• 瀏覽: 22,385
  • 回覆: 344
  • 追帖: 5
印銀紙就係刺激經濟,加息係令經濟放慢,美國嘅取態已經好明顯,令美元銀紙貶值而貨物變貴,到時股票又唔會跌樓價又唔會跌,淨係銀紙跌咗,咁大家咪覺得冇事囉

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2021-1-18 03:10 PM 發表

要加息就唔會印銀紙,你諗諗印銀紙目的為何
你諗下成地銀紙,各樣生活必需品價格會升幾多,政府會唔會出手壓制?

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 03:16 PM 發表

你諗下成地銀紙,各樣生活必需品價格會升幾多,政府會唔會出手壓制?
唔會

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 03:16 PM 發表

銀紙貶值啲嘢貴咗係你嘅問題,樓價股價大跌係政府嘅問題,你覺得佢會唔會關心你嘅問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ononkaycourt 於 2021-1-18 03:16 PM 發表

唔會
咁點解民國時期狂印銀紙會搞到一百萬買一碗麵?

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 03:18 PM 發表

呢個唔單只係印銀紙嘅問題,係個政府發行嘅銀紙認受性有幾高

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 03:18 PM 發表

就到你講得啱,我睇唔到美國有勇氣去制止通脹,佢哋寧願個問題等多八年下一任政府先解決,點會拿屎上身,董建華時代8萬5政策都有版你睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edbe 於 2021-1-18 12:04 PM 發表

滯脹
贊成,經濟無增長,只係銀紙貶值既叫滯脹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 12:01 PM 發表

你答一個問題,世界銀紙泛濫會唔會推高通漲?
高通脹更加要買實物,買資產,買樓。
銀紙貶值,資產價格升。

引用:
原帖由 香江人 於 2021-1-18 03:40 PM 發表

高通脹更加要買實物,買資產,買樓。
銀紙貶值,資產價格升。
利息也升,常識

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-18 12:48 PM 發表

大唔大鑊就要睇鄉港政府同港人食唔食到RCEP同一帶一路兩條水啦,最差嘅可以去外國開間淘寶店,中等嘅可以做貿易公司。
仲一戴一露?

早就玩完啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 12:01 PM 發表

你答一個問題,世界銀紙泛濫會唔會推高通漲?
泛濫左咁多年有冇推高到🤣

弓起業主!賀起業主!
加息無用喇

免責聲明:本人的內容及圖片並不打算向任何人提供任何資訊.並且不構成任何建議.儘管所有資料乃本人秉誠提供.並相信資料之來源可靠.也不表示本人保證任何資料均屬完整.可靠.準確.具時效或適用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-18 12:34 PM 發表

加息要建基於尾國嘅經濟復甦,如果尾國經濟一直沉底,咁會點呢?宜家尾國國債喺25萬億,每年利息支出5千億左右,8年後國債規模有望升到32萬億,如果要繼續保持5千億利息,只有不斷減息
想請教一下 國責利息可以點還?美國政府支出定係聯處局印銀紙還?
如果聯處局發新責印來還 咁後果係美金扁值 多於加息
錢唔值錢 磚頭有價 咁後果係咩?大家之前10年已經親身試過

引用:
原帖由 包不靚 於 2021-1-18 11:48 AM 發表

而家好似好低息,但終有日會找數,狂印銀紙必然推高通漲,係唔會回頭,聯儲講明通漲一旦升溫必然加息控制通漲,有冇諗過買層樓個息口加到十幾廿厘時,有幾多人會頂唔順。或者計下自已條數,一百萬還三千幾變成一百萬還萬幾時,會點?.. 還有美元港元掛勾,美元過去一年貶值一成,間接港樓也貶值一成,如果未來美元再貶值二成,港 ...
12003: 唔買住, 因為仲會再跌
2004至2008: 唔買住, 因為升左, 一定會跌落去供樓咁高息
2008: 唔買住, 因為跌左咁多, 會再下跌, 雖然減息, 但係利息會升
2010: 唔買住, 因為政府打擊樓市炒家推行SSD!
2010至2013: 唔買住, 因為樓市又升左, 政府不是要打擊樓市嗎?
2013: 唔買住, 因為政府見樓市又升再打擊!
2014: 唔買住, 因為美國減債加息期就快到! 冇個盤睇得岩!
2015: 唔買住, 等緊政府加辣, 美國就快加息了!
2016: 唔買住, 終於加息了, 供樓負擔重了!
2017: 唔買住, 政府終於推出更多樓房, 樓價必下跌!
2018: 唔買住, 因為排公屋應該就快到我了
2019: 唔買住, 新界北發展用地就快可以啟用了, 靚公屋就快排到
2020: 唔買住, 新冠肺炎好似唔係好得,有排搞
2021: 唔使買, 銀行因為年齡問題做不了三十年樓按, 供不起, 疊埋心水食老綜!

請大家以後唔好叫暴徒,要改口叫佢地做「恐怖分子!」
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]