• 瀏覽: 13,563
  • 回覆: 50
  • 追帖: 3
上左車差不多一年,當時好多人都話等樓價再跌多一d 先買,話遲d 買仲平,但一年之後的今日,樓價無乜點跌過,而半新樓的樓價都好硬淨,反而依家利息方面高左,當時我係h+1.3, 但最近有屋企人換機,原來已經去到h+1.4

我借$480萬左右,一個月供$16.6k (10.8k 係本,5.8k 係利息),聽以前買樓的人講,我依家的利息係好低,有時d agent 講得無錯,負擔得起就係買樓的好時機,再者買樓係可遇不可求,就算依家樓市跌小小都好,心水單位可能已經比人買左,所以如果負擔得起,又睇仲心水單位,就要立即去馬。

香港地少人多,依家新一代無論大學畢業或者中學畢業,都唔會好似以前咁同屋企人一齊住,結婚更加唔好講,社會上仲有一班老孤婆自已一個住,樓市想大跌都無乜可能。

舊年H係幾多呢?

引用:
原帖由 ah-hoho 於 2021-1-11 02:56 PM 發表

舊年H係幾多呢?
舊年上半年,大銀行主要H+1.3, 細銀行H+1.25

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-11 03:12 PM 發表

舊年上半年,大銀行主要H+1.3, 細銀行H+1.25
你講緊H+幾多,但我問H係幾多啊。。

回覆 引用 TOP

轉銀行可能有優惠

回覆 引用 TOP

呢幾年d 息口都接近

我有2間h+1.3
1間h+1.35

近期有間轉按, 銀行offer h+1.3.

都冇乜理佢地。 收租既都係收租。  唔升都會草錢入間樓

引用:
原帖由 技工仔 於 2021-1-11 04:28 PM 發表

呢幾年d 息口都接近

我有2間h+1.3
1間h+1.35

近期有間轉按, 銀行offer h+1.3.

都冇乜理佢地。 收租既都係收租。  唔升都會草錢入間樓
請問師兄,我有以下問題關於轉按:

1. 我本身果間銀行,兩年之後是否會主動聯絡我比OFFER? 定係好似申請按揭咁,我要去銀行問?
2. 我本身問銀行借左480k, 兩年後欠銀行460k 左右,如果我轉按比另一間銀行,我之前已經供左果d 款是否會帶去新銀行? 定係我起新銀行由460k 開始計過?

3. 如果轉按時樓市升或跌,有無影響?

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-11 05:20 PM 發表

請問師兄,我有以下問題關於轉按:

1. 我本身果間銀行,兩年之後是否會主動聯絡我比OFFER? 定係好似申請按揭咁,我要去銀行問?
2. 我本身問銀行借左480k, 兩年後欠銀行460k 左右,如果我轉按比另一間銀行,我之前已經供左果d 款是否會帶去新銀行? 定係我起新銀行由460k 開始計過?

3. 如果轉按時樓市升或跌,有無影響?
轉按做估價60%

你如果之前借少過60%嘅話?
樓升跌影響不大。

但如果你之前借盡60%或以上,可能8,9按?
咁轉按嘅時候就好睇當其時嘅估價而做比你嘅成數喇!

如果同一金額轉按成功?
利息亦一樣?
咁本身你做30年供左2年,到你轉按時做返28年,其實供款係一樣嘅。。

所以轉按一先睇回贈(而家都係0.5%左右),二睇利率,扣埋律師費睇吓有無著數先好轉!
因為你要去銀行簽約一次(Application form當你識人唔洗自己去拎同交文件),如果唔係就兩次。
律師樓簽問數信一次,drawdown一次。
呢度4日每次半個鐘左右。

引用:
原帖由 ESMPPPPPP 於 2021-1-11 05:59 PM 發表

轉按做估價60%

你如果之前借少過60%嘅話?
樓升跌影響不大。

但如果你之前借盡60%或以上,可能8,9按?
咁轉按嘅時候就好睇當其時嘅估價而做比你嘅成數喇!

如果同一金額轉按成功?
利息亦一樣?
咁本身你做30年供左2年,到你轉按時做返28年,其實供款係一樣嘅。。

所以轉按一先睇回贈(而家都係0.5%左右),二睇利率,扣埋律師費睇吓有無著數先好轉!
因為你要去銀行簽約一次(Appl ...
明白了

咁除非兩年之後利率係h+1.25, 否則真係無乜著數
我當時個現金回贈好似得三萬幾蚊,律師都要七千,咁都係無謂攪咁多野了

回覆 引用 TOP

我2019 年做H+1.24
今年做係H+1.35

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-11 02:54 PM 發表

上左車差不多一年,當時好多人都話等樓價再跌多一d 先買,話遲d 買仲平,但一年之後的今日,樓價無乜點跌過,而半新樓的樓價都好硬淨,反而依家利息方面高左,當時我係h+1.3, 但最近有屋企人換機,原來已經去到h+1.4

我借$480萬左右,一個月供$16.6k (10.8k 係本,5.8k 係利息),聽以前買樓的人講,我依家的利息係好低,有時d agent 講得無錯,負擔得起就係買樓的好時機, ...
自住理撚得咁多

回覆 引用 TOP

我19年6月上車。H+1.24.
最初供10910。而家供95xx

引用:
原帖由 norman001 於 2021-1-11 02:54 PM 發表

我借$480萬左右,一個月供$16.6k (10.8k 係本,5.8k 係利息),聽以前買樓的人講,我依家的利息係好低,有時d agent 講得無錯,負擔得起就係買樓的好時機, ...
係呀 仲有班娶唔到老婆既毒撚你唔講?

我 年半前做按揭,H 1.23 + 2.1%  回贈。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]