• 瀏覽: 8,839
  • 回覆: 46
https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29641419&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

點解有人可以住居屋兩年,之後就炒個dub賣出去?

咁樣咪失去左個意義?

我建議,居屋禁售期為十年,期間如果想賣,只能原價賣返俾政府

或者,申請居屋時加多一欄,話聲明自己十年都會係自住,唔會賣或搬走或租俾人,接受此聲明之申請人會係另一條隊,會比較容易抽中

不過我呢D small potato,淨係識得嚮香討呻,有鬼人留意你咩!繼續俾自私的香港人炒貴居屋啦!

支持警察嚴正執法!
呢個世界,所有限量而有需求既野,都係會拎來炒架啦。
房署想居屋多流轉,而家連免補地價放租呢招都出埋,
你要佢放唔到,咪返轉頭CUT晒D白居易,到時又係有人嘈。
而家係有條款頭兩年只可原價或以下放比合資格人士,
不過只係迫人等兩年,你改十年都無用架,要炒既都係放佢十年再大幅加價。

從來沒有相戀,怎會明瞭愛過的痛。
無伴侶,怎能明白愛 要有衝動。
不計代價都想要懂,離別後怎寬容,
而痛苦感覺又分幾種?
引用:
原帖由 fwho 於 2021-1-5 12:27 PM 發表

呢個世界,所有限量而有需求既野,都係會拎來炒架啦。
房署想居屋多流轉,而家連免補地價放租呢招都出埋,
你要佢放唔到,咪返轉頭CUT晒D白居易,到時又係有人嘈。
而家係有條款頭兩年只可原價或以下放比合資格人士,
不過只係迫人等兩年,你改十年都無用架,要炒既都係放佢十年再大幅加價。
我有讀econ架!當然知乜野係demand & supply 啦!

但居屋唔係一般商品,而係政府既福利,點可以同私人買賣市場相比?

咁樣俾人炒上去,流轉大又如何?抽到白居二就係想買政府平樓,而家俾個仆街加你二百萬?

居屋市場都變成私樓市場,政府都唔做野?

支持警察嚴正執法!
引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-1-5 12:53 PM 發表

我有讀econ架!當然知乜野係demand & supply 啦!

但居屋唔係一般商品,而係政府既福利,點可以同私人買賣市場相比?

咁樣俾人炒上去,流轉大又如何?抽到白居二就係想買政府平樓,而家俾個仆街加你二百萬?

居屋市場都變成私樓市場,政府都唔做野?
你講個d 只不過係經濟學嘅皮毛 整體經濟有好多考慮

而且你要首先搞清楚 唔係啲人買賣居炒高個價 係其他人炒高個樓價令到買賣居屋有大利可圖(本身有利可圖係正常 但我呢度強調係大利) 呢度係兩個concept

成也自由經濟 敗也自由經濟
要怪就怪政府房屋政策失敗 喺德國抄賣房屋係犯法 好多國家都有租金管制 加上政府之前暫停居屋供應 依家COVID 所謂「房市低迷」政府連空自空置稅都撤銷埋

歸根究底都係經濟策劃問題 係自由經濟同埋策劃經濟之中要取個平衡

利申:經濟碩士畢業

引用:
原帖由 NcubeG2 於 2021-1-5 01:15 PM 發表

你講個d 只不過係經濟學嘅皮毛 整體經濟有好多考慮

而且你要首先搞清楚 唔係啲人買賣居炒高個價 係其他人炒高個樓價令到買賣居屋有大利可圖(本身有利可圖係正常 但我呢度強調係大利) 呢度係兩個concept

成也自由經濟 敗也自由經濟
要怪就怪政府房屋政策失敗 喺德國抄賣房屋係犯法 好多國家都有租金管制 加上政府之前暫停居屋供應 依家COVID 所謂「房市低迷」政府連空自空置稅 ...
所以我咪希望政府嚮公營房屋,即係居屋,加入限制,等佢唔可以好似開放自由市場咁運作

其實政府絕對可以做到,不過政府又唔X做!例如限制價錢,取消補地價政策,只可以賣俾合資格人士,十年(或更長時間)不可以轉售,這些都可以做,但政府就唔做!

支持警察嚴正執法!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2021-1-5 11:59 AM 發表

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29641419&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

點解有人可以住居屋兩年,之後就炒個dub賣出去?

咁樣咪失去左個意義?

我建議,居屋禁售期為十年,期間如果想賣,只能原價賣返俾政府

或者,申請居屋時加多一欄,話聲明自己十年都會係自住 ...
應該永久限制只可賣出比合資格申請居屋人仕,不能賣出私人市場!

引用:
原帖由 AABB999 於 2021-1-5 11:37 AM 發表

應該永久限制只可賣出比合資格申請居屋人仕,不能賣出私人市場!
其實單交易都係賣比合資格申請居屋人仕,
樓主係想限價,令到新交易價十年內唔可以比一手買入價高。
到時市場脫節,十年內既樓唔會有交易,過左十年既樓先會有人賣

而痛苦感覺又分幾種?
引用:
原帖由 fwho 於 2021-1-5 01:42 PM 發表

其實單交易都係賣比合資格申請居屋人仕,
樓主係想限價,令到新交易價十年內唔可以比一手買入價高。
到時市場脫節,十年內既樓唔會有交易,過左十年既樓先會有人賣
基本上冇可能做到 因為呢個世界有通脹 即所有物件嘅價格原則上只會有上冇落 而且限制加幅係技術上難以做到 分分鐘會造成反效果做就一堆負資產

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 AABB999 於 2021-1-5 01:37 PM 發表

喺就不如學新加坡咁,只可以原價埋番俾政府,套現咗買另一居屋或者私樓,唔可以拿居屋嚟炒賣賺錢

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-5 12:09 PM 發表

喺就不如學新加坡咁,只可以原價埋番俾政府,套現咗買另一居屋或者私樓,唔可以拿居屋嚟炒賣賺錢
新加坡一樣,一到二手就貴架啦,邊個話只可以原價賣返比政府?
所有著數,只要你到左手,就一定會加個溢價先肯轉比下一手。
唔想比個溢價,就唯有期期走去抽,搏自己有一次抽得中。

———————
除了生活空間大之外,更令港人「眼紅」的是房屋售價。大約十年前,吳先生夫婦參加了預購組屋計劃,由於當時經濟不景,加上盛港屬於新區,單位僅售18萬坡元(約103萬港元),吳先生稱單位十分便宜。即使是現在,房價亦不算太高。根據當地建屋發展局上一輪(5月)的預購組屋計劃,盛港區四房單位售25.6萬坡元(約160萬港元)。Jamie的單位則於2015年購入,由於是二手組屋,價錢較貴,約54萬坡元(約310萬港元)。

https://www.hk01.com/%E5%91%A8%E5%A0%B1/222435/%E5%9F%8E%E8%A6%8F%E4%B8%89%E9%83%A8%E6%9B%B2-%E5%8D%83%E5%91%8E%E7%B5%84%E5%B1%8B%E5%94%AE%E7%99%BE%E5%A4%9A%E8%90%AC-%E6%98%9F%E6%B4%B2%E5%AD%B8%E8%80%85-%E6%94%BF%E5%BA%9C%E7%84%A1%E5%84%9F%E7%82%BA%E6%B0%91%E5%AE%89%E5%B1%85

而痛苦感覺又分幾種?

回覆 引用 TOP

學澳門啦!經屋(即香港居屋)永遠屬阿公既,完全冇得炒。

引用:
原帖由 phmo 於 2021-1-5 04:07 PM 發表

學澳門啦!經屋(即香港居屋)永遠屬阿公既,完全冇得炒。
邊係永遠屬阿公,只不過係頭十六年個價由房屋局話事,過左16年一樣係可以補地價任賣,或者你開價睇下政府會唔會比錢回購。

• 首6年內:除非業主死亡或失去行為能力,其繼承人才可以房屋局訂明估價(未補地價)將單位售予合資格申購經屋人士,否則不能出售。
  • 其後10年:可以房屋局訂明估價(未補地價)將單位售予合資格申購經屋人士,但不准補地價出售。
  • 16年後:業主可自行訂價及選擇買家,並經房屋局審核;若房屋局決定回購,將會按業主所訂價格,扣除折扣後回購單位作再次出售之用,而與原訂買家交易即告中止。否則,業主須支付補地價,然後完成交易。

而痛苦感覺又分幾種?

回覆 引用 TOP

房屋政策其實係一個好深奧嘅議題 同整體經濟命脈關係千絲萬縷 特別係香港咁多年以來都係靠地產同埋金融賭場 一有任何改動分分鐘要重新定立成個香港經濟體系發展同長遠目標

預期諗點去搞居屋 不如諗下點樣蠍揭止子人哋去炒賣樓宇 特別係攞住好多層樓收租嗰啲好過啦

係都攪廉租屋先啦,千幾銀一個月包管理和維修,應該加租100%減輕政府開支。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 NcubeG2 於 2021-1-5 06:43 PM 發表

房屋政策其實係一個好深奧嘅議題 同整體經濟命脈關係千絲萬縷 特別係香港咁多年以來都係靠地產同埋金融賭場 一有任何改動分分鐘要重新定立成個香港經濟體系發展同長遠目標

預期諗點去搞居屋 不如諗下點樣蠍揭止子人哋去炒賣樓宇 特別係攞住好多層樓收租嗰啲好過啦
唔使諗啦,睇吓邊啲係既得利益者先啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]