• 瀏覽: 4,023
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
香港搞農場直送團購有沒有得搞?
可能用網上或朋友朋友渠道散貨
保證新鮮有品質

送貨成本高

食物食落肚,
要唔要乜牌照?

提示: 違規內容已被屏蔽
送貨成本高....

你若果自己有塊農地,搞格仔田或生態團,等人假期自己入去摘/種,慳返運輸成本,或者仲有得諗。

若果自己冇地,基本上唔使諗。香港啲農地大部份俾地產商買晒,丟空生野草等起樓。就算租到私人農地,租得幾年叫做搞好基建水利,地主就會唔續租,理由同上,怕你耕得太好影響佢改變用途第時起唔到樓。

引用:
原帖由 老實的農民 於 2021-1-9 02:05 PM 發表
香港搞農場直送團購有沒有得搞?
可能用網上或朋友朋友渠道散貨
保證新鮮有品質
你自己有農地或股東有就OK
就好似而家興海鮮直送一樣,自己有檔海鮮批發/零售,靠online引人買,自己再攪送貨

如果只是朋友有農地而不是股東就唔好攪,一陣好景,佢飛起你

我有農地,不是香港,是外國 
一直做緊走批發,無做零售,亦無發過香港
只是想找多個銷售渠道,是高質產品

引用:
原帖由 90's_edc 於 2021-1-12 03:47 PM 發表

你自己有農地或股東有就OK
就好似而家興海鮮直送一樣,自己有檔海鮮批發/零售,靠online引人買,自己再攪送貨

如果只是朋友有農地而不是股東就唔好攪,一陣好景,佢飛起你
自已有農地及主要股東
無被人飛起問題

引用:
原帖由 老實的農民 於 2021-1-12 03:53 PM 發表
我有農地,不是香港,是外國 
一直做緊走批發,無做零售,亦無發過香港
只是想找多個銷售渠道,是高質產品
咁你而家想係香港賣?
你有農地,咁之前有批發過?
有的話,咁你同你下線既人取經,之後你再係香港SETUP香港條LINE
好過你由0開始,一無零售經驗、二無運貨經驗、三無推廣經驗

原來你嗰句係「香港搞 '外國農場'直送」,唔係「香港搞農場」

你上個月問過水果入口,你若果唔同食環申請做食物進口商,唔做大批入(大批入不論中國定外國入,一樣要進口商牌),諗住產地直送咁樣散賣,咁你唔使諗,個客肯俾貴價運費,都冇速遞同你運,唔信你可以打去DH_ /Fede_ / UP_ /各外國私集問。

你話你個農場係外國,真係冇得諗,反而如果個農場係中國,仲有啲私集肯運。因為中國菜/生果,少量自用係唔使申請入口既,用私集寄俾客就可以。

引用:
原帖由 pp1123 於 2021-1-13 03:24 PM 發表
原來你嗰句係「香港搞 '外國農場'直送」,唔係「香港搞農場」

你上個月問過水果入口,你若果唔同食環申請做食物進口商,唔做大批入(大批入不論中國定外國入,一樣要進口商牌),諗住產地直送咁樣散賣,咁你唔使諗,個客肯俾貴價運費,都冇速遞同你運,唔信你可以打去DH_ /Fede_ / UP_ /各外國私集問。

你話你個農場係外國,真係冇得諗,反而如果個農場係中國,仲有啲私集 ...
其實...你搞錯了方向,因為你講的問題都不是問題。我自已有呢方面資源可以清到批貨。。。
我問題是搞香港零售麻不麻煩。。難不難賣
一個空運版是幾百件野,一櫃貨成2000件。。。
我是不想賣淨好多拉去果欄賣
其實我已經發緊貨去其他國家,非香港
@我之前問的問題其實是想將成本降到最低,回饋比香港購買客戶 如太麻煩,不可行,都無辦法

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]