• 瀏覽: 15,496
  • 回覆: 161
  • 追帖: 5
盈富基金 (02800) 管理人美資道富環球投資管理亞洲,周一公布不再投資受美國制裁股票後,事隔2日,道富環球極速轉軚。道富環球公布,自1月14日起,盈富基金將恢復對屬於恒生指數成份股公司的受制裁股份進行投資。

道富環球指,盈富基金的投資目標是提供緊貼恒生指數表現的投資回報,為達到該投資目標,經理人會把盈富基金全部或絕大部份資產投資於恒生指數成份股公司的股份,比重大致上與該等股份佔恒生指數之比重相同。受美國行政命令的影響,盈富基金將不再適合美國人士進行投資。

你仲唔轉軚,就會俾人踢走啦

個政府.. 要比人鬧先做野.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-13 06:51 PM 發表

個政府.. 要比人鬧先做野.
政府好似無做野,係道富自己笠水

"最浪費金錢的方法,就是把它存起來"
"不懂借錢的人唔會發達,亂借錢的人很快破產"
"越跌越安全,越升越危險"
"cut loss short,let profit run"
"認清其假象,投入其中,在假象被公眾認識前退出遊戲"
"眾人恐懼,你應貪心,眾人貪心,你應恐懼"
道富班美狗一聽到話換委託人即刻跪都跪唔切

引用:
原帖由 leucocyte 於 2021-1-13 18:54 發表

政府好似無做野,係道富自己笠水
唔會掛. 小小壓力都比左掛. 呢間道富咁搞隨時影響到香港呢個金融中心.

引用:
原帖由 cskch 於 2021-1-13 06:55 PM 發表

唔會掛. 小小壓力都比左掛. 呢間道富咁搞隨時影響到香港呢個金融中心.
林鄭咪開記招講係金管局既事,佢唔理

"cut loss short,let profit run"
引用:
原帖由 leucocyte 於 2021-1-13 06:58 PM 發表

林鄭咪開記招講係金管局既事,佢唔理
理…就話越界,但政府應居安思危,有乜理由香港嘅錢放係敵人手

驚冇左幾千萬管理費

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2021-1-13 07:07 PM 發表

理…就話越界,但政府應居安思危,有乜理由香港嘅錢放係敵人手
香港政府就係高薪廢物,我愛國愛黨都係咁話

佢要認清楚邊個比佣金佢, 邊個比管理費佢, 係香港人, 唔係美國人.......

引用:
原帖由 leucocyte 於 2021-1-13 07:10 PM 發表

香港政府就係高薪廢物,我愛國愛黨都係咁話
因為嗰班只係打工仔……無國家觀念不從大環觀去做事

2800唔洗再睇啦,比人吊一句先識郁,941,883今日爆左上去啦,又拎股東d錢接貴貨呀?先班管理層切腹自盡算九數啦

根本要換管理人

引用:
原帖由 莫小問 於 2021-1-13 07:14 PM 發表

2800唔洗再睇啦,比人吊一句先識郁,941,883今日爆左上去啦,又拎股東d錢接貴貨呀?先班管理層切腹自盡算九數啦
近十年恆指公司係全球最廢指數公司,唔會買佢D指數ETF

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]