• 瀏覽: 17,322
  • 回覆: 353
引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 12:48 PM 發表

同前年盛況差好遠囉
你只講羅湖商業城咁一定啦,通返關咪一樣旺返。而家大陸失業率已經回復前年水平啦。

熱賣及精選
引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 12:55 PM 發表

咁老實講,大陸人絕對高質過香港藍絲,大陸人唔少經歷文革經歷好多事,個個在鬥爭中長大,好多野都會明白內涵深好多,雖然習慣唔好,但唔會成日亂叫亂罵,反而班藍絲仲幼稚
好多藍絲都係97前黎香港 內地唔掂就走黎香港 依家大陸威威就認親認戚 分明係漢奸啦

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-1-20 01:05 PM 發表

你只講羅湖商業城咁一定啦,通返關咪一樣旺返。而家大陸失業率已經回復前年水平啦。
全國都係咁上下啦,北方城市仲禁足緊

引用:
原帖由 tim30 於 2021-1-20 01:07 PM 發表

好多藍絲都係97前黎香港 內地唔掂就走黎香港 依家大陸威威就認親認戚 分明係漢奸啦
呢班人西瓜靠大邊

引用:
原帖由 adiroy 於 2021-1-20 01:01 PM 發表

我都知稅高,不過佢哋有到好,工積金可以買樓。
不過個point係上面問上海打工會係香港買樓,我意思話未必係嗰批啫。
中資銀行可能批
上邊收入高稅也高,聽講45%稅唔知堅定流

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-19 09:43 AM 發表

香港很多業主仍堅守,期望疫情過大陸通關,大陸人會來港撐起樓價,但大陸人自己都少了出街消費,對外經濟生產線更大受影響,仲邊有能力來香港買樓

大陸自身內部消費經濟一定冇問題,大陸一定成為世界第一強國,但想以前咁群起出國掃樓恐怕已難再見。

睇吓大陸YouTube直播實況::smile_4 ...
又係度放流料

趺得個幾個%, 都唔有無tim, 仲要係個別屋苑, 全港趺幅最低有10%先講喇, 而家根本上同橫行無分別

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 11:53 AM 發表

來香港先交昂貴DSD,租出來再來物業稅,醒多球美元貶值人仔升值即係將錢逆流扔落水,有幾多大陸人會咁做?除非錢見唔得光要避走,但而家資金流動監管咁嚴根本落唔到
其實我都相信呢個有影響,最勁嘅時候應該係前幾年雙飛最多時,人仔匯率最高時,,好多都係一,二線城市,手頭多幾百萬,又睇中香港教育,醫療(我同好多國內同事,佢哋都有種錯覺香港醫療又正又平),所以攞到香港身份証,讀完書隨時去國外或變翻國內都得,冇得輸。
但經過呢兩年,又社運又大陸醫療改革,相信一部分人改觀(未必全部,世事永遠都係灰色地帶)

剩落嚟,若後面香港仲有資金進出自由度,相對都仲係有某程度吸引力(簡單講,出得嚟資金就係唔想係國內,泊香港成功率又之前9成,跌到6成,你泊唔泊?最差又係返國內),所以我相信有降低,但都要睇後面發展,將來冇人知。

引用:
原帖由 殘廁中心的工人 於 2021-1-20 01:13 PM 發表

又係度放流料
你識條鐵,行埋一邊去排隊等過關啦

引用:
原帖由 fungcord 於 2021-1-20 01:17 PM 發表

趺得個幾個%, 都唔有無tim, 仲要係個別屋苑, 全港趺幅最低有10%先講喇, 而家根本上同橫行無分別
你接觸範圍都係細價樓或者公居屋,過千萬以上物業唔係你認知範圍

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 01:09 PM 發表

中資銀行可能批
45%係德國😀😀

大陸20%上下啦,每月扣,,,不過有一樣!工積金,假設你工作,每月交工積金,可能6,7年後你想買樓,你個pool可能有20萬,你係可以用來供樓的,可以選頭幾年只用工積金自己唔使供,或每月係個pool扣一部分,自己供少啲。

引用:
原帖由 adiroy 於 2021-1-20 01:20 PM 發表

其實我都相信呢個有影響,最勁嘅時候應該係前幾年雙飛最多時,人仔匯率最高時,,好多都係一,二線城市,手頭多幾百萬,又睇中香港教育,醫療(我同好多國內同事,佢哋都有種錯覺香港醫療又正又平),所以攞到香港身份証,讀完書隨時去國外或變翻國內都得,冇得輸。
但經過呢兩年,又社運又大陸醫療改革,相信一部分人改觀(未必全部,世事永遠都係灰色地帶)

剩落嚟,若後面香港仲有資金進出自由度,相對都仲係 ...
仲有樣野,19年場運動,對好多大陸人來講都擔心,唔會再抬舊錢來仲畀你班人針對

引用:
原帖由 adiroy 於 2021-1-20 01:23 PM 發表

45%係德國😀😀

大陸20%上下啦,每月扣,,,不過有一樣!工積金,假設你工作,每月交工積金,可能6,7年後你想買樓,你個pool可能有20萬,你係可以用來供樓的,可以選頭幾年只用工積金自己唔使供,或每月係個pool扣一部分,自己供少啲。
即係8折出糧,咁ok,當香港人工計
我youtube見去到西藏做路邊餐廳待應人工都一萬人仔,大陸呢十年人工爸爸聲起

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 01:09 PM 發表

中資銀行可能批
另外,我意思係上海打工未必香港買樓,唔關銀行批唔批,係佢哋本身都可能外省人(上海本地人更加唔使講),係上海打工或得到上海戶口係件有面子嘅事情。

講多少少,,,香港人一直都處於一個資訊好快嘅城市每個人都應該差不多,但我慶幸我呢份工會周圍去,而且唔係去玩,係同當地人共事,你會見到中國唔同城市,或同城不同地嘅人落差好大。就算我去韓國出差都會有,釜山人去首爾出差,首爾人都會有少少自視高啲。

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-20 01:25 PM 發表

仲有樣野,19年場運動,對好多大陸人來講都擔心,唔會再抬舊錢來仲畀你班人針對
我相信都影響咗一部分人。其實真係好睇後面,香港我覺得夾咗係大陸嘅政策市同資本嘅資金市,,,所以,老套講句,睇阿爺,,,
但佢行為都會有慣性,所以睇下前面大陸樓市十年做下借鍳,,,香港會大跌就好影響佢中美爭端上嘅地位了,,諗諗。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]