• 瀏覽: 7,076
  • 回覆: 59
  • 追帖: 1
山東 隻炸雞髀15蚊人民幣  兌換港幣18.5蚊  喺香港食隻雞髀都係20蚊左右,我樓下街市炸雞髀都係賣十八蚊一隻 ,還想返大陸退休?

總之五毛同黃絲一類人 中國做既事五毛就話好好好 ,美國做嘅事黃絲就話好好好
內地消費豐儉由人,香港想慳就十分吃力

沙中蚌常怨路茫茫,常怨處身灰暗地方,
而四周好陽光,它閉起眼來看,常合上難怪不見光。

回覆 引用 TOP

內地七星級酒店都有,香港有?
宜家唔再系袋住幾千蚊港幣就可以打橫行嘅年代
你想食貴嘢 又得,平嘢亦得,大把選擇

依家一家5口食緊 東北醬骨自助打邊爐 埋單145蚊 座標惠州 平貴睇自己選擇姐 大陸過5百蚊自助餐 我都食唔少 但平價美食都好抵

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2021-1-10 03:38 PM 發表

山東 兩隻炸雞髀46蚊人民幣, 喺香港食隻雞髀都係20蚊左右, 還想返大陸退休?

下面係寫3隻炸雞髀46蚊人民幣wor

引用:
原帖由 x201191 於 2021-1-10 06:21 PM 發表

下面係寫3隻炸雞髀46蚊人民幣wor
兩隻雞髀另外加一件子肉

在山東啃3個半斤重的雞腿46元+8元一塊的把子肉,配米飯吃真香

總之五毛同黃絲一類人 中國做既事五毛就話好好好 ,美國做嘅事黃絲就話好好好
引用:
原帖由 qqnokia 於 2021-1-10 05:26 PM 發表

內地七星級酒店都有,香港有?
宜家唔再系袋住幾千蚊港幣就可以打橫行嘅年代
你想食貴嘢 又得,平嘢亦得,大把選擇
星級係自己打俾自己,中意既話自稱1萬星級酒店都得

引用:
原帖由 我要真普選 於 2021-1-10 07:01 PM 發表

星級係自己打俾自己,中意既話自稱1萬星級酒店都得
無錯,酒店星級係可以俾錢攞返來,但住客都唔係儍嘅,你無同等嘅配套,服務,就好快做臭自己嘅聲譽,俾人除星。

我喺三鄉街邊食鹵味飯,十幾蚊食到好飽喎,鬼死咁好食添。

高端消費 貴過香港一啲都唔出奇呀 人哋有大班 高收入人士 願意洗錢

回覆 引用 TOP

香港的kfc的雞係美國千年急凍雞,大陸(可能)係的冰鮮雞or 段時間急凍雞! 好味好多

未來啲野未必重會甘平

睇西瓜見北京7o蚊斤排骨

吾平 ,

因人民幤升值 ,
港貨越來越貴

回覆 引用 TOP

看一下 , 麻辣燙價錢。

北京烤鴨外賣一人份量 ,
¥30

宵夜/晚餐 , 燒烤 ,
幾蚊一串........

一碗咁大既 , 加埋野飲先廿蚊。

早餐 : 8蚊腸粉加雞蛋連豆漿
午餐 : 老乾媽蛋肉碎炒飯先10蚊一碟仲要大大碟

仲係深圳添 ,
城中村........

如樓主要用國內餐餐海底撈/華神火鍋等價錢 , 對比香港的街邊牛腩面/粥檔等平民食店埋單費用 ,
咁邊有得講 ?

回覆 引用 TOP

唔好淨係針對深圳關內D港式茶記來比較。

多走走不同地方 , 特別係香港人較少既地方 ,
就會發現宜居又順眼 , 美麗而不被污染........消費豐儉由人。

我認我仇港 , 預左被人鞭

RMB Nine Dollars Ninty Cents Buffet !!!
https://www.youtube.com/watch?v=yTvevE4j7Yg&t=503s

回覆 引用 TOP

RMB 1.800 per month for single room with 3 meals each day !!!!!
https://www.discuss.com.hk/

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]