• 瀏覽: 38,369
  • 回覆: 225
  • 追帖: 8
AA又出來作故仔

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 oncconcchk 於 2021-1-6 04:25 PM 發表

阿A同阿B月薪3.3萬阿A買一個500萬樓,借8成月供1.5萬 - 100萬俾左首期
阿B就租500萬樓,租金同樣1.5萬 - 有100萬現金

通漲率保持大約2.8% - 3%

10年後 - 樓價升至600萬
大家月薪3.8萬 (當每年加5百)
阿A - 月供1.5萬, (有2.3萬剩)
阿B - 租金2.1萬 (有1.7萬剩)

20年後 - 樓價升至700萬
大家月薪 ...
阿 A 隔離有人跳樓,變凶宅同層呢?

引用:
原帖由 鐵路嘅牛油果 於 2021-1-6 04:43 PM 發表

諗嘢諗全面啲
如果跌呢?條數又點計?
唔係challenge 你,只係想大家從不同角度分析啫
PS,已有樓
話題終結者 ....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2021-1-6 04:25 PM 發表

阿A同阿B月薪3.3萬阿A買一個500萬樓,借8成月供1.5萬 - 100萬俾左首期

大家月薪 ...
全面透徹,要這樣才有説服力,讚!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rickydiscuss 於 2021-1-7 08:21 AM 發表

失業點算?
失業租樓一樣要走

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯
到我講,
41年後 - 樓價升至1000萬
大家月薪5.3萬 (步入退休年齡,實際人工可能已停上上升)
阿A - 突然染病,過左身,有錢都無用。
阿B - 租金5萬 (有0.5萬剩) - 身上持有現金100萬不變,另外承繼上輩遺產 200萬 及 一私樓單位。

回覆 引用 TOP

引用:

大家月薪 ...
供樓期間你失業 患病 ! 條數又點計! 變咗銀主盤 賺嗰個係邊一個!

回覆 引用 TOP

大家唔洗緊張住

補充下,就算計埋雜費都係有樓WIN

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 edbe 於 7-1-2021 12:57 PM 發表

失業租樓一樣要走
唔使!只要你擺定包炭喺門口, 業主一入嚟即刻話ok ok!!你可以繼續住!😹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 屠宰場 於 7-1-2021 11:01 AM 發表

講岀重點來了,如果樓價不再上揚,只靠收租回報,其實有其他產品回報同流動性較買樓高。
有前輩話, 香港買樓其實係買國家命!運如果相信國家會繼續提升發達, 咁香港一定掂, 如果唔係嘅話, 就真係唔好掂樓啦!😹

叻仔

回覆 引用 TOP

點解大家又唔諗下,租樓啫係幫人供緊樓,租幾耐業主都唔會回返錢比你,但買樓既,就算層樓係跌,你唔賣,又或啫已經供完,最多咪少左D錢,但唔會冇,當然,如果要講到又有病,屋企有樓留比你,失業等等既情境,咁買樓同租樓都有可能發生.....................

引用:
原帖由 icantstop 於 2021-1-7 02:23 PM 發表

有前輩話, 香港買樓其實係買國家命!運如果相信國家會繼續提升發達, 咁香港一定掂, 如果唔係嘅話, 就真係唔好掂樓啦!😹
而家去美國買樓一定平

正義或許會遲來
但永遠會得到彰顯

回覆 引用 TOP

睇下你有幾長命囉

輸到冇晒自信

回覆 引用 TOP

樓主好似冇計供樓利息,高息會影響供樓時間!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]