• 瀏覽: 17,335
  • 回覆: 353
引用:
原帖由 adiroy 於 2021-1-20 01:30 PM 發表

另外,我意思係上海打工未必香港買樓,唔關銀行批唔批,係佢哋本身都可能外省人(上海本地人更加唔使講),係上海打工或得到上海戶口係件有面子嘅事情。

講多少少,,,香港人一直都處於一個資訊好快嘅城市每個人都應該差不多,但我慶幸我呢份工會周圍去,而且唔係去玩,係同當地人共事,你會見到中國唔同城市,或同城不同地嘅人落差好大。就算我去韓國出差都會有,釜山人去首爾出差,首爾人都會有少少自視高啲。
大陸人而家好自大,圍埋知你係香港人一定會踩你抬高自已,可能幾十年積怨
不過香港人上到去上海係咪要有個上海戶口先係有面,我又唔知,不過上海人斤斤計較個性格反而幾好,計好數之後唔會煩你,其他省市嘅人除咗廣東都係鳩吹為主,我諗你穿州過省咁多地方應該會有所感悟

熱賣及精選
引用:
原帖由 adiroy 於 2021-1-20 01:34 PM 發表

我相信都影響咗一部分人。其實真係好睇後面,香港我覺得夾咗係大陸嘅政策市同資本嘅資金市,,,所以,老套講句,睇阿爺,,,
但佢行為都會有慣性,所以睇下前面大陸樓市十年做下借鍳,,,香港會大跌就好影響佢中美爭端上嘅地位了,,諗諗。
大陸樓市真係睇唔通,新樓平過二手,識人又唔同價錢,都冇所謂一個真市價

錢紙唔值錢, 買樓保值, 又唔駛幫業主供樓 ~ 

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 01:36 PM 發表

大陸人而家好自大,圍埋知你係香港人一定會踩你抬高自已,可能幾十年積怨
不過香港人上到去上海係咪要有個上海戶口先係有面,我又唔知,不過上海人斤斤計較個性格反而幾好,計好數之後唔會煩你,其他省市嘅人除咗廣東都係鳩吹為主,我諗你穿州過省咁多地方應該會有所感悟
見好多,見到冇感覺。去到邊都一樣。特別之前工司做好多台灣廠生意,到後面台灣廠被好多大陸廠頂死,對大陸廠,,,之間啲撈油水,鬥法
韓國日本出差幾十次,印度出差兩次,,,其實呢啲嘢周圍都有(唯一係日本!人真係特別唔一樣)
本身工作係德國公司,將近130年嘅公司,冇乜明爭,暗鬥多到,,,

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-19 10:33 PM 發表

人少得可憐
不是度度都系香港,人逼人為樂,昨晚西安零下2度,北方大商場晚上10點都趕快回家,哪裡商場9:30就沒人,吃的好多都開始執也,我就住旁邊酒店,才逛下,甘凍

你可能沒去過瑞士,沒見過晚上7點瑞士的街道

這人氣,我反而覺得正常,真系死氣沉沉,一個人都沒,店鋪倒閉,是這樣?

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-1-20 02:13 PM 發表

不是度度都系香港,人逼人為樂,昨晚西安零下2度,北方大商場晚上10點都趕快回家,哪裡商場9:30就沒人,吃的好多都開始執也,我就住旁邊酒店,才逛下,甘凍

你可能沒去過瑞士,沒見過晚上7點瑞士的街道

這人氣,我反而覺得正常,真系死氣沉沉,一個人都沒,店鋪倒閉,是這樣?
你講英國日本冇錯,大陸唔係人逼人已經好大鑊,大陸從小到大乜都爭,唔係點培養國人性格

引用:
原帖由 adiroy 於 2021-1-20 02:02 PM 發表

見好多,見到冇感覺。去到邊都一樣。特別之前工司做好多台灣廠生意,到後面台灣廠被好多大陸廠頂死,對大陸廠,,,之間啲撈油水,鬥法
韓國日本出差幾十次,印度出差兩次,,,其實呢啲嘢周圍都有(唯一係日本!人真係特別唔一樣)
本身工作係德國公司,將近130年嘅公司,冇乜明爭,暗鬥多到,,,
德國公司幾好,比較講人情

系HK沽貨走去外地LA
仲可以走到錢黎HK ?

跌九硬

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-1-20 12:34 PM 發表

少咗入口中國貨?又一個唔知扮知。
唔該先了解一下現今國內廠房生產情況先啦。
自己google下先啦

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 04:45 PM 發表

德國公司幾好,比較講人情
嘿嘿,做過就知道了。政治深化嘅程度。所有都係無聲無息的。

引用:
原帖由 adiroy 於 2021-1-20 06:51 PM 發表

嘿嘿,做過就知道了。政治深化嘅程度。所有都係無聲無息的。
有唔少朋友做緊,大陸生產線香港寫字樓德國總公司

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 12:48 PM 發表

同前年盛況差好遠囉
你意思歐美經濟咁差,豈不是亡國。

引用:
原帖由 滴滴流彈 於 2021-1-20 07:29 PM 發表

你意思歐美經濟咁差,豈不是亡國。
美國應該末落不遠

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 07:23 PM 發表

有唔少朋友做緊,大陸生產線香港寫字樓德國總公司
我只可以咁講,佢唔會話你今日有啲乜做錯呀過程點點錯,因為德國人本身都懶。但係有啲乜事就,死咗都唔知乜事(直接叫你走,即日,話之你做幾年)。
但又會有好多冇乜嘢做嘅人,好多年都冇事(可能概本就唔係個radar入面)。
所以我相信,歐美公司嘅政治係深化,我自己見唔少。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]