• 瀏覽: 19,709
  • 回覆: 507
  • 追帖: 3
本主題由 WYJIMMY 於 2021-1-26 05:42 PM 關閉
引用:
原帖由 qqnokia 於 2021-1-17 02:19 PM 發表

一個城市嘅發展最重要嘅就系人口,肇慶憑乜嘢可以系搶人口方面鬥得贏其他幾個灣區城市?
肇慶本身人口都唔少,常住人口450萬,隨時佢夠資格起地鐵都未輪到珠海

熱賣及精選
樓主你這2個月出左9個post都是拓肇慶踩珠海,你有錢咪係肇慶買10套8套無人會阻你的。

引用:
原帖由 千堂 於 2021-1-17 02:30 PM 發表

樓主你這2個月出左9個post都是拓肇慶踩珠海,你有錢咪係肇慶買10套8套無人會阻你的。
其實兩度我都睇好,珠海有珠海既好,肇慶又有佢既好。不過,肇慶可能長線d咁解。睇番珠海市既舊改,真係嚇人,大把土豪會產生,佢地又會成為珠海樓市既新力軍

引用:
原帖由 千堂 於 2021-1-17 02:30 PM 發表

我以事論事啫,我也不認爲珠海唔值得投資,睇區域囉。只是拿肇慶同珠海作比較

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amypat 於 2021-1-17 02:38 PM 發表

其實兩度我都睇好,珠海有珠海既好,肇慶又有佢既好。不過,肇慶可能長線d咁解。睇番珠海市既舊改,真係嚇人,大把土豪會產生,佢地又會成為珠海樓市既新力軍
我就唔係咁睇,珠海人口啱啱先過200萬,宜家樓市已經滯滯地,仲舊乜鬼改

引用:
原帖由 Kwanling 於 2021-1-17 02:47 PM 發表

我就唔係咁睇,珠海人口啱啱先過200萬,宜家樓市已經滯滯地,仲舊乜鬼改
珠海常住人口係3百幾萬,戶口先係200萬。珠海依家正正迎來大革命,成個市處處都係地盤,基建多過乜。如果第二時批埋起地鐵,到時地盤更多。搞咁多野為左少少既200萬人口,ching又真係太睇少中共治國既能力啦。

引用:
原帖由 amypat 於 2021-1-17 03:07 PM 發表

珠海常住人口係3百幾萬,戶口先係200萬。珠海依家正正迎來大革命,成個市處處都係地盤,基建多過乜。如果第二時批埋起地鐵,到時地盤更多。搞咁多野為左少少既200萬人口,ching又真係太睇少中共治國既能力啦。
珠海當然有發展喇,但未必顯示在樓價上,始終人口上唔到去,無咁多就業崗位一切都係空談。珠海自住可以,投資就入貨太遲了,就係消化現有的樓都要幾年時間。 https://xw.qq.com/cmsid/20201225A0CQ4900

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amypat 於 2021-1-17 03:07 PM 發表

啱啱係百度查到,當佢20年常住人口增長10%,都上唔到3百萬
2019年末,珠海市常住人口202.37萬人,比2018年末增加13.26萬人,增長7.0%,出生率15.2‰,死亡率4.8‰,自然增長率10.4‰。人口城鎮比90.72%。

引用:
原帖由 Kwanling 於 2021-1-17 02:47 PM 發表

咁講 肇慶俾珠海平咁多  入二到四間先等如珠海一間 你有你嘅道理嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Kwanling 於 2021-1-17 03:31 PM 發表

啱啱係百度查到,當佢20年常住人口增長10%,都上唔到3百萬
2019年末,珠海市常住人口202.37萬人,比2018年末增加13.26萬人,增長7.0%,出生率15.2‰,死亡率4.8‰,自然增長率10.4‰。人口城鎮比90.72%。
中央講到明澳門要搞交易所,地點其實會落在橫琴金融島。依家全國交易所唔計香港只得上海同深圳。珠澳係第三個。呢個係中央既定位。一個建立証卷交易所既城市真係唔會便宜得去邊,無乜咁上下既綜合實力係唔掂架。所以,珠海一定會建設得好地地,樓價又一定唔會點樣平,只升不跌。

引用:
原帖由 amypat 於 2021-1-17 03:40 PM 發表

中央講到明澳門要搞交易所,地點其實會落在橫琴金融島。依家全國交易所唔計香港只得上海同深圳。珠澳係第三個。呢個係中央既定位。一個建立証卷交易所既城市真係唔會便宜得去邊,無乜咁上下既綜合實力係唔掂架。所以,珠海一定會建設得好地地,樓價又一定唔會點樣平,只升不跌。
金融島的路還有好長,金融人才都唔會創造太多就業機會,產業又未完全成型,就算人口每年增長10%,10年後都係4百萬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 amypat 於 2021-1-17 03:40 PM 發表

現在珠海樓只升不跌係因為珠海近港澳,港澳樓價貴,相對黎講珠海比較平,有D人睇好佢仲買2-3間,但現實係珠海人口增長不及樓的落成數量,造成供過於求。當然,個個都買得起供得起,一定無問題。但如10年後人口增長未如理想,泡沫就會爆破

回覆 引用 TOP

引用:

條友AA嚟㗎,日日吹肇慶新區,quote d數據認真睇下真係錯漏百出
成九日講乜野450萬人口,佢知唔知最多人响邊呀?懷集d樓4千幾添啦唔見佢講以為450萬人响哂新區喎隔離鼎湖數埋都未必有45萬人。唔識唔緊要,想揾食做多d功課好無。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]