• 瀏覽: 17,246
  • 回覆: 353
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 賢豬 於 2021-1-19 11:24 AM 發表

你睇佢貼個youtube link 係反華頻道就知道啦
下,個d都係大陸民工隨街拍,你咁大頂帽子扣落去?

熱賣及精選
引用:
原帖由 972056586 於 2021-1-19 11:24 AM 發表

某d舖係差,但都有唔差的,2020年做家電廠忙死了,尤其做出口
網購生意一定好嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 坐飛機走先 於 2021-1-19 11:24 AM 發表

醒啲啦
而家係網購外賣避免群聚,實體店好多唔做
以為一片知天下原來遠離現實
咁靠實體店個班大批經營者和從業員、相關連其他生意出租車、飲食、商場管理..全部唔使理啦?

引用:
原帖由 edbe 於 2021-1-19 11:26 AM 發表

睇埋呢d 垃圾channels
唔方醒
咁你有咩醒目仔channel介紹,等大家多d數據討論

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-19 11:06 AM 發表

消費受電商打擊,但出口就受世界經濟打擊
所以咪內循環江澤民時代有冇內循環?

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-19 10:21 AM 發表

不止商鋪,大陸工廠區都好冷清,如果唔靠大陸人,樓價會唔會回到自由行之前?
等左咁多年,梗係等到沙士價先入啦,唔係認輸嘛

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-19 10:21 AM 發表

不止商鋪,大陸工廠區都好冷清,如果唔靠大陸人,樓價會唔會回到自由行之前?
樓係只比少數有錢既人買,而有錢既人係訓住賺錢既,而遺憾既係佢地吾會受基層經濟差影響,依家訓係到賺錢
要努力搵錢既人,係永遠都買吾到樓既

引用:
原帖由 marcominnie 於 2021-1-19 11:34 AM 發表

所以咪內循環江澤民時代有冇內循環?
咁又公平講,內部消費來計,大陸自已養得起自已足夠有餘,不過冇咁多閒錢來港再買樓

引用:
原帖由 stevenhendry 於 2021-1-19 11:35 AM 發表

等左咁多年,梗係等到沙士價先入啦,唔係認輸嘛
每跌5%都會有批血肉長城入

引用:
原帖由 橋頭永恆的草稿 於 2021-1-19 11:36 AM 發表

樓係只比少數有錢既人買,而有錢既人係訓住賺錢既,而遺憾既係佢地吾會受基層經濟差影響,依家訓係到賺錢
要努力搵錢既人,係永遠都買吾到樓既
呢個論點係荒謬嘅,你高層人類就唔接地氣同基層人類無關,高層人類只搵高層人類錢,冇基層人類金字塔結構點供起高層個班

回覆 引用 TOP

咁我見到香港d吉鋪,使唔使加點幻想力,香港人食緊樹皮或人食人?

無論經濟有幾差,都係有實力既人襟捱過你,就算買樓都唔輪到你囉。 繼續幻想啦,契弟。

我未見過有一個朝代, 會因為領袖身邊多左幾隻擦鞋狗而變得強大.
引用:
原帖由 唯真唯善 於 2021-1-19 11:42 AM 發表

咁我見到香港d吉鋪,使唔使加點幻想力,香港人食緊樹皮或人食人?

無論經濟有幾差,都係有實力既人襟捱過你,就算買樓都唔輪到你囉。 繼續幻想啦,契弟。
香港d鋪劈成點你又知幾多?
你講得冇錯,中港共同體,大陸疫後成個經濟模式改變,香港將來也都一樣,實體經濟永遠返唔到2018年前,好多產業鏈消失或者崩潰,電子商業會興起,但有幾多人受惠,會點樣大洗牌無人知,但個震蕩期一定會衝擊樓價,你激動都冇用。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-19 09:43 AM 發表

香港很多業主仍堅守,期望疫情過大陸通關,大陸人會來港撐起樓價,但大陸人自己都少了出街消費,對外經濟生產線更大受影響,仲邊有能力來香港買樓

睇吓大陸YouTube直播實況:

https://youtu.be/aYp3TnGwqGo
難道大陸人唔嚟香港買樓,樓價就會冧咩?

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-19 09:43 AM 發表

香港很多業主仍堅守,期望疫情過大陸通關,大陸人會來港撐起樓價,但大陸人自己都少了出街消費,對外經濟生產線更大受影響,仲邊有能力來香港買樓

睇吓大陸YouTube直播實況:

https://youtu.be/aYp3TnGwqGo
喺youtube播緊嘅大陸狀況都唔使點睇

引用:
原帖由 鬼屋加加速神童 於 2021-1-19 11:46 AM 發表

難道大陸人唔嚟香港買樓,樓價就會冧咩?
大冧唔會,可能仲有升,始終有剛需(一千萬以下樓),但大價樓缺乏承接就會一直陰跌
千一、二萬樓都慘,好多時被要求劈到一千來就林鄭plan,呢批人實力受影響好難再向上換幫到千五萬以上樓
香港樓市整體格局係一千萬以下樓繼續熱捧但升幅盡頭在一千,其他板塊樓價就全部同商鋪名運一樣要唔知守幾耐。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]