• 瀏覽: 3,548
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
如無人擔保及收入不定,想買150萬人民幣嘅樓,但可以先比3成首期(約60萬)及另再有50萬人仔現金存款。謝謝

請問最長可以做幾多年按揭?
謝謝各位師兄解答

熱賣及精選
我都想知

回覆 引用 TOP

收入不穩定已經不合格,再說已你情況150萬樓,你只俾到3成姐係有7成要供,尾數成差不多150萬人仔=170萬港仔,60歲後真的有能力還?健康用錢機會又大,好大風險,俾你借到上車都害左你。

引用:
原帖由 千堂 於 2021-1-11 04:45 PM 發表

收入不穩定已經不合格,再說已你情況150萬樓,你只俾到3成姐係有7成要供,尾數成差不多150萬人仔=170萬港仔,60歲後真的有能力還?健康用錢機會又大,好大風險,俾你借到上車都害左你。
同意,應該量力而為,有3成=45萬,加50萬現金=95萬,仲要加不穩定收入,太危險。係我揸150萬人仔現金,都只敢買100萬樓,因為仲要裝修同其他錢生活用。千祈唔好試。

回覆 引用 TOP

租都係好選擇,好多地方好平

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Samsunny2631 於 2021-1-11 02:11 PM 發表

如無人擔保及收入不定(做網上代購),想買150萬人民幣嘅樓,但可以先比3成首期(約60萬)及另再有50萬人仔現金存款。謝謝

謝謝各位師兄解答
點解5買100萬內,
仲要按揭?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 千堂 於 2021-1-11 04:45 PM 發表

啱。而且二線城市的利率高D, 最低的深圳都要大概五厘。

回覆 引用 TOP

無收入不建議買樓 買左要食西北風 100 萬 買理財產品 年收都有3-4萬 再租樓

工行可以15年,其他三大10年,其實申請按揭好簡單,事先同AA講下你個情況,佢地有辦法的

回覆 引用 TOP

吾會買
留錢養老
一炮過就無所謂

回覆 引用 TOP

敦煌樓3000 一平

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lyhsam 於 2021-1-11 09:28 PM 發表

無收入不建議買樓 買左要食西北風 100 萬 買理財產品 年收都有3-4萬 再租樓
冇錯呀

回覆 引用 TOP

100萬低風險理財產品一年收距4皮,你用這4皮上面交租住好過啦,有咩事失業健康用錢都無壓力,或50人仔國內做定期,D息夠交租。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Samsunny2631 於 2021-1-11 02:11 PM 發表

如無人擔保及收入不定,想買150萬人民幣嘅樓,但可以先比3成首期(約60萬)及另再有50萬人仔現金存款。謝謝

謝謝各位師兄解答
買隻盈富基金都有三厘幾息,大陸租樓只是收到二厘息。
你用畢錢買盈富,用利息收益租一間樓,重有錢剩去飲飲食食。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]