• 瀏覽: 57,081
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
買家居保險。
樓係會升值的, 供三十年只是銀行俾的年前,不代表要供到70。或者到退休你層樓升double,你地賣咗去,去泰國,台灣un un 腳揸住cash退休。
依個投資值得

熱賣及精選
引用:
原帖由 seiyachan 於 2021-1-22 05:04 PM 發表

所以樓價只能升, 不能跌, 只能不斷製造更大的傻瓜, 美元可以不斷無限印。
呢個世界就係咁樣不停循環,盛世乜都升,之後爆煲,然後又推倒重建秩序

引用:
原帖由 hungbobo1234 於 2021-1-22 06:59 PM 發表

買家居保險。
樓係會升值的, 供三十年只是銀行俾的年前,不代表要供到70。或者到退休你層樓升double,你地賣咗去,去泰國,台灣un un 腳揸住cash退休。
依個投資值得
正確d講不是間過多幾十年就黎冧嘅樓升值, 係貨幣不斷貶值, 你知點解。所以唔好呃人。

捱過一年,好快又一年,做人個個都係咁捱層樓返嚟,加油💪🏻

引用:
原帖由 跑步人生 於 2021-1-20 09:53 AM 發表

基本上揸3年放, 又賺過百萬, 連同3年租金, 已經賺150萬左右

租樓, 3年純支出50萬

做租客定業主開心, 唔駛諗吧
供供唔洗任何支出?

引用:
原帖由 KenWstr 於 2021-1-21 04:46 PM 發表

師姐,

放鬆... 放心... 深呼吸.....
陽光普照.... 藍天白雲.....
放鬆... 放心... 深呼吸.....

你已經做左最適合o既決定!

我自己住過公屋, 租過私樓, 買左樓,
我覺得最輕鬆係住公屋, 最自在係買左樓, 而最徬徨係租樓o既時候。

如果你只係揀「租私樓」定「買樓」, o甘我百分百支持你買樓,
就算你用上畢生積蓄, ...
師兄, 真係講得好好

如果人工一般水平,儲到舊錢起台灣泰國上車,然後換工抽公屋,假期去台泰度假好過

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
大個了,諗嘢正面啲,好多人開頭都係咁,之後供得會愈來愈輕鬆,因為你哋人工會有增長的。

租屋曰曰賺

引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-1-21 10:28 AM 發表

樓價一定升嘅, 一定租得出嘅, 你覺得銀主咗就唔使還嘅唔使老破嘅 :0)
係呀,乜都唔一定架。
租金一定跌嘅?一定租到樓嘅?你覺得無左份工就唔洗住嘅?
成9日話人盲反硬好嘅反對者,實情就係你自己盲屌支持買樓者。因為你只係講一啲大家都知但買同租都有同樣風險嘅問題。除非你話訓街啦。你覺得唔買樓好,咪提出應該點好囉。

引用:
原帖由 thinking2014 於 2021-1-25 12:03 AM 發表

係呀,乜都唔一定架。
租金一定跌嘅?一定租到樓嘅?你覺得無左份工就唔洗住嘅?
成9日話人盲反硬好嘅反對者,實情就係你自己盲屌支持買樓者。因為你只係講一啲大家都知但買同租都有同樣風險嘅問題。除非你話訓街啦。你覺得唔買樓好,咪提出應該點好囉。
爬文啦, 我幾時有話過乜柒都唔好呀, 叫人睇清楚咩風險同受唔受得起, 唔好乜柒都gogogo咋 :0)

真係供吾掂,賣鬼左去……吾難啫

師姐, 加油!!
我都有共嗚, 我都all-in晒, 冇父幹!
我仲慘, 單身, 自己一個供....不過我平時都唔係"消費主義"嘅人, 撐得住嘅!
大家都係上車但求有個安樂窩加少少資產增值咁啫, 最緊要問心無愧就得喇, 共勉之!

引用:
原帖由 gg2nd 於 2021-1-22 09:53 AM 發表

供到70歲,即係你40歲,40歲都叫小妹?
小妹係女性對自己嘅謙稱
與年紀無關

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]