• 瀏覽: 1,423
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
而家事過境遷,我先咁講。

當初第一日, 10月尾,美國出製裁, 嗰日喺50蚊  徘徊咗一整天。 這麼大的風波,我當天就應該減倉或沽出, 靜待之後, 亂七八糟的時間,再入市。

當初那種傻傻等待,繼續持有, 這種策略係錯了。 就算長線看好,基本因素冇變,短暫的風險亦須注意。 如果50蚊沽清40蚊邊再買就可以拉低成本價了。。😅

當時中移動持倉接近兩成, 心理壓力巨大, 又顯露出,再好的股票,持倉比例也不能太高。

引用:
原帖由 二叔持倉 於 2021-1-14 04:45 PM 發表

當初第一日, 10月尾,美國出製裁, 嗰日喺50蚊  徘徊咗一整天。 這麼大的風波,我當天就應該減倉或沽出, 靜待之後, 亂七八糟的時間,再入市。

當初那種傻傻等待,繼續持有, 這種策略係錯了。 就算長線看好,基本因素冇變,短暫的風險亦須注意。 如果50蚊沽清40蚊邊再買就可以拉低成本價了。。😅

當時中移動持倉接近兩成, 心理壓力巨大, 又顯露出,再好的股票,持倉比 ...
根本隻隻股票都唔係100%安全

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 二叔持倉 於 2021-1-14 04:45 PM 發表

當時中移動持倉接近兩成, 心理壓力巨大, 又顯露出,再好的股票,持倉比 ...
冇得估的, 就算我估到2021-1-8早上是低點

但正常部署是1-4至1-8分段買入, 但結果是1-8一棍過440億成交

回覆 引用 TOP

如果你係李+x

世事不會盡如人意,是人就有失敗的時候,所以你要學會耐心等待,等到你內心足夠強大,等到有一天你不再受制於人,等到天時、地利、人和。

回覆 引用 TOP

引用:

我通常比較喜歡分註定額投資!!!

我941都有貨
第一次買是 50.2  ( 現在都未走 還輸緊錢)

第二次買是 43.8   回升到 47蚊 獲利左!!!

第三次買是 上星期五 40.5 ,, 昨天 47.8 又獲利左!!!

現在留返 50.2 那一口貨 邊等 邊收息!!!!

有時候 買 941這些 高息股 雖然是 向下炒!!
比較 不好玩!!

但如果你分注 食胡,,他比你玩得幾安心的!!
因為 蟹左D貨 再等待期間 當收息 當定左期!!

低位 一注一注收集的 就 見位獲利!!!

有人o甘估, 自2015開始的國企向下炒完結了

隻1766由2.5短時間升到4蚊以上, 1766並不是穩健投資人仕杯茶, 但跌吉賭仔巳嘩嘩聲

個關鍵是很多公用類國企巳不合理地低, 只要李X強不再打壓, 在0利率年代(瑞士存款負0.75厘....黑錢都怕怕)變回fair valuation巳經不得了

回覆 引用 TOP

樓主覺唔覺侵侵打擊941好奇怪?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我們的加泰足球 於 2021-1-14 05:00 PM 發表

我通常比較喜歡分註定額投資!!!

我941都有貨
第一次買是 50.2  ( 現在都未走 還輸緊錢)

第二次買是 43.8   回升到 47蚊 獲利左!!!

第三次買是 上星期五 40.5 ,, 昨天 47.8 又獲利左!!!

現在留返 50.2 那一口貨 邊等 邊收息!!!!

有時候 買 941這些 高息股 雖然是 向下炒!!
比較  ...
我同你相反左。。。41蚊入左2000,45蚊入左1000,48而家諗緊加唔加。。,我上望佢60,諗住55蚊走一半

回覆 引用 TOP

呢隻政治考慮較大,股價已不合埋低,
美國所謂制裁目的只是不想中國好,3電之後還會斷續有新名單出現~~

中移動零負債

回覆 引用 TOP

50蚊買黎收息都無驚過

回覆 引用 TOP

您咁講隻隻都係。。。9988又得700又得。。939,6蚊頭跌到五蚊。。。。伊啲邊有得講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 火龍哥 於 2021-1-14 05:34 PM 發表

呢隻政治考慮較大,股價已不合埋低,
美國所謂制裁目的只是不想中國好,3電之後還會斷續有新名單出現~~
打擊中國在香港印刷中國美元(即是港元)

現在大多中國美元藏在騰系/里系, 打瓜這兩系, 中國美元的規模不再是幾十萬億, 變回以前兩三萬萬億....這樣才符合這個蚊型體糸

回覆 引用 TOP

半年後一定上返50打上,

回覆 引用 TOP

引用:

我今天,ipo隻草,跌到4.99最底放了,如果等多 一陣間 ,咁就唔洗 loss 心理好重要

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]