• 瀏覽: 48,441
  • 回覆: 1,825
  • 追帖: 50
2021/01/08更新

昨晚美股大爆,美倉23隻,3隻跌 BABA GLD Zoom,兩隻微升唔夠5% CRM GTBC(居然有佢份),其餘18隻全升5%或以上,根據過往經驗,美女疑似已開始進入最後牛三大直路了,升到你唔信,會幾時行完唔知,坐穩盡情享受最燦爛嘅煙花吧!不過留意,兩極化嘅牛三,揀錯股只會替人高興,盡量只拺強勢龍頭及一線尾個股

策略上應變,今日會賣出所有非核心港股(已剩無幾),準備加持部分美倉主力成員,A倉現金較多,亦會睇勢加倉

以上純粹個人斷估無痛苦及操作策略分享,並非任何推介,估中係奇蹟,風險自負

=================
祝各位院友新年快樂,2021年新一帖

2020年股市兩極化極之明顯,以市場計,美女獨領風騷破頂再破頂,阿爺破3年高位,唯有港股斯人獨憔悴,以個股計,新經濟股領放舊經濟股,基本上車尾燈都見唔到

2021展望,個人斷估美女大牛持續,之前曾擔心侵侵會發悔氣攪冧過市,不過似乎呢刻發生機會唔高了,但仍有不確定係拜登上台坐穩後會唔會有你估佢唔到嘅政策出台,到時再睇。疫苗全民接種的確有機會令舊經濟股重拾動力及新經濟股受壓,但個人認為既然「新常態」已形成,股市兩極化完全逆轉嘅情況斷估唔會出現,所以個人美倉仍會以新經濟股作為主力

個人極相信阿爺已進入健康牛狀態,年尾打壓巴巴都只係一貫家長式作風,暫時睇唔到有系統性轉向嘅端倪,個人A倉主力仍放係白馬股

帖友都知我已逐漸淡出港股,我自己覺得港股好難贏錢,呢兩年玩A股美股後感覺上相對易贏,個人認為捨難取易無謂再花太多時間係一個相比美女阿爺難玩咁多嘅市場了,未踏足嘅,認真諗諗吧!

係氣氛熾熱時衝入去追逐強勢股,捱下價在所難免,最重要點睇後市,放遠睇起碼最小一年,如果覺得美股大牛2021未完,咁短期捱一陣問題不大,我7月尾1400(拆細前)才開始買Tesla,當時已升咗好多及要捱價,半年後的今天如何?Tesla 已近700了(=拆細前3500),耐心等待,利潤係要用patpat坐返嚟

點都好,每個人不同,最重要找到配合自身性格操作模式又埋單賺到錢就得

以上係個人斷估無痛苦,啱睇請按一下「推」,覺得癈話請按“GG”

斷估無痛苦, 估錯係常識
2021年我個人相信呢幾個板塊仍非常火熱:

(1) 生物科技

呢個板塊的確好多股仍係燒錢無盈利階段,雖然我都完全睇唔明,不過女股神都明言未來必有股王出現,趨勢投機者嘅組合必備,既然自己唔識揀,我主力買ARKG唔駛煩,現時華爾街最人氣最強女股神幫你操盤,怕乜!?(不過港股B仔同阿爺嘅生科股我就真係唔太敢買)

(2) 電商平台

另一個我睇好嘅組合必備板塊,經過疫情催化,網購已成為不可或缺嘅生活一部分,就算疫情過去,習慣唔會完全返轉頭,結論係仍有錢途,主力Square,輔以Amazon Shopify Sea

(3) 電動車及無人駕駛

已演變成兵家必爭之地,連蘋果都要分一杯羹,都冇乜異議了,亦係趨勢投機組合必備,我主力押注Tesla,輔以Nio及人氣雷達股 LAZR VLDR

(4) 芯片

科技日新月異,芯片嘅競爭更為激烈,由於美方嘅打壓及強者愈強嘅殘酷,我只選世界龍頭以避開不必要風險,主力台積電(美TSM),輔以Nvidia ,有小量A兆易創新,另外亦留意返已賣走嘅ASML

(5) 環保新能源

久唔久就落鑊炒,近月亦極火熱,持有Array,想再加入一至兩隻,其中留意港2809

(6) 二線科網

美科網巨頭除蘋果及Amazon外近期都冇乜升勢,反而二線科技saas非常凌厲,持有Salesforce Zoom Fastly Docusign A用友網絡,積極留意買回Crowdstrike及港268

(7) 創新ETF

創新ETF成潮流,適合冇時間睇個股或者唔想煩,我主力ARKK ,近期亦小量入咗另一隻MOON試下,可以去發行商網站睇投資理念及十大持倉,如Ark基金更係連買賣紀錄都唔怕即日俾晒你睇同抄功課

我都有bitcoin相關野傍下身,小量持有GBTC

如果押住阿爺牛想更進取,不妨一試深創業板(已持有港3147)及滬科創板指數 (etf等待中)

(8) 醫藥股

我較喜歡醫療平台及個別專科,反而避開較大波幅嘅疫苗類,藥物研發風險較高,主力A恆瑞醫藥,輔以Telahealth A通策醫療,留意中有A片仔癀 VEEV 港1801 2269

(9) A白酒股及食品股

白酒係A股寒暑表,睇阿爺牛就冇理由唔買,主力倉A五糧液,輔以A酒鬼酒。食品股有A恆順醋業 海天味業

以上係所有個人斷估無痛苦,啱睇請按一下「推」,覺得癈話請按“GG”

斷估無痛苦, 估錯係常識
強帖留名

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 romeo 於 2020-12-31 06:44 PM 發表

2021年我個人相信呢幾個板塊仍非常火熱:

(1) 生物科技

呢個板塊的確好多股仍係燒錢無盈利階段,雖然我都完全睇唔明,不過女股神都明言未來必有股王出現,趨勢投機者嘅組合必備,既然自己唔識揀,我主力買ARKG唔駛煩,現時華爾街最人氣最強女股神幫你操盤,怕乜!?(不過港股B仔同阿爺嘅生科股我就真係唔太敢買)

(2) 電商平台

另一個我睇好嘅組合必備板塊,經過疫情催化,網購已成為不可或缺嘅生活 ...
除咗8同9,我持股同你大至相同。至於APPL 同AMZN ,我反而覺得佢哋蠢蠢欲動,所以最近加左倉

回覆 引用 TOP

支持羅兄

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2020-12-31 08:34 PM 發表

支持羅兄
多多姐

引用:
原帖由 奶醬多多 於 2020-12-31 08:34 PM 發表

支持羅兄
耶穌分身

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 徐晃 於 2020-12-31 09:31 PM 發表

多多姐

引用:
原帖由 泡龍 於 2020-12-31 09:35 PM 發表

做咩打9我

回覆 引用 TOP

新手報到

引用:
原帖由 coolzoo 於 2020-12-31 09:51 PM 發表

新手報到
cool sir

我輸爆光啦
新一年你有咩大計

引用:
原帖由 徐晃 於 2020-12-31 10:05 PM 發表

cool sir

我輸爆光啦
新一年你有咩大計
仲有咩邊味~~新一年祝你好運

引用:
原帖由 coolzoo 於 2020-12-31 10:25 PM 發表

6808 W 仲有咩邊味
被狠狠的傷害過

回覆 引用 TOP

tvb 個節目就係bilibili

回覆 引用 TOP

再反覆再睇, 我仍然對石油投下信心一票
國內成品油價格繼續調高, 對油股盈利有好大既積極作用

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]