• 瀏覽: 10,363
  • 回覆: 87
呵呵 四年前買都要蝕

硬好:好旺市 一定假既

https://ps.hket.com/article/2854669/【蝕讓成交】沙田帝堡城3房1050萬沽 原業主4年帳面蝕10萬離場?mtc=60037

四年十萬好多咩? 交租都唔止啦

引用:
原帖由 CupidHong 於 2021-1-16 06:27 PM 發表

總之蝕讓都是賺

引用:
原帖由 jasons1 於 2021-1-16 06:16 PM 發表

呵呵 四年前買都要蝕

硬好:好旺市 一定假既

https://ps.hket.com/article/2854669/【蝕讓成交】沙田帝堡城3房1050萬沽 原業主4年帳面蝕10萬離場?mtc=60037
點解唔傻係4年前賣都要賺咩?

請問蝕左比邊個?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CupidHong 於 2021-1-16 18:27 發表

您話
這裡打手說gogogo
買樓一向住都不需付款
又食又玲

個個買開"羊"報告
自己賣開"朱"報告
怎辦

回覆 引用 TOP

好抵

回覆 引用 TOP

呎價萬二蚊,真係好抵。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jasons1 於 2021-1-16 06:34 PM 發表

總之蝕讓都是賺
條數係咁計嘅, 當層樓1010萬, 四年後1000萬賣出 。 咁即係每年蝕2.5萬, 計埋管理費雜費5萬, 每個月洗費4千幾 請問租淡你哋而家租樓租緊幾錢一個月唔計公屋

引用:
原帖由 CupidHong 於 2021-1-16 07:03 PM 發表

條數係咁計嘅, 當層樓1010萬, 四年後1000萬賣出 。 咁即係每年蝕2.5萬, 計埋管理費雜費5萬, 每個月洗費4千幾 請問租淡你哋而家租樓租緊幾錢一個月唔計公屋
所以一直都話,無腦硬好借錢唔使俾息架啦

引用:
原帖由 CupidHong 於 2021-1-16 06:27 PM 發表

同意

回覆 引用 TOP

帝堡城個位除咗出東九快外,無乜優勢。
冇MTR,巴士線又唔多,買野行去廣源,冇自己商場街市。

引用:
原帖由 CupidHong 於 2021-1-16 07:03 PM 發表

諗深一層蝕的不至咁少,業主買後裝修費傢俬電器雜費當佢cheap cheap地40萬3房搞掂曬。
仲有一買一賣佣金20萬,律師費和差餉等,23萬,使費當63萬,對比租樓當24萬一年,4年租樓用96萬+1萬經紀佣金。對比買樓租樓呢4年大概蝕33萬。
同意租樓係蝕更多。

好貴

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kenji88hk 於 2021-1-16 07:22 PM 發表

諗深一層蝕的不至咁少,業主買後裝修費傢俬電器雜費當佢cheap cheap地40萬3房搞掂曬。
仲有一買一賣佣金20萬,律師費和差餉等,23萬,使費當63萬,對比租樓當24萬一年,4年租樓用96萬+1萬經紀佣金。對比買樓租樓呢4年大概蝕33萬。
同意租樓係蝕更多。
計清楚啲,印花稅未計,按揭利息又未計,大把雜費未計

引用:
原帖由 kenji88hk 於 2021-1-16 07:22 PM 發表

同意租樓係蝕更多。
如果係借錢買樓,當你借6成,30年,2%,每月利息$10000*48=48萬,加先前裝修雜費63萬,實情蝕$111萬,如果係租樓勝!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]