• 瀏覽: 10,063
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
【快手上市】快手傳明年2月5日上市 目標估值3900億

新股IPO 18:26 2020/12/22 

▲ 內地媒體報道,短視頻平台快手擬於明年2月5日在香港上市。

內地媒體《36kr》引述消息人士報道,短視頻平台快手擬於明年2月5日上市,有承銷商透露,目標估值達500億美元(約3,900億港元)。快手上月正式向聯交所遞交上市申請,外媒早前報道快手香港上市目標估值500億美元,集資50億美元(約390億港元)。
報道又指,早前消息稱快手招股時間為明年1月4日至8日,但因快手在二級市場的認購「異常火爆」,各家券商排單量較多,是上市時間延遲的主要原因。
快手對消息不予置評。

快手有望成為「短視頻第一股」,根據初步招股資料,快手今年上半年平均日活躍用戶達3.02億,每位日活躍用戶日均使用時長超過85分鐘;平均月活躍用戶則達到7.76億。
快手在上市前投資者包括騰訊  (00700)  、紅杉資本、百度(美:BIDU)、淡馬錫、博裕資本、晨興資本等。騰訊在快手D輪、F輪融資中均有投資,目前持有快手21.57%股份,為快手最大機構股東。

熱賣及精選
All in

但唔係抖音先最多人用?

重搥

新股番曬嚟

吾好開口夾著脷就得

正呀,快d上

正野

引用:
原帖由 manhoman 於 2020-12-22 09:47 PM 發表

但唔係抖音先最多人用?
兩隻吾會差大遠

引用:
原帖由 pjbrown 於 2020-12-23 10:25 AM 發表

兩隻吾會差大遠
差得遠...我只係見到D明星成日用抖音...
都見唔到D人用快手
不過可能一樣照升 ....

引用:
原帖由 manhoman 於 2020-12-23 10:27 AM 發表

都見唔到D人用快手
快手有好多k0L 用嚟賣廣告, 所以個利潤好高

引用:
原帖由 manhoman 於 2020-12-23 10:27 AM 發表

都見唔到D人用快手
另外遲啲喜茶ipo上市, 呢隻都一定要抽, 國內最大奶茶商, 排隊要排半個鐘

allin

引用:
原帖由 pjbrown 於 2020-12-23 10:29 AM 發表

另外遲啲喜茶ipo上市, 呢隻都一定要抽, 國內最大奶茶商, 排隊要排半個鐘
耐雪呢咁?第二大?

快手,字節跳動必抽

字節100%倉搏盡

all in 

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]