• 瀏覽: 56,471
  • 回覆: 414
  • 追帖: 8
到你70歲,你估仲有冇人肯租樓俾你!

熱賣及精選
引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
發神經!
供樓期30年…唔等於…真係要供足30年
好多人都提早供完

引用:
原帖由 zidane1 於 2021-1-19 04:11 PM 發表

大家好!小妹係今個夏天成功上車,是剛30年的居屋屋苑,由於本人無父母幹,人工唔高,全靠自己與老公租樓多年後(辛苦的過程唔講啦),只能勉強上車。但我其實覺得好荒謬,只是30年3百多尺的舊居屋,卻用上我們筆生的積蓄,樓按係用盡所有身家之後,仲要供到70歲先供完,最好60歲後一個文員仔唔好俾人抄,否則我都諗唔到點算。

問題嚟啦,由於已用上筆生金錢,又擔心依家份工唔穏定,心理壓力好大。而且樓齡又有番 ...
勉強冇幸福.想下當時點解有呢個決定若然提心吊膽.當交租三年再賣出去又可以輕鬆返

有置業打算,當初就唔好租樓,租樓只係幫人供樓,要供緊係幫自己供仲好(可能你都冇得選擇掛)
既然樓都買左,就唔好諗咁多野啦,諗辦法增加收入等自己供樓輕鬆啲仲好,望下你下面仲有一班連首期都未變到出黎嘅人上唔到車,其實已經好唔錯喇

回覆 引用 TOP

引用:

我同師姐一樣都有焦慮症

我上左車一年,沒有父母幹,只靠我一條友的身家去上車,我間屋係半新樓,入左伙之後,先發覺本身的木地板係好易粒,一個一蚊跌落地下都會整粒,連張SOFA 腳都會壓粒木地板,而牆身有位置都開始發毛,廚櫃門最近都裂左(可能同天氣太涷有關),而我都好怕冷氣機和抽氣扇壞,因為壞左就要拆好多野,而最近仲要放unpaid leave, 但身家只得返二十幾萬

我依家出門口,都會check 好多野,例如check 有無熄燈,有無熄抽氣扇等,有時仲會重覆check 幾次,攪到返工遲到
我屋企人同我講叫我放鬆d ,壞左最多搵人整,但搵人整係好煩,好似求人地咁,相返如果租樓住,倍返錢比業主就算數
煩少好多野

我都係剛上車冇耐, 最初都會諗個個月供樓既錢仲貴過租樓, 
有咩問題又要再拎錢出黎, 又怕失業供唔到樓, 心理壓力好大, 
之後老公開解我話我只係因為一時間用晒戶口既錢覺得冇安全感, 
而家可能會覺得每月供款多過租樓, 但人工會一直加, 
供樓佔收入既比重就會越來越少, 出去租屋租金會一直加, 
但供樓既數唔會一直加, 樓就算失業都要住, 
真係頂唔住既大不了我地賣樓返出去租屋, 
咁而家比左出去既錢就會返返黎, 好彩樓價升仲會多左, 
真係咁唔好彩樓價跌蝕既錢都唔會多過交租好多

準備上車,我都係冇父幹人工唔高,首期完全靠自己唔飲唔食唔去日本蓄返黎,
好明白你既感受,因為真係用成副身家放落去,
唔似啲有父幹供都唔駛佢供,淨係諗點樣整靚間屋
仲未上車已經好似你甘諗萬一之後點點點點甘,有時都想退縮架,
所以好羨慕你地已經上埋車添!
好同意樓上話當你去到年老仲租先大獲囉。
將來好多野都冇人知,只可見步行步。
不過我點都覺得買係好過租,
大家加油吧!

回覆 引用 TOP

8年前上車,簽約前我諗既同呢到剛上車師兄姐一樣,買完樓連化粈式裝修得番6皮野,四大長老退休全無父幹要養,兩口子搵35000加埋供9000,當時大把淡淡叫我唔好上,

我繼續去既原因係因為,就算樓市跌衰左要賣樓call loan,大不了各自返歸甚至租劏房,但我睇好樓市同成功左既話就會改變自己命運,唔洗同老婆捱同痴長老間公屋

8年後今曰, 人工番幾番,換左樓有自用車位,有一單位收緊11000租有三千零落袋,自住供樓比例佔入息一成多少少好輕鬆,住緊700幾實尺三房套,再供多三年幾左右隨時full pay

Showoff 完就鼓勵下大家,一命二運三風水,買到樓就已經有運,要好好把握自己向上游,唔好驚唔好比較唔好怨,平手升都贏,又過到壓測,點會供唔到?

買左就有個安樂蝸,生活安定。繼續儲錢,3,5年後有筆備用金就會安心,大部份人買樓後頭一兩年都驚驚地,正好因此而更加努力儲錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-1-19 04:29 PM 發表

所以老豆送先係最好
可惜老豆死得早還記得上次沙士時還供樓中,咬緊牙關,最後都供完已是幾年前嘅事啦!

回覆 引用 TOP

引用:

每月家庭收入幾多,供款幾多?

請大家以後唔好叫暴徒,要改口叫佢地做「恐怖分子!」

回覆 引用 TOP

大維修未?未就記得 儲定幾十萬維修基金

回覆 引用 TOP

過幾年賣返出去囉

回覆 引用 TOP

引用:

我都係剛剛上車,供樓係感覺到有壓力.
唔可以好似以前咁隨心所欲洗錢.
盡量都唔想麻煩屋企人
不過我的情況和你有少少不同.
屋企人係可以支持我....
同我只係需要供15年...

最後,租樓始終間屋都唔係你。
第時老咗冇收入其實仲大鑊。
所以頂住難關上啦
大家努力💪

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]