• 瀏覽: 52,084
  • 回覆: 304

有冇師兄講解下內容

引用:
原帖由 manmu 於 2021-1-9 04:33 PM 發表

即係點?唔明?

我都唔明所以請各位師兄解説

引用:
原帖由 manmu 於 2021-1-9 04:40 PM 發表

有冇師兄講解下內容
簡單嚟講係唔準本地公司聽人支笛.
例如美國要銀行制裁中國官員,原本所有銀行(有美國業務/往來)都要執行,
咁中國反對, 所有外國/本國銀行係中國國內分行都唔準執行. 如果有銀行照做(e.g. 美國花旗), 中國可以用新法律去反制/罰佢.

🤔即是華為比美國恰,華為可以向中國申報,
申報成功,中國就幫華為出面?
國不國企現在不重要?

現在中國唔可以幫華為,
立例後就可以幫了。
只要是不公平待遇。

引用:
原帖由 charlesliulp 於 2021-1-9 05:09 PM 發表

例如美國要銀行制裁中國官員,原本所有銀行(有美國業務/往來)都要執行,
咁中國反對, 所有外國/本國銀行係中國國內分行都唔準執行. 如果有銀行照做(e.g. 美國花旗), 中國可以用新法律去反制/罰佢.
😂銀行慘了...又係時侯罰錢...

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-1-9 05:11 PM 發表

😂銀行慘了...又係時侯罰錢...
內銀定美銀受影響?

TBB 特色
1) FANS 永遠向前看 ,所有講過大台 負面的都是'x手
2) 三寶: 口水餓底查案劇,  律C 高智劇,  N角戀磚業劇
3) 大導3招:  人格分裂,  餓底,   留尾 (又可拍多輯)
4) 編劇template: 尾5集含包散
引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2021-1-9 05:10 PM 發表

🤔即是華為比美國恰,華為可以向中國申報,
申報成功,中國就幫華為出面?
國不國企現在不重要?

現在中國唔可以幫華為,
立例後就可以幫了。
只要是不公平待遇。
應該係美國要攪華為, 本來其他中國公司為免自已都俾人攪, 要停止同華為往來,
而家中國新法就唔俾你咁做, 否則罰你.

引用:
原帖由 charlesliulp 於 2021-1-9 05:09 PM 發表

咁即係銀行禁令一出,銀行就等俾罰款/執笠。
一係外國罰/除牌,一係就中國罰/除牌?

引用:
原帖由 boyboy168168 於 2021-1-9 05:12 PM 發表

內銀定美銀受影響?
全部, 只要係中國境內有業務就可以罰你,不過冇美國咁霸道, 就萛你唔係美國有生意, 你上下游都唔準同你有往來, 唔係佢地都俾人制裁

引用:
原帖由 aikoray 於 2021-1-9 05:15 PM 發表

咁即係銀行禁令一出,銀行就等俾罰款/執笠。
一係外國罰/除牌,一係就中國罰/除牌?
簡單嚟講逼佢地歸邊. 唔準佢地再食兩家茶禮

好,美國自己破壞法律,殺人如麻,制裁外國非常理。
反得好。
香港最早被制裁十二忠士冇做錯,天地為公,人在做天在看。

嚴正聲明:梁振英沒資格得功績

咁代表系香港,你制裁特首,就等政府或中央制裁你間銀行或公司。。全球攬炒,看邊個頂到最後未死

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 charlesliulp 於 2021-1-9 05:16 PM 發表

全部, 只要係中國境內有業務就可以罰你,不過冇美國咁霸道, 就萛你唔係美國有生意, 你上下游都唔準同你有往來, 唔係佢地都俾人制裁
滙豐銀行執行美國制裁香港特首
係中華人民共和國嘅領土

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]