• 瀏覽: 213,454
  • 回覆: 3,637
  • 追帖: 121
在深入了解收購上海儒意之前,必須同大家上一堂先:

負債表的基本解說
..........................................................................
2018年

資產 (銀行存款) $100
負債 $0
資產淨值(資產-負債) $100

實收資本 $100
累積總收益 $0
股東權益 (實收資本+累積總收益) $100
..…......................................................................

這是最最簡單版資產負債表。假設你銀行有$100,決定成立一間公司,哪麼果$100就係你嘅資本,而形式就係值$100的銀行存款。

喺2019年你將果$100走去買咗136股票,之後升咗10倍,咁你個資產負債表就變咗下面咁:
..........................................................................
2019年

銀行存款 $0
投資資產淨值 $1000
負債 $0
資產淨值(資產-負債) $1000

實收資本 $100
累積總收益 $900
股東權益 (實收資本+累積總收益) $1000
留意,資產淨值同股東權益係永遠相等。換句話說,股東權益係反映著股東手持著不同的資產及負債

呢個就係136嘅2019盤數,資產負債表。
留意嗰三個紅色圓圈,資產減負債等於權益

資產同埋負債都分成”流動”同”非流動”兩種。
通常流動的,係指一年內會有轉變嘅,例如現金,存貨,短期借貸(一年內要還)。其他如物業,固定資產,都算係非流動,唔容易變賣嘅。

你見136大部份都係現金,雖然係好事,但係浪費了機會成本,應該好好把握時間盡快善用

負債方面,主要係其他應付款項,對比起資產,其實好細,亦絕大部份都係短期的流動負債。

權益方面,喺會計上,通常會將佢分開幾個項目,但係其實你可以只需要睇股本,股份溢價同埋其他儲備一併看成為同股本。
累計虧損,就係歷史遺留落嚟一路累積嘅虧損,包括當年136仲係老千股嘅年代,所虧蝕嘅所有數字都包含在呢個數入面。
即係話咁多年來,股東總共投入左40幾億人仔做生意,但係總共蝕咗30幾億。結果剩低11億淨股本,而你睇返上邊資產同負債表,就睇到嗰11億嘅分配係啲乜嘢嘢。(即係15億資產及4億負債 —- 15-4=11)

好啦咁老千股通常點呃人呢?

通常老千A公司的大股東會同佢其他股東包括小股東講,搵到一盤好賺錢嘅生意,將來會賺好多錢。已經同嗰間B公司嘅老闆傾掂數,會用一個公平價值, (例如)10億現金買入該公司全部股份。通常B公司,根本冇任何值錢嘅資產,只有一啲睇起上嚟好吸引嘅概念,可能係一個Apps,又或者係一啲知識產權,程式的專利。

咁10億現金從何以來,可以係從A公司嘅銀行戶口現有嘅存款,又或者出新股集資。好啦,如果全部通過完成之後盤數會變成點呢?

正常來講,如果嗰一間被收購的公司,裏面有10億資產的,那些資產,就會分門別類加入去A公司的賬入邊,但是這是一間空殼公司,並沒有什麼資產,所以10億減去B公司的實際淨資產後就會將餘數放進去商譽或無形資產。

下圖只係借136來作幻想的比喻:

咁乜嘢係商譽或無形資產呢?其實係一個平衡數,係會計上用嚟平衡盤數。咁跟住落嚟嘅發展會係點樣樣呢?過多幾年公司管理層就會同大家講,生意唔好啊,之前收購嘅公司表現比當時嘅期望低好多,甚至可能會決定終止B公司嘅業務。咁樣,所謂嘅商譽就變得完全一文不值,要撇帳。所以通常會突然出現一大筆的虧損,呢個例子就會係10億。

所以大家所見到一般嘅老千公司,雖然帳面可能仍然好值錢,每一股的資產淨值,仲高過佢本身嘅股價,但係全公司大部份的所謂資產都係其實係一文不值的商譽或無形資產。

簡單講,商譽嘅產生,就係用公司嘅真資產買入一啲唔值錢的空殼所形成的,始終有一日要被撇帳。咁成件事邊個最得益呀,咁梗係B公司嘅舊老細啦。其實市面上有很多呢類型嘅公司,非常出名, 20年來,變身過三,四次,次次都係虧大本收場。

承接上一個post:

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29423584&utm_source=copy&utm_campaign=ios&utm_medium=share

熱賣及精選
115.4億股,每股0.3,即大概$30億人仔。因為全部以股代替現金,所以銀行存款並不會減少,而係股本將增加$30億。亦因為通告顯示,新收購公司的淨負債係$6千萬,我相信,股東權益不會多過2億,所以商譽將會達差不多28億。詳細要等應該136會披露被收購公司的詳細資料。

幸好今次收購完全不用拿$1現金,只係用股票代替,所以小股東的權利只被攤薄。但如果新公司帶來一定盈利,對小股東來説也是值得的。

收購價$30億(以股票代現金)若果每年溢利有1.5億,即PE大概20,即回報率都有5%。細心想一想,在完全0現金代價情況下,也挺不錯。

收購仲有一個好處,就係市帳率會由宜家嘅大約15跌落去5。

引用:
原帖由 鬧鐘筒 於 2020-12-13 12:41 AM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬧鐘筒 於 2020-12-13 12:40 AM 發表

負債表的基本解說
2018年

負債 $0

實收資本 $100
累積總收益 $0
.. ...
支持樓主

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬧鐘筒 於 2020-12-13 00:40 發表

負債表的基本解說
2018年

負債 $0

實收資本 $100
累積總收益 $0
.. ...
辛苦晒~ 撐 👍🏻👍🏻👍🏻

回覆 引用 TOP

筒叔好有心機,又學到野了,支持

回覆 引用 TOP

支持

回覆 引用 TOP

支持筒叔

回覆 引用 TOP

講咁多做咩呀都係呃人嘅股票呢隻係大家千祈唔好買小心打手

回覆 引用 TOP

好簡單邊有人咁詳細話畀你知呢隻股票好買呀咪即是派錢 又分析有又財務報表 大家千祈唔好買

粵港到頭頭是道就越危險

回覆 引用 TOP

之前波板有條傻仔bossini Bossini 就係買咗呢隻0.34全副身家買咗十萬蚊 佢又失業有輸咗六萬幾蚊波 諗住靠呢隻翻身 而家0.27啦 0.2見

引用:
原帖由 Kairiwong 於 2020-12-13 01:12 AM 發表

之前波板有條傻仔bossini Bossini 就係買咗呢隻0.34全副身家買咗十萬蚊 佢又失業有輸咗六萬幾蚊波 諗住靠呢隻翻身 而家0.27啦 0.2見
0.34先all in 怪得邊個
怪自己貪囉

引用:
原帖由 king1990cccc 於 2020-12-13 01:13 AM 發表

😂我都買左唔止10萬啦 但我仲贏緊
0.34先all in 怪得邊個
打手 會有啲唱紅臉有啲唱白臉 總之各位投資者越多人推介越多人附和就要 避忌啦 喇 好啦我 咀咒 之後就唔上嚟啦 輸死大家0.15見

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]