• 瀏覽: 54,219
  • 回覆: 339
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 bbq30624 於 2021-1-19 11:38 AM 發表

本身住大埔補地價公屋.
想向上流住返私樓.
本來諗住貪平去望下天水圍啲盤.
點知發覺環境清幽.
購物方便, 屋苑還有免費SHUTTLE BUS接駁各商場及西鐵站.
係返工要搭多半小時車. 但遲下開通屯馬線對我黎講都算方便.
最緊要係個景觀好開揚. 價錢合理. 裝修都算新淨.
可能天水圍一直被標簽係悲情城市所以樓價還算低. 益咗我呢個無要求而且BUDGET有限既人. 
希望大家都繼續 ...
恭喜。最緊要上到車,嘉湖環境確係好正。

熱賣及精選
引用:
原帖由 bbq30624 於 2021-1-27 04:51 PM 發表

多謝.

好期待快啲收樓.
恭喜晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ff88 於 2021-1-27 08:43 PM 發表

恭喜。最緊要上到車,嘉湖環境確係好正。
車就一早上咗啦.

不過唔係自己鐘意既.

而家就真係好滿意.

引用:
原帖由 bbq30624 於 2021-1-28 11:33 AM 發表

車就一早上咗啦.

不過唔係自己鐘意既.

而家就真係好滿意.
我自己就鍾意1/2期 交通方便可以行去西鐵。環境就其它期數新淨D。

引用:
原帖由 TKO友 於 2021-1-27 01:19 PM 發表

3房抵好多
講個經驗畀大家聽。試過搵樓,經紀帶我睇埋啲樓全部都係市價。當其時辣椒已經出台,業主企得好硬。個價冇跌只係交投減少。第二招辣椒出嗰陣時,搵過第二個agent,佢話有信心講價。就立即開票畀經紀叫佢講價十個percent。原本諗住冇乜希望,結果真係得咗。呢十個percent唔少嘢。個agent幫我慳返唔少。之後朋友喺我附近搵樓,結果這agent都係做到畀市價平十個percent畀我朋友。開心。基本上層樓一買返嚟心理上就賺咗。

回覆 引用 TOP

我96年買咗麗湖三房,最近買多一間美湖3房套。之前去咗新D嘅柏慧豪園睇樓覺得嘉湖空間真係大D舒服D

引用:
原帖由 ff88 於 2021-1-28 12:02 PM 發表

我自己就鍾意1/2期 交通方便可以行去西鐵。環境就其它期數新淨D。
1/2期睇咗好多間都唔岩...無計啦.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbee5bc429110f 於 2021-1-28 01:16 PM 發表

我96年買咗麗湖三房,最近買多一間美湖3房套。之前去咗新D嘅柏慧豪園睇樓覺得嘉湖空間真係大D舒服D
恭喜.

美麗景真係買得過. 新淨又舒服.

回覆 引用 TOP

On能居既,個人心態擺得唔好,去到邊都係悲情城市啦。正能量多d,睇野都唔同d。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq30624 於 2021-1-19 04:39 PM 發表

又唔算接火棒, 將來的事沒人知.
但我想說, 就算唔買都要租.
樓市只會出現3個情況
大跌 - 會有蝕本風險
小跌, 平穩 - 計返租樓成本其實打和
小升, 大升 - 有錢賺

咁其實都真係大跌先會蝕錢. 現在息口很低...我供樓又真係平過租.
老實講, 之前間公屋我係2010年補地價買既. 當時所有人都說我白痴花百萬買層二手公屋...
十年後. 我賺了3倍, 買嘉湖不用額 ...
恭喜師兄,廢淡教極都唔會明,人總要同上流,買私樓是明智的

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]