• 瀏覽: 57,140
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
未習慣做業主啫⋯⋯

熱賣及精選
引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-21 03:44 PM 發表

硬好死到要將屌硬好嘅人講成淨係講風險嘅人唔識睇人寫乜, 唔負責任就唔好講野啦, 唔上香討樓價跌一半呀 :0)
利申我唔係硬好,只不過係一個正常要響香港生活既人,正常生活就有需要地方就去買樓自住,由上車兩房換大兩房到三房套揸現契收租物業。

記住樓價跌一半都咪買呀,買左樓就係對自己不負責任

繼續痴老豆老母住就岩晒你呢d人,正所謂性格影響命運,一世響討論區叫叫叫就岩晒你

幾年前我都係花光一切買新居,今年三月BB出世,諗緊賣樓套現換新居

引用:
原帖由 bbq30624 於 2021-1-19 04:31 PM 發表

明白你既壓力係因為諗住要背負30年債項...

但又咁樣諗, 3 年後你就過罰息期, 如果真係份工唔好彩無咗, 咪賣咗層樓囉. 隨時可套現. 香港樓唔怕舊, 百貨應百客, 唔驚賣唔出. 只要有升值過, 隨時賺返你幾年的租金及本金. 所以唔洗咁緊張.
到時又等錢洗,層樓跌咗五成,係咪即係賤賣

引用:
原帖由 nlnl2020 於 2021-1-19 04:37 PM 發表

記住每年今日,再出過貼,講反上車後心得,你就知今日的你,是如何煩惱自尋,無早D買樓。
供得起,一定贏在以後日子。

一個97年上左車,一直都無落車之老人家
97年有幾多IFC見!?

引用:
原帖由 高達明幻象 於 2021-1-19 04:39 PM 發表

到你70歲,你估仲有冇人肯租樓俾你!
有錢有人租,簡單

引用:
原帖由 路邊灰湯圓 於 2021-1-19 04:52 PM 發表

我都係剛上車冇耐, 最初都會諗個個月供樓既錢仲貴過租樓, 
有咩問題又要再拎錢出黎, 又怕失業供唔到樓, 心理壓力好大, 
之後老公開解我話我只係因為一時間用晒戶口既錢覺得冇安全感, 
而家可能會覺得每月供款多過租樓, 但人工會一直加, 
供樓佔收入既比重就會越來越少, 出去租屋租金會一直加, 
但供樓既數唔會一直加, 樓就算失業都要住, 
真係頂唔住既大不了我地賣樓返出去租屋, 
...
你經歷過跌價未,你知唔知乜嘢叫call loan

引用:
原帖由 projectdicky 於 2021-1-19 05:28 PM 發表

8年前上車,簽約前我諗既同呢到剛上車師兄姐一樣,買完樓連化粈式裝修得番6皮野,四大長老退休全無父幹要養,兩口子搵35000加埋供9000,當時大把淡淡叫我唔好上,

我繼續去既原因係因為,就算樓市跌衰左要賣樓call loan,大不了各自返歸甚至租劏房,但我睇好樓市同成功左既話就會改變自己命運,唔洗同老婆捱同痴長老間公屋

8年後今曰, 人工番幾番,換左樓有自用車位,有一單位收緊11000租有三千 ...
升就係lor,跌嘅話一世翻唔到身

引用:
原帖由 seiyachan 於 2021-1-22 05:01 PM 發表

你咪就係中計囉。你上手賣家多謝你接火棒, 你入左老鼠會, 一係接受, 一係交火棒去昆下一個更大的傻瓜。
買樓就似做傳銷

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
咁你其實係應該繼續租樓才對,另一筆,是用來錢揾錢。

到定有一定財力時,就fullpay買下。

好開心的

引用:
原帖由 海邊巨蛋 於 2021-1-25 04:30 PM 發表

你經歷過跌價未,你知唔知乜嘢叫call loan
call loan會要我一次過還晒全部按揭?

引用:
原帖由 55699飛行棋 於 2021-1-25 12:41 PM 發表

利申我唔係硬好,只不過係一個正常要響香港生活既人,正常生活就有需要地方就去買樓自住,由上車兩房換大兩房到三房套揸現契收租物業。

記住樓價跌一半都咪買呀,買左樓就係對自己不負責任

繼續痴老豆老母住就岩晒你呢d人,正所謂性格影響命運,一世響討論區叫叫叫就岩晒你
你嚟啲咪係見人屌硬好就話人淡淡囉, 咁有吉士你唔好留備用現金唔好評估過風險承受能力就買, 反正睇燈都唔保證唔會撞死你咁就直接衝啦
唔好意思喎, 我夠料唔會好似樓主咁高風險, 我儲緊錢買樓喎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]