險, 而我就晨早講過大部份香港年輕人唔難儲, 但唔係全香港人都無風險

鎖死一個價減風險但唔好調轉頭未做好管控搞到仲衰真係咁難明?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 55699飛行棋 於 2021-1-28 03:30 PM 發表

得喇得喇, 痴老豆老母住風險最低, 風險管理比你控制到最好至叻係你好未?

好友咪好友淡友咪淡友, 之不過你樓又無首期都無憑咩教人? 樓都無層學人指點江山比意見一位業主?

世界上最乞人憎既莫過於自己扮晒中立但骨子內已有自己觀點既人, 自稱儲緊首期, 儲緊首期即是認同短/中/長線係睇好樓市並準備買樓入市, 準備買樓仲唔係好友?

窮/唔夠錢/無父蔭/基層貨仔痴屋企住絕對唔係問題 ...
無籌碼嘅係樓主, 有籌碼嘅係我, 唔會9按同有屋企, 起碼講緊4/5成首期, 份工疫情都唔大影響, 風險同樓主差太遠, 所以我有準備就承受得到, 而樓主就係危險

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 55699飛行棋 於 2021-1-28 03:37 PM 發表

所謂偷步買, 都仲係停留買得起屯門級數, 其實都預計到你係乜野貨仔

某程度我認同你, 對你黎講真係輸唔起, 買樓對你黎講真係好大風險
得啦, 水人地輸唔起無撚用等人跳樓自己執銀主呀嘛, 係咪想咁講呀
不過睇怕你都執唔到我用4/5成首期買真市區自住架啦, 鬼叫我預咗樓價跌一半都唔死, 真係有事最多係返屋企搵幫手囉, 有後路架, 而且我份工又唔太受疫情影響, 又夠慳錢, 你等唔到架啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hartt4u 於 2021-1-28 03:51 PM 發表

晒氣啦你,講一大堆廢話。噏一堆理論有q用咩,你實行左未啊

成堆野好似好有邏輯講到似層層,學上面個師兄話頭,窮人教李嘉誠投資真係好應棍,無得頂
你確定樓主係李+×或者有你咁好實力唔使睇後路? 乜你做擔保咩?

如果你冇能力,租樓會啱你多d, 二手舊居屋都咁大壓力,有d 廢lor

我有自住樓,又有收租樓。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 28/1/2021 05:11 PM 發表

你確定樓主係李+×或者有你咁好實力唔使睇後路? 乜你做擔保咩?
真係diu你都晒L氣

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
乜而家仲有所謂“文員”呢個職位咩?

引用:
原帖由 hartt4u 於 2021-1-28 06:37 PM 發表

真係diu你都晒L氣
咁唔通你同樓主情況完全一樣兼且可以寫包單?
係你唔明, 唔好以為個個都係李+×買乜都得, 人地財政狀況同你差得遠, 你要水水我都算(唔等於我一定跟你嗰套去搏, 我有自己時間表, 會買唔等於會趕投胎), 你水人地擺明無錢嘅?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 talldude 於 2021-1-28 06:49 PM 發表

乜而家仲有所謂“文員”呢個職位咩?
我幾年前仲見到打字機添.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]