• 瀏覽: 25,628
  • 回覆: 238
  • 追帖: 6
我同我gf打算今年拉埋天窗,都有打算置業,想搵一個大家都方便既地方...
佢住大埔,我住屯門,大家都對對方住果區無乜好感XD,唔知大家有乜意見?
budget真係唔多,大家打工仔,約110萬cash響手,預樓價500以下,因為都要預裝修又要30萬...

睇過沙田河畔區,大家都幾鐘意個環境,交通都唔錯,但實在太細,窗台太誇張
都有留意荃灣但暫時未有野岩

thanks!

窄左D
夾埋人工幾多

回覆 引用 TOP

around 50000

引用:
原帖由 carbonehk 於 2021-1-14 15:06 發表

我同我gf打算今年拉埋天窗,都有打算置業,想搵一個大家都方便既地方...
佢住大埔,我住屯門,大家都對對方住果區無乜好感XD,唔知大家有乜意見?
budget真係唔多,大家打工仔,約110萬cash響手,預樓價500以下,因為都要預裝修又要30萬...

睇過沙田河畔區,大家都幾鐘意個環境,交通都唔錯,但實在太細,窗台太誇張

thanks!
返工在那區
河畔交通叫不錯
(無青沙線,
行去沙田圍站,沙田站
應該過十分鐘)
得81c去tst

河畔真是不好選
真是好細
(利申似前住過)
差不多寧選花園城一期

大埔(昌運)
和沙一差不多價
只不過大40呎

5百中淘大, 大圍金禧都好勉強

至於荃灣西路樓路單枝
(不是麗城)
(即荃昌,大窩口幾個屋苑)

元朗,上水都可以
(西鐵返屯門,264ror 紅van返
大埔)

至於裝修,
如果閣下覺得樓價可以gogogo
直到樓價50%合法出租
到時先整便可

㨂近大家返工地方
舊單枝保值能力差
除非三幾年有能力換樓

引用:
原帖由 paulchen 於 2021-1-14 16:13 發表

㨂近大家返工地方
舊單枝保值能力差
除非三幾年有能力換樓
工要隨時轉,
根本無關

應該屯門or大埔中間地方

返工邊區,同有冇打算要細路都係考慮之一。
返兩家食飯都係隔星期一邊。
你睇沙田係prefer東鐵沿線? 5球左右,,可能屯門,粉嶺上水會有唔錯選擇。

回覆 引用 TOP

市區只有舊樓可揀。

回覆 引用 TOP

大家已決定二人世界不會有小朋友

沙田係因為返大家老家都方便,我響尖沙咀工作,認同有ching講工隨時會轉,未必就到咁多

河畔我睇過附近交通都唔錯丫,真係唔見洗咁解

垃圾河畔就咪L買啦

回覆 引用 TOP

沙田第一城好過河畔

咁有邊度唔垃圾可以介紹下呀?

引用:
原帖由 carbonehk 於 2021-1-14 03:06 PM 發表

thanks!
買樓後你地要方便返各自屋企?
定工作地區先?

如果大家都係市區返工?
大埔同屯門出市區其實時間差不多!
點解要搬去個半天吊嘅區域呢?

Budget$500萬最好就係是但一個就對方搬去果區!

最後,樓主講左你同太太工作地點先啦。。
如果妳太太喺大埔返工?你返屯門?
我無理由勸你做暖男陪佢搬去大埔架

回覆 引用 TOP

花園城感覺一般

反而睇過全輝都唔太差

引用:
原帖由 carbonehk 於 2021-1-14 04:40 PM 發表

咁有邊度唔垃圾可以介紹下呀?
五球寜願買嘉湖兩房,河畔啲垃圾樓細到住唔到人。若果一定要沙田區,買大圍金獅都好過河畔啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]