• 瀏覽: 6,293
  • 回覆: 41
  • 追帖: 2
幾年前由新界區搬到市區上蓋新樓(自置物業),以為新樓兼上蓋唔錯,點知自己忽略左留意社區。個社區太多公屋,環境一般,開始後悔當日太主觀太心急做錯決定。

南昌?

回覆 引用 TOP

惟有以交通方便來安慰自己,或者等十年八載後再搬屋啦

大家有無試過換樓後後悔或不適應新地區?

引用:
原帖由 明珠藍 於 2020-12-4 08:59 PM 發表

幾年前由新界區搬到市區上蓋新樓(自置物業),以為新樓兼上蓋唔錯,點知自己忽略左留意社區。個社區太多公屋,環境一般,開始後悔當日太主觀太心急做錯決定。
啟德荒村?

引用:
原帖由 明珠藍 於 2020-12-4 08:59 PM 發表

搬返大西北

引用:

識揀當然住大西北港鐵站樓,地方可以住大啲,搭西鐵岀市區又快又方便,環境好過市區多多聲,樓下大大個商場,宜家一田大減價,可以日日落去入貨。

引用:
原帖由 明珠藍 於 2020-12-4 09:53 PM 發表

惟有以交通方便來安慰自己,或者等十年八載後再搬屋啦

大家有無試過換樓後後悔或不適應新地區?
我本身住公屋,平時搭地鐵返工或出街只要10-15mins 車程,今年上左車,新屋同公屋距離兩個地鐵站,仲要有一個站要轉車,起轉車站等車除時無5mins ,所以由公屋去新屋連埋搭車加行路要成30mins ,非常不方便,而新屋都較遠,返工搭地鐵搭車要成20mins 車程,連埋行路加等車要成35mins 先可以返到公司

我公屋果度好多野食,有次病左,唔想食飯,想食麵或足,但點知新屋果度無咩野食,當時寧願搭車返公屋度食野,所以好難想像好似日出康城咁,只得一個大型商場,起病到暈下暈下的情況下,又要換衫,起個商場入面行咁多路先到餐廳有得食

其實我新屋和公屋都係九龍,平時搭地鐵返工或出街,車程都唔駛20mins ,所以我好難想像d 人住荃灣和康城,佢地搭車出街要花30-45mins ,仲未計等車和行路的時間,元朗更加唔好講,但d 人又係咁住,所以都係睇習慣

引用:

多數人買左啟德荒都會後悔的。

回覆 引用 TOP

元朗送到唔敢要!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2020-12-4 11:25 PM 發表

我本身住公屋,平時搭地鐵返工或出街只要10-15mins 車程,今年上左車,新屋同公屋距離兩個地鐵站,仲要有一個站要轉車,起轉車站等車除時無5mins ,所以由公屋去新屋連埋搭車加行路要成30mins ,非常不方便,而新屋都較遠,返工搭地鐵搭車要成20mins 車程,連埋行路加等車要成35mins 先可以返到公司

我公屋果度好多野食,有次病左,唔想食飯,想食麵或足,但點知新屋果度無咩野食 ...
唔係呀嘛?荃灣周圍都係食肆,拍得住旺角,你幾多年冇去過

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2020-12-5 01:43 PM 發表

唔係呀嘛?荃灣周圍都係食肆,拍得住旺角,你幾多年冇去過
我住市區,搭地鐵唔駛10mins 就去到旺角
點解我要去荃灣?貪荃灣夠遠?

啟德?

回覆 引用 TOP

區域系好緊要,窮區好難賣出及租出一大洋都要減,富區不講價出入。

回覆 引用 TOP

其實有D巿區生活未必方便啱自己,正如人人話港島區正,但我唔會中意。
物價貴一大截,民生小店又唔多,唔通日日去買名牌咩,呢D唔係一般人需要的,又唔係個個港島番工。相反,有人介意但我唔介意公屋多,因為公屋多既地方先多休憩設施,同買野食野又多選擇又抵。

當然有好多人唔中意嫁,因為真係雜好多,所以買樓自住必須了解清楚。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 norman001 於 2020-12-4 23:25 發表

我公屋果度好多野食,有次病左,唔想食飯,想食麵或足,但點知新屋果度無咩野食 ...
唔好玩啦,荃灣咁方便你都話難想像,基本上生活配套荃灣都齊晒又平又多選擇,行落樓下就有,洗咩搭車去旺角呢?

係間中有D野旺角係抵D齊D,但一般荃灣人需要特別出旺角買野既時間真係唔多。何況間中要去一次,都係半個鐘到姐。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]