• 瀏覽: 22,381
  • 回覆: 344
  • 追帖: 5
而家好似好低息,但終有日會找數,狂印銀紙必然推高通漲,係唔會回頭,聯儲講明通漲一旦升溫必然加息控制通漲,有冇諗過買層樓個息口加到十幾廿厘時,有幾多人會頂唔順。或者計下自已條數,一百萬還三千幾變成一百萬還萬幾時,會點?.. 還有美元港元掛勾,美元過去一年貶值一成,間接港樓也貶值一成,如果未來美元再貶值二成,港樓又貶二成, 就算表面上個價唔跌,實際價值都比2018大插三成,租金又持續下跌..美元貶值拖賤港樓價值,又踫上大加息控制通漲時結果,唔係人人受到

熱賣及精選
而完買樓推算:
贏面:未來可能有一成升幅,因為林鄭plan設定一千萬係細價個天花板位,冇得再升,一千萬以上冇林鄭幫基本處於捱打狀態。
輸面:一年後狂印銀紙推高通漲開始不斷加息,六、七厘好基本,經濟崩潰拖累個樓價可能急插,跌一半係基本,高息加跌價有幾多人頂到?
計過條數,自已承受到經濟上和心理上可能面對衝擊先好入市,呢幾年咩都有可能發生,唔好以為世界會不變。

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
美國12月CPI未來幾個月或升至3% 美聯儲或因此提前加息

https://finance.sina.com.cn/money/forex/hbfx/2021-01-13/doc-ikftssan5436874.shtml"
1月12日,聖路易斯聯儲主席布拉德承認,2021年晚些時候物價應該會上漲。他在接受採訪時表示:“隨着物價壓力預期不斷上升,通脹似乎將進一步走高。”他還預計,2021年和2022年美國的通脹將進一步加劇。
不少機構預測未來幾個月美國通脹突破2%
事實上,不少分析師和機構近期都預計美聯儲通脹將上升,這也加大了美聯儲提前加息的概率。1月8日,芝加哥聯儲主席埃文斯表示,一旦通脹超過目標,就可以開始溫和加息。
當地時間1月11日晚間,新債王岡拉克表示,美國5、6月份的CPI將達到3%
,如果這種情況發生的話,通脹將真正改變遊戲規則。Seekingalpha分析師Jason Tillberg在上周末的一篇文章中也提出了同樣的觀點,他認為,在接下來的幾個月,美國通脹很可能會飆升至3%。
華爾街大投行摩根士丹利甚至認為,美國距離通脹失控僅剩幾個月的時間。

成日話加息
美國先係全世界最大債仔
會唔會加自己息咁聰明??

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
引用:
原帖由 edbe 於 2021-1-18 12:00 PM 發表

成日話加息
美國先係全世界最大債仔
會唔會加自己息咁聰明??
你答一個問題,世界銀紙泛濫會唔會推高通漲?

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 12:01 PM 發表

你答一個問題,世界銀紙泛濫會唔會推高通漲?
滯脹

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
真係冇諗過

回覆 引用 TOP

你計少左仲有台海戰爭,所以我建議樓主再觀望下,5年後再執平野

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 11:48 AM 發表

而家好似好低息,但終有日會找數,狂印銀紙必然推高通漲,係唔會回頭,聯儲講明通漲一旦升溫必然加息控制通漲,有冇諗過買層樓個息口加到十幾廿厘時,有幾多人會頂唔順。或者計下自已條數,一百萬還三千幾變成一百萬還萬幾時,會點?.. 還有美元港元掛勾,美元過去一年貶值一成,間接港樓也貶值一成,如果未來美元再貶值二成,港 ...
同意實會加息,上次2009-2010放水後,係2018開始加息,8年啫好快到

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 11:48 AM 發表

而家好似好低息,但終有日會找數,狂印銀紙必然推高通漲,係唔會回頭,聯儲講明通漲一旦升溫必然加息控制通漲,有冇諗過買層樓個息口加到十幾廿厘時,有幾多人會頂唔順。或者計下自已條數,一百萬還三千幾變成一百萬還萬幾時,會點?.. 還有美元港元掛勾,美元過去一年貶值一成,間接港樓也貶值一成,如果未來美元再貶值二成,港 ...
樓主咁都被你看穿

回覆 引用 TOP

你又諗下,幾時先可以見到瘋狂通漲? 瘋狂通漲時,樓價會升幾多?人工會升幾多?租金會升幾多?

引用:

加息要建基於尾國嘅經濟復甦,如果尾國經濟一直沉底,咁會點呢?宜家尾國國債喺25萬億,每年利息支出5千億左右,8年後國債規模有望升到32萬億,如果要繼續保持5千億利息,只有不斷減息

引用:
原帖由 edbe 於 2021-1-18 12:04 PM 發表

滯脹
滯漲下仲慘,加息又經濟差

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-18 12:34 PM 發表

加息要建基於尾國嘅經濟復甦,如果尾國經濟一直沉底,咁會點呢?宜家尾國國債喺25萬億,每年利息支出5千億左右,8年後國債規模有望升到32萬億,如果要繼續保持5千億利息,只有不斷減息
美國經濟大鑊,香港也一樣大鑊

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-1-18 12:33 PM 發表

你又諗下,幾時先可以見到瘋狂通漲? 瘋狂通漲時,樓價會升幾多?人工會升幾多?租金會升幾多?
QE了一年,美元貶值了一年,樓價反而跌,租金也狂跌,未來繼續咁?

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 12:37 PM 發表

美國經濟大鑊,香港也一樣大鑊
大唔大鑊就要睇鄉港政府同港人食唔食到RCEP同一帶一路兩條水啦,最差嘅可以去外國開間淘寶店,中等嘅可以做貿易公司。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]