• 瀏覽: 5,322
  • 回覆: 34
  • 追帖: 2
感受上價錢都相差不太遠

有感而發 不喜勿插

回覆 引用 TOP

相差不遠?你睇到中山嘅係邊個盤,肇慶係邊個盤先?

回覆 引用 TOP

係中山三鄉直通巴士站附近

中山這幾年經濟好差,但希望起咗條橋後會有所改善。

我諗睇下中山邊度, 之前去過神灣... 同埋交通時間, 唔見得好快, 可能之後有其他交通會開發吧.....

回覆 引用 TOP

好簡單,同樣價錢樓盤位處肇慶新區未來城市CBD,同樣價錢樓盤中山邊皮城鎮。同埋大家城市規劃不同,肇慶新區以現在一、二線城市配套,中山同價樓盤旁邊有間超市已好開心。純屬個人意見,不喜勿插

其實真係各有各好🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊污濁的作業 於 2021-1-18 06:24 PM 發表

雅居樂畔山中心城?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 山邊污濁的作業 於 2021-1-18 06:24 PM 發表

其實中山好大,同肇慶好大一樣,唔係每個地區都會有政府重點機建配套發展。行下中山東區同港口就會明個分別。

而多配套,日後生活相信會更方便。所以如果同三鄉差唔多價錢,而唔急退休,會寧願選擇有政府做配套,沙塵滾滾既新城區。

好多人話買珠海,中山,江門好過,各有所好,最緊要合適自己價錢同目的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kwanling 於 2021-1-19 09:11 AM 發表

好簡單,同樣價錢樓盤位處肇慶新區未來城市CBD,同樣價錢樓盤中山邊皮城鎮。同埋大家城市規劃不同,肇慶新區以現在一、二線城市配套,中山同價樓盤旁邊有間超市已好開心。純屬個人意見,不喜勿插
肇慶政府本身就唔系有錢過人,賤價賣地俾開發商,大手大腳搞"一二線配套"嘅新區,錢從何來?靠借囉
哩個新區無論對肇慶政府又好 系度買樓投資嘅人士亦好,都系一場賭博
搵到工商業進駐 提供到職位 吸納到外來人口,咁就可以成功,否則就...
工商企業 人口 就系得咁多,你搶緊嘅同時 其他城市一樣爭緊

雖然青菜蘿蔔各有所愛 但總覺得肇慶好遠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 金刀劍 於 2021-1-18 08:01 PM 發表

中山這幾年經濟好差,但希望起咗條橋後會有所改善。
証明你不熟悉中山。難道三鄉是中山政經商貿中心?

最簡單無星巴克即代表商業,旅遊不足。

衰啲講句,七星巖有星巴克好過三鄉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qqnokia 於 2021-1-19 06:27 PM 發表

肇慶政府本身就唔系有錢過人,賤價賣地俾開發商,大手大腳搞"一二線配套"嘅新區,錢從何來?靠借囉
哩個新區無論對肇慶政府又好 系度買樓投資嘅人士亦好,都系一場賭博
搵到工商業進駐 提供到職位 吸納到外來人口,咁就可以成功,否則就...
工商企業 人口 就系得咁多,你搶緊嘅同時 其他城市一樣爭緊
我反而覺的肇慶政府聰明,用大手筆建新城來引資,令投資者投資新區。例如:西江明珠、卡樂星球、嶺南水街都係政府指定發展商必須要配套,所以你話肇慶政府賤賣土地,實際上發展商係有代價的。將三間大學落戶肇慶新區,之後人材就比較易得到,加上新區的文旅項目會提供大量的就業崗位,以此留住人才在新區

引用:
原帖由 Kwanling 於 2021-1-20 02:35 AM 發表

我反而覺的肇慶政府聰明,用大手筆建新城來引資,令投資者投資新區。例如:西江明珠、卡樂星球、嶺南水街都係政府指定發展商必須要配套,所以你話肇慶政府賤賣土地,實際上發展商係有代價的。將三間大學落戶肇慶新區,之後人材就比較易得到,加上新區的文旅項目會提供大量的就業崗位,以此留住人才在新區
讀完書咪走去多啲機會嘅地方工作
重點有冇巨型企業進駐 唔係房企😂不過你係唔係都話將來會有 🤤

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]