• 瀏覽: 17,407
  • 回覆: 353
引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-19 09:43 AM 發表

香港很多業主仍堅守,期望疫情過大陸通關,大陸人會來港撐起樓價,但大陸人自己都少了出街消費,對外經濟生產線更大受影響,仲邊有能力來香港買樓

大陸自身內部消費經濟一定冇問題,大陸一定成為世界第一強國,但想以前咁群起出國掃樓恐怕已難再見。

睇吓大陸YouTube直播實況::smile_4 ...
睇少啲法輪功啦。

熱賣及精選
引用:
原帖由 nut30 於 2021-1-20 05:15 AM 發表

樓主只係識睇youtube沒計...我話你知..大把行業係呢排做到沒停手..仲要係咁加價...有時間就少D去連登度打飛機..出去見識下世界..
係就好啦,無需激動

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-1-20 09:17 AM 發表

睇少啲法輪功啦。
咩來?香港人唔識,大陸人先識

引用:
原帖由 160匹飛度仔 於 2021-1-19 11:17 PM 發表

明白ching,我公司一個月都係出3,4隻櫃,5似d大廠每月幾十隻
咁肥仔啦,恭喜,今年加一成人工?

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 09:18 AM 發表

咩來?香港人唔識,大陸人先識
你得閒去銅鑼灣睇下,通常都到有個台灣婆掛橫額派大紀元啦。唔知幾時開始,連登居然當大紀元既野係聖經,真係無言。

外國經濟差
少左入口中國貨
拖低中國經濟
靠內銷好難頂得好耐

引用:
原帖由 獨居自由 於 2021-1-19 10:13 AM 發表

啟德Monaco 昨天排隊人龍,證明了香港人已經可以全數吞下所賣的貴價樓,通關後只是補充,更具競爭力。
再者,樓主用國內商鋪、美食街,這些不是住人的,大家要懂得分別
國內商鋪倒閉
失業率上升其實係影響經濟
淨係有住人既地方唔駛工作?😂

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-19 10:42 AM 發表

全世界經濟咁差,忙咩呢?
你其實係咪淨係香港上網搵野轉, 而唔知實際情況? 冇錯好多舖頭已經做唔住, 因為消費模式轉左做網上.
我有D供應商, 而家仲係度趕緊貨, 爆左單, 咁你又知唔知?
情況係差, 但係唔係你講既咁.
而且, 上面冇水落黎買樓仲好啦, 趁機將個市既情況轉為較實在一點先係架喎.

引用:
原帖由 mpc05 於 2021-1-20 10:08 AM 發表

你其實係咪淨係香港上網搵野轉, 而唔知實際情況? 冇錯好多舖頭已經做唔住, 因為消費模式轉左做網上.
我有D供應商, 而家仲係度趕緊貨, 爆左單, 咁你又知唔知?
情況係差, 但係唔係你講既咁.
而且, 上面冇水落黎買樓仲好啦, 趁機將個市既情況轉為較實在一點先係架喎.
同意冇水來香港樓更健康
不過你話消費轉網上,咁可以結論消費端和製造端冇感覺任何改變,但傳統零售端和市面經濟和鋪市價值呢,個度相關經濟鏈養好多人哦,你話影響唔大?
睇問題唔係要下下親身去,要去排隊又要檢測出事又要港府專機來救,除非有件二奶非見不可啫

引用:
原帖由 Cire 於 2021-1-20 09:53 AM 發表

國內商鋪倒閉
失業率上升其實係影響經濟
淨係有住人既地方唔駛工作?😂
呢度發言好多係廠佬,唔會知中間市面零售經濟鰱重創,猛講風涼話和亂鬧人

引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-1-19 09:50 PM 發表

河北石家莊又封城了..
我理解噶封城系為左減少傳播,系一件好事來噶。如果好似其他國家咁,可想而知幾咁恐怖

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-1-20 09:24 AM 發表

你得閒去銅鑼灣睇下,通常都到有個台灣婆掛橫額派大紀元啦。唔知幾時開始,連登居然當大紀元既野係聖經,真係無言。
原來你有咁嘅工作成日去𥄫住班台灣婆,我淨係見到周圍吉鋪,尖沙咀如死城

引用:
原帖由 yanxinzhiye 於 2021-1-20 10:29 AM 發表

我理解噶封城系為左減少傳播,系一件好事來噶。如果好似其他國家咁,可想而知幾咁恐怖
當然係好事,但對經濟衝擊和全國人員流勁心態就打擊大了,何況香港人仲希望大陸人來打救香港。

引用:
原帖由 Cire 於 2021-1-20 09:52 AM 發表

外國經濟差
少左入口中國貨
拖低中國經濟
靠內銷好難頂得好耐
如果民生基本生產品應該影響唔大,相關工廠仍好生意,不過一個國家唔止呢D生產

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 10:32 AM 發表

當然係好事,但對經濟衝擊和全國人員流勁心態就打擊大了,何況香港人仲希望大陸人來打救香港。
我覺得宜家冇幾多個大陸人會鐘意來香港了,香港有噶野大陸都大把,反而系香港人都去大陸買樓。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]