• 瀏覽: 16,292
  • 回覆: 149
  • 追帖: 6
背景:

好小係地產區出POST, 因為無太大改變, 樓市上落好慢,  我既唔係只睇好, 亦唔會只睇淡, 只會出POST 分享下未來走勢.

對上一次已經係3年前,

2018年3月的: 樓市大逆轉: 見頂篇, 雖然唔算點跌(應該最低計都只係1-2成左右), 但亦無咩點升, 不過不失啦. hahaha
最對上一次係9年前的: 樓市大牛三, 升7成.

可參考舊POSThttps://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27284983

今年睇法係:

樓市再出現大升浪. 理由超簡單, 03年大家都知咩事, 今次疫情遠比03 嚴重, 香港係暴亂事件後, 再經歷大疫情, 香港樓市都跌唔落, 唔通疫情過後仲會跌?! 現在無外國資金流入, 樓市供求都算係平衡, 大部份人情緒負面, 亦保持不跌, 可見未來升浪係驚人既. 但未來有一定既政治事件所影響, 所以沒有10年前那麼樂觀, 今次目標係樓市升4成 (相對過去定7成係略為保守). 升4成後再檢討. 淡友即管來挑戰我.

未來主題:

樓市大升浪: 雨後陽光. 升4成!

好似好堅,支持下先

引用:
原帖由 商界長長主題 於 2021-1-17 06:04 發表

你繼續吹吧🤭🤭🤣🤣🤣
睇來呢度太多好友. 唱好無人回的.

回覆 引用 TOP

Hkd 對比世界主要貨幣都輸左10% or above la...
全世界樓都係咁升
前後差成20%,更加唔好提大陸購買力啦。
去到尾又係講番供應,公屋私樓73比呀,點睇明日大嶼都是9up... 供應點都唔會增加得太快。
移民? 要賣既舊年賣緊啦,7788啦,樓又好似無大跌。

最後講到最緊要既生錢, 個市舊年3月升到年尾,而家又咁多人係美股賺到錢,唔通下下賺左既錢再all in 股市咩,點都有部份入左樓市。
升4成? 好似太保守。

引用:
原帖由 waionyip 於 2021-1-17 12:13 發表

Hkd 對比世界主要貨幣都輸左10% or above la...
全世界樓都係咁升
去到尾又係講番供應,公屋私樓73比呀,點睇明日大嶼都是9up... 供應點都唔會增加得太快。
移民? 要賣既舊年賣緊啦,7788啦,樓又好似無大跌。
升4成? 好似太保守
大陸人應該不會黎香港買樓

引用:
原帖由 waionyip 於 2021-1-17 12:13 發表

全世界樓都係咁升
升4成? 保守左d
今次要保守小小. 除了國際環境因素外, 基數大都係問題.

但如果以價格計 1-> (+0.7) 1.7  係叫升7成.

但同樣地由  1.7 -> (+0.7) 2.4. 只係得4成.... 基數大了. 升福就難了.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cskch 於 17-1-2021 03:51 AM 發表

背景:

好小係地產區出POST, 因為無太大改變, 樓市上落好慢,  我既唔係只睇好, 亦唔會只睇淡, 只會出POST 分享下未來走勢.

對上一次已經係3年前,

2018年3月的: 樓市大逆轉: 見頂篇, 雖然唔算點跌(應該最低計都只係1-2成左右), 但亦無咩點升, 不過不失啦. hahaha
最對上一次係9年前的: 樓市大牛三, 升7成.

可參考舊POSThttps://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=27284983
升幾多乘唔知,但係今次嘅升市,完全係政策市!只要阿爺不停同你打類固醇,你想唔大隻都唔得!加上而家美國海外資金全部回流,都要搵地方落腳架!😹

引用:
原帖由 icantstop 於 2021-1-17 12:25 發表

升幾多乘唔知,但係今次嘅升市,完全係政策市!只要阿爺不停同你打類固醇,你想唔大隻都唔得!加上而家美國海外資金全部回流,都要搵地方落腳架!😹
阿公點會理香港
如果上述是真
買廣州,深圳,澳門樓
仲好過香港
另租金回報應全面下跌

幫你add下淡友入嚟
@有危就有機@有危就有機
@包不靚@包不靚
@plover@plover
@sunday8999@sunday8999
@ch_margaux

以上活躍於地產版既淡友,你地點睇樓主既升4成論呀,大家討論下吖

引用:
原帖由 CKL28 於 17-1-2021 12:27 PM 發表

阿公點會理香港
如果上述是真
買廣州,深圳,澳門樓
仲好過香港
另租金回報應全面下跌
今時今日嘅阿爺好難預測嘅,我諗其中一樣就係佢一定要證明畀美國同埋世界睇,你哋係玩唔殘香港嘅,如果咁嘅方向去諗,咁香港一定畀人打類固醇打到大隻過阿諾舒華辛力加!🤑😹

回覆 引用 TOP

等陣一班豬西入黎話你係aa😂😂😂

回覆 引用 TOP

首先,我不是好/淡友!樓市升/跌對我無影響!我關心香港市民的住屋問題,希望大家可以安居樂業!
我不同意樓市像之前幾年一樣暴升幾成!橫行加上緩緩下行是未來的常態,政府辣招在供應量增加前唔會撤!入市應該以自己需要而定,full pay或者供得起不用想太多,按自己喜歡的房子入市沒問題,因為香港樓市係唔會冧嘅。
說回未來幾年香港的房屋問題,我認為(幻想的)阿爺不會坐視不理!如果你識陳帆,可以問下佢阿爺有無揾佢根據我的推測(夜觀天象),一個房協2.0會橫空出現,香港的公/居屋會以光速建設,香港人不用再住劏房。無錢嘅1-2年上公屋,有能力嘅幾千蚊/呎買居屋。多謝阿爺!發夢完畢

引用:
原帖由 海邊異幻象 於 2021-1-17 12:47 PM 發表

首先,我不是好/淡友!樓市升/跌對我無影響!我關心香港市民的住屋問題,希望大家可以安居樂業!
我不同意樓市像之前幾年一樣暴升幾成!橫行加上緩緩下行是未來的常態,政府辣招在供應量增加前唔會撤!入市應該以自己需要而定,full pay或者供得起不用想太多,按自己喜歡的房子入市沒問題,因為香港樓市係唔會冧嘅。
說回未來幾年香港的房屋問題,我認為(幻想的)阿爺不會坐視不理!如果你識陳帆,可以問下佢阿爺有無 ...
大家記得cap低我的留言,將來可以鞭屍和批評我。因為我為人樂觀喜歡發夢、希望幫到你

引用:
原帖由 mclam0505 於 2021-1-17 12:35 PM 發表

幫你add下淡友入嚟
@有危就有機@有危就有機
@包不靚@包不靚
@plover@plover  ...
准備掃貨呀,你得層樓仔識咩

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]