• 瀏覽: 25,491
  • 回覆: 272
  • 追帖: 6
家庭月收入10萬以上 但係就買唔到$1300萬樓 因為一超過1000萬既樓 就算首置自住 都要準備50%首期 計埋其他基本雜費 無$700萬現金都唔好諗 唔通成世要住細屋 一係就狂儲錢 希望儲得快過樓市升幅
點解政府唔加多一級按揭門檻 例如1000-1500萬嘅樓可以借七成

政府係驚放鬆左,中價樓都會炒高哂.

普通人有父母幫可能兩千萬樓都唔難,專業人士冇首期買一千萬樓都難

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2021-1-7 02:01 PM 發表

777又話乜嘢置業階梯 私樓完全冇階梯

難?

你睇下柏傲莊, 過千萬2房, 冇發展商按揭, 一樣清晒

雷神:
1. 騎功硬凈
2. 平衡力好
3. 走位靈活
4. 搶閘迅速
5. 應變能力強
6. 步速智慧高

但同時有錢的人都好多

回覆 引用 TOP

香港地有幾多人搵十萬一個月?
我朋友聲稱自己搵十皮一個月,都係租政府公屋住😂

我而家留意緊有冇啲合心水嘅雙連單位 打通佢之後 就等於一個$1300萬單位 好處可以做高成數按揭 但係就要用兩個首置額 同埋間隔開則可能會古怪啲

引用:
原帖由 Hello551122 於 2021-1-7 02:15 PM 發表

香港地有幾多人搵十萬一個月?
我朋友聲稱自己搵十皮一個月,都係租政府公屋住😂
家庭收入10萬以上都好多人 二人家庭一人5萬 經理級已經有

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2021-1-7 02:01 PM 發表

其實放寬中價樓唔太影響民生,反而有利舒緩上車盤嘅壓力,唔太清楚政府點諗

引用:
原帖由 死啦啲青春痘 於 2021-1-7 01:43 PM 發表

家庭月收入10萬以上 但係就買唔到$1300萬樓 因為一超過1000萬既樓 就算首置自住 都要準備50%首期 計埋其他基本雜費 無$700萬現金都唔好諗 唔通成世要住細屋 一係就狂儲錢 希望儲得快過樓市升幅
點解政府唔加多一級按揭門檻 例如1000-1500萬嘅樓可以借七成
幾十年前,太古城600蚊呎,打工仔都買得起

非常難

回覆 引用 TOP

睇餸食飯, 凡事量力而為。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 keho4 於 2021-1-7 02:30 PM 發表

幾十年前,太古城600蚊呎,打工仔都買得起
唔關呎價事 主要係幾十年前冇辣椒

回覆 引用 TOP

唔難

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]