• 瀏覽: 22,350
  • 回覆: 344
  • 追帖: 6
應該好久都加唔到息ga la,  無兩至3年都唔洗諗。 要加都要好慢。

熱賣及精選
引用:
原帖由 keho4 於 2021-1-18 01:43 PM 發表

下年明日大魚,十萬私樓殺到,仲半
係喎,咁樓主應該再等等,等2046年再執平樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 11:48 AM 發表

而家好似好低息,但終有日會找數,狂印銀紙必然推高通漲,係唔會回頭,聯儲講明通漲一旦升溫必然加息控制通漲,有冇諗過買層樓個息口加到十幾廿厘時,有幾多人會頂唔順。或者計下自已條數,一百萬還三千幾變成一百萬還萬幾時,會點?.. 還有美元港元掛勾,美元過去一年貶值一成,間接港樓也貶值一成,如果未來美元再貶值二成,港 ...
Discounted future income stream is based on real interest rate , not nominal interest rate.
If there is hyperinflation and leads to raise in interest rate; the real interest rate will still be low and no influence to discounted value.  Assets value is linked to increase or decrease in future income discounted value, not to interest rate.
Also, In 2019, USA GDP was 21.43T, currently total debts are around 27.5T, assuming nominal rate rose to 3%, total interest burden in USA Gov is equivalent to 0.825T per year (just interest payment) or equal to 3.8% of GDP amount.  Do you think their growth rate could reach 3.8% or higher after Covid in these years to offset this effect?
If no, since USA Gov is not only the borrower but also the dealer, if you were them, do you think they will try paying more interest to make country's burden even bigger?
Whats happening in world that printing money to punish the poor, they packaged it as helping poor.
Think about it!

引用:
原帖由 香港神龍 於 2021-1-18 03:48 PM 發表

泛濫左咁多年有冇推高到🤣
好多普通市民唔識,08年量化係直接變換有毒資產冇流出市面,今次係直接注入實體經濟

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexlcw2003 於 2021-1-18 03:52 PM 發表

12003: 唔買住, 因為仲會再跌
2004至2008: 唔買住, 因為升左, 一定會跌落去供樓咁高息
2008: 唔買住, 因為跌左咁多, 會再下跌, 雖然減息, 但係利息會升
2010: 唔買住, 因為政府打擊樓市炒家推行SSD!
2010至2013: 唔買住, 因為樓市又升左, 政府不是要打擊樓市嗎?
2013: 唔買住, 因為政府見樓市又升再打擊!
2014: 唔買住, ...
2009-2018之前我買了四個單位,你仲守住一間劏房仔?

引用:
原帖由 hiro0500 於 2021-1-18 03:52 PM 發表

應該好久都加唔到息ga la,  無兩至3年都唔洗諗。 要加都要好慢。
世事難料

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 11:48 AM 發表

而家好似好低息,但終有日會找數,狂印銀紙必然推高通漲,係唔會回頭,聯儲講明通漲一旦升溫必然加息控制通漲,有冇諗過買層樓個息口加到十幾廿厘時,有幾多人會頂唔順。或者計下自已條數,一百萬還三千幾變成一百萬還萬幾時,會點?.. 還有美元港元掛勾,美元過去一年貶值一成,間接港樓也貶值一成,如果未來美元再貶值二成,港 ...
加息?全世界最大既債仔係美國政府,美國邊有可能加息黎拖誇美國財政。

引用:
原帖由 Ganngann 於 2021-1-18 03:54 PM 發表

Discounted future income stream is based on real interest rate , not nominal interest rate.
If there is hyperinflation and leads to raise in interest rate; the real interest rate will still be low  ...
Try to understand what is” Fleecing of the Flock”

引用:

你叫津巴布咁玩經濟問題就解決啦
你估加息咁易?你印完就加, 公司還唔到執就梗 人地大把銀紙在手, 唔識放番D錢入來賺息, 結果存錢多借錢少 , 虧死銀行
結論是出到高息的經濟體, 經濟增長本身也要好高先得越南, 中國呢類增長咁快既地方先承受到

引用:
原帖由 briancccc 於 2021-1-18 03:59 PM 發表

加息?全世界最大既債仔係美國政府,美國邊有可能加息黎拖誇美國財政。
咁18年又點解連環加息?

引用:
原帖由 hkguy001 於 2021-1-18 04:01 PM 發表

你叫津巴布咁玩經濟問題就解決啦
你估加息咁易?你印完就加, 公司還唔到執就梗 人地大把銀紙在手, 唔識放番D錢入來賺息, 結果存錢多借錢少 , 虧死銀行
結論是出到高息的經濟體, 經濟增長本身也要好高先得越南, 中國呢類增長咁快既地方先承受到
回想下2018連環加息時,有冇考慮過你香港經濟問題,如果不是中美貿戰和疫情,特朗普出茅招不准加息,目前早加3,4厘

耶倫講明會相反政策

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 03:56 PM 發表

2009-2018之前我買了四個單位,你仲守住一間劏房仔?
四個單位咁..................咁咁多,加咁多息你仲唔賣哂佢?

請大家以後唔好叫暴徒,要改口叫佢地做「恐怖分子!」
引用:
原帖由 bbsslo 於 2021-1-18 03:51 PM 發表

想請教一下 國責利息可以點還?美國政府支出定係聯處局印銀紙還?
如果聯處局發新責印來還 咁後果係美金扁值 多於加息
錢唔值錢 磚頭有價 咁後果係咩?大家之前10年已經親身試過
翟東升教授可以幫到你

https://youtu.be/Tvejrvz_-L4

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexlcw2003 於 2021-1-18 04:08 PM 發表

四個單位咁..................咁咁多,加咁多息你仲唔賣哂佢?
你以為玩多個單位全部自己供?
一層樓仔又點會明大人點做嘢

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 04:05 PM 發表

回想下2018連環加息時,有冇考慮過你香港經濟問題,如果不是中美貿戰和疫情,特朗普出茅招不准加息,目前早加3,4厘

耶倫講明會相反政策
2018加極美國都只是想到3% , 以前97抽亞洲水是抽到10%因為本身97美國無經濟問題, 台海又打唔成先咁做
政府要花錢, 又唔QE就會好似美國2008咁死法咁你要睇埋2020 COVID-19 , 現在QE已經是2009的3倍

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]