• 瀏覽: 8,670
  • 回覆: 126
陳肇始話,最快半年內全民免費接種,但三百萬人會提早種
等半年後全港人都種了疫苗,個樓價恐怕已升到顛

我們分三段來預料

1. 第一階段: 十二月至一月,大家開始消化疫情過去消息,樓價企穩並開始向上,各區出現零星破頂

2. 第二階段:一月至三月,由於已有疫苗,好多鋪頭唔會執,會堅持捱下去,經濟複蘇,刺激更多人買樓,這個階段是快升期,估計ccl超過200

3. 第三階段:已開始老弱殘和醫護人員接種,社會氣氛急轉,積壓二年購買力火山爆發,要貨唔要錢,樓市進入顛升,至明年底升45%

明年底預測有錯,或預測少了,我小王妃就唔再上來。

45%太誇張,我估頂盡15%

引用:
原帖由 peterchan199411 於 2020-12-3 12:23 AM 發表

45%太誇張,我估頂盡15%
我的理據是根據03年和08年經歷

03年沙士完,一年內升45%
09年金融風暴完,09年一年內升45%

引用:
原帖由 麻辣小王妃 於 2020-12-3 12:26 AM 發表

但係今次疫情跌得幾%,回彈幅度都會相應減少。不過講真,升就一定升,真係有買襯早。

引用:
原帖由 peterchan199411 於 2020-12-3 12:37 AM 發表

但係今次疫情跌得幾%,回彈幅度都會相應減少。不過講真,升就一定升,真係有買襯早。
你唔記得一個重要因素
今次海量印了「無限銀紙」
銀紙如廢紙,個後果仲未出現
銀紙廢紙化後,你覺得個樓價只升15%反映?

引用:
原帖由 麻辣小王妃 於 2020-12-3 12:26 AM 發表

有道理

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2020-12-3 12:49 AM 發表

有道理
積壓兩年購買力一旦爆發,唔係講笑

引用:
原帖由 麻辣小王妃 於 2020-12-3 12:51 AM 發表

積壓兩年購買力一旦爆發,唔係講笑
谷底大反彈,要坐穩

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2020-12-3 12:56 AM 發表

谷底大反彈,要坐穩
個市場氣氛可以一日逆轉,早兩個月落錯車的大件事了。

引用:
原帖由 麻辣小王妃 於 2020-12-3 01:01 AM 發表

個市場氣氛可以一日逆轉,早兩個月落錯車的大件事了。
未上車嘅 只能夠望梅止渴, 劃餅充飢

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2020-12-3 01:03 AM 發表

未上車嘅 只能夠望梅止渴, 劃餅充飢
未上車要加油,現在林鄭plan好簡單

引用:
原帖由 麻辣小王妃 於 2020-12-3 12:44 AM 發表

你唔記得一個重要因素
今次海量印了「無限銀紙」
銀紙如廢紙,個後果仲未出現
銀紙廢紙化後,你覺得個樓價只升15%反映?
個市旺,真係停唔到
個個轉按,加租,再買野/投資,成個市場旺起來

引用:
原帖由 麻辣小王妃 於 2020-12-3 12:18 AM 發表

陳肇始話,最快半年內全民免費接種,但三百萬人會提早種
等半年後全港人都種了疫苗,個樓價恐怕已升到顛

我們分三段來預料

1. 第一階段: 十二月至一月,大家開始消化疫情過去消息,樓價企穩並開始向上,各區出現零星破頂

2. 第二階段:一月至三月,由於已有疫苗,好多鋪頭唔會執,會堅持捱下去,經濟複蘇,刺激更多人買樓,這個階段是快升期,估計ccl超過200

3. 第三階段:已開始 ...
現階段,笨人買樓,聰明人買金融投資產品

免責聲明:
請看本帖“價值投資,悶股也收成” 第一頁 #1
http://finance.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=24709372&extra=&page=1
升10-15%

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 66infinity 於 2020-12-3 01:57 AM 發表

現階段,笨人買樓,聰明人買金融投資產品
金融又收多件傻仔皮

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]