• 瀏覽: 23,581
  • 回覆: 195
  • 追帖: 5
已搬,想佢交收鎖匙按金,佢唔覆唔理。據我所知佢已賣出單位,買家一個月後才到。而家係咪去小額入紙先?

引用:
原帖由 doradora11 於 2020-12-1 06:50 PM 發表

已搬,想佢交收鎖匙按金,佢唔覆唔理。據我所知佢已賣出單位,買家一個月後才到。而家係咪去小額入紙先?
入啦,等咩?

業主咁勇……
如果你賴死唔走新業主會點……

引用:
原帖由 doradora11 於 2020-12-1 06:50 PM 發表

咪傻啦!追唔到既,知道區賣左樓應該住夠時間先走,仲交租俾區真係傻,你依家想穩區個人都難無話區地址啦!仲怎樣小額追,仲有鑰匙就入屋拆晒D值錢野走,無值錢野就拆埋間屋先走,買幾斤水泥買袋沙開好之後塞晒區D主要去水候位,D電位全部剪晒D暗位,就算新業主裝修都起碼要用多一大夠錢先掂

引用:
原帖由 C2. 於 2020-12-1 07:47 PM 發表

咪傻啦!追唔到既,知道區賣左樓應該住夠時間先走,仲交租俾區真係傻,你依家想穩區個人都難無話區地址啦!仲怎樣小額追,仲有鑰匙就入屋拆晒D值錢野走,無值錢野就拆埋間屋先走,買幾斤水泥買袋沙開好之後塞晒區D主要去水候位,D電位全部剪晒D暗位,就算新業主裝修都起碼要用多一大夠錢先掂
唔好客氣送嘅。

回覆 引用 TOP

睇下邊個先下手為強, 梗係最後嗰兩個月以按代租㗎啦

買包炭喺加gas爐準備定BBQ啲嘢上去單位再約業主傾交屋嘅嘢喇

追新業主啦!

[必須履行租約 最驚租霸
連租約單位涉及租客,有許多細節不能掉以輕心。高力國際亞洲區估價及諮詢服務部副常務董事張翹楚表示,買一個連租約盤,新業主須有心理準備要等待租約完結後,才能搬入單位。

他續指,新業主首要留意的是生約期何時開始,若然已屆生約期,就可以向租客提出提早終止租約,以盡早取回單位。由於新業主必須履行現有的租約,最怕的情況是遇上租霸。

向原業主索取租客按金
此外,美聯梁仲維表示,買家亦要記得向原業主索取現租客預繳的按金,及差餉物物業估價署的申報書(即「CR109表格」),以便重新訂立協議,為承接單位後遇租務爭拗時作出保障。]

https://orientaldaily.on.cc/cnt/finance/20180324/00205_003.html

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C2. 於 2020-12-1 07:47 PM 發表

業主欠你,你就對新業主出氣,利害

引用:
原帖由 JAMESBROWN 於 2020-12-1 07:33 PM 發表

入啦,等咩?
好的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pinkyn 於 2020-12-1 07:37 PM 發表

業主咁勇……
如果你賴死唔走新業主會點……
佢可能爆門換鎖,唔奇

引用:

我有佢身份證號碼,可以去物業查冊找佢地址,是嗎?

引用:
原帖由 你性土論 於 2020-12-1 07:56 PM 發表

買包炭喺加gas爐準備定BBQ啲嘢上去單位再約業主傾交屋嘅嘢喇
佢唔會出現架啦,佢似有心唔想交收同退錢

引用:
原帖由 doradora11 於 2020-12-1 08:10 PM 發表

我有佢身份證號碼,可以去物業查冊找佢地址,是嗎?
租約上面有佢地址

引用:
原帖由 JAMESBROWN 於 2020-12-1 08:18 PM 發表

租約上面有佢地址
租約係出租物業個地址,唔係佢本人住址麻

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]