• 瀏覽: 8,698
  • 回覆: 51
  • 追帖: 3
嘩!2006年一手買入都要輸。不過硬好一定話賺咗住,呢種阿Q精神唔係人人都學到。

長年跑輸大市的豪宅屋苑除了「鬼城」天巒、大埔比華利山、上水御林皇府以外,西貢溱喬亦少數買家是向發展商一手購入物業後、持有多年後仍然輸錢的住宅項目。

據區內代理表示,西貢溱喬實用1,855呎兩層高雙號屋,四房雙套間隔連天台,原業主最初開價3,000萬元,近日減價至2,780萬元易手,累減約7%,實用呎價14,987元。

據悉,原業主2006年以3200萬元一手向發展商買入單位並自住至今,持貨15年物業賬面貶值420萬元或13%。

溱喬位於白沙灣萬基台,由南豐及永泰合作發展,提供63幢洋房,2005年入伙,近年持續出現二手蝕讓成交,例如:【跑輸大市】揸12年都要蝕 溱喬2000呎大屋貶值6%

https://news.591.com.hk/detail/48135?aid=333

2006年,可以買30間上車盤,每間執3百萬,賺差唔多1億 

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2021-1-14 07:34 PM 發表

嘩!2006年一手買入都要輸。不過硬好一定話賺咗住,呢種阿Q精神唔係人人都學到。

長年跑輸大市的豪宅屋苑除了「鬼城」天巒、大埔比華利山、上水御林皇府以外,西貢溱喬亦少數買家是向發展商一手購入物業後、持有多年後仍然輸錢的住宅項目。

據區內代理表示,西貢溱喬實用1,855呎兩層高雙號屋,四房雙套間隔連天台,原業主最初開價3,000萬元,近日減價至2,780萬元易手,累減約7%,實用呎價1 ...
人家蝕賣你都冇$比手期

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-1-14 07:43 PM 發表

2006年,可以買30間上車盤,每間執3百萬,賺差唔多1億 
有錢人既遊戲,點會係我地尼啲窮鬼會明白,可能人地係第二啲地方搵到幾十億呢

引用:
原帖由 33illumunati 於 2021-1-14 08:03 PM 發表

有錢人既遊戲,點會係我地尼啲窮鬼會明白,可能人地係第二啲地方搵到幾十億呢
師兄,06年有錢買得豪宅⋯幾百萬?咪即係普通人有幾百蚊

引用:
原帖由 ch_margaux 於 2021-1-14 07:34 PM 發表

據區內代理表示,西貢溱喬實用1,855呎兩層高雙號屋,四房雙套間隔連天台,原業主最初開價3,000萬元,近日減價至2,780萬元易手,累減約7%,實用呎價1 ...
呢啲算唔算有買貴,無買錯

引用:
原帖由 kwma 於 2021-1-14 07:55 PM 發表

人家蝕賣你都冇$比手期
手期?硬好用隻"手"打飛機我就知啫!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 eos888 於 2021-1-14 08:17 PM 發表

師兄,06年有錢買得豪宅⋯幾百萬?咪即係普通人有幾百蚊
買間屋如買粒糖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-14 08:20 PM 發表

呢啲算唔算有買貴,無買錯
自住唔計呀

回覆 引用 TOP

引用:

硬好話樓一定跟通帳昇值架。😚😚

回覆 引用 TOP

老老實實嗰啲人買將軍澳荃灣千幾二千萬只得一千呎左右嘅多層apartment,不如畀多少少有埋天台嘅西貢豪宅,身份都唔同。

淡淡,你終於搵到蝕養盤喇!恭喜恭喜🎉
搵多幾間啦,好似儲印花咁儲,
搵夠十間我送你多啦A夢毛公仔🧸

回覆 引用 TOP

小甜甜樓 真係因為地段所以值咁貴?

回覆 引用 TOP

無可能 10年前買樓必賺 (本區好友講(

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]