• 瀏覽: 10,037
  • 回覆: 91
  • 追帖: 3
本主題由 miss5 於 2020-12-4 11:12 AM 關閉
只有1千萬或以下既樓,銀行先按得高成數,
所以好多AA都會叫個客,如層樓要1200萬,就抽200萬另上支票俾業主
買賣合約就寫1千萬

所以淡友唔洗自我感覺良好,點解咁多千萬樓低過估價出售

確有此事

咁做合法?

引用:
原帖由 yubari 於 2020-12-1 05:26 PM 發表

咁做合法?
https://www.hk01.com/01偵查/552002/林鄭plan-990至1000萬成交急增-施永青估約千萬樓價70-或造假

中原集團創辦人施永青表示在1,000萬至1,050萬的買賣價,估計有70%的交易可能造假,將買賣合約壓低至1000萬元成交,私下交收餘額。今年首10月600萬至1,000萬的住宅成交量逾兩萬宗,較去年同期多近1,200宗,當中有逾1,400宗的二手住宅成交價介乎990萬至1,000萬元,較去年同期多1.9倍。
記者翻查8至10月990萬元至1,000萬元的二手住宅成交,發現至少有20宗成交價較銀行估值低,最多更低至三成。施永青表示,成交價仍可較銀行的保守估值低兩至三成購入是「超荀價」。

可能造假可能造假可能造假

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   

回覆 引用 TOP

如果買家唔比咁點??
on9 AA 比差價?

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   
賣家撻訂,張2M支票唔退,買家點算!

引用:
原帖由 kokoko 於 2020-12-1 06:02 PM 發表

一般都簽必買必賣

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-12-1 05:07 PM 發表

所以好多AA都會叫個客,如層樓要1200萬,就抽200萬另上支票俾業主
買賣合約就寫1千萬

差幾十萬都可能咁做嘅,當俾多少少上期。 大拿拿二百萬就冇咩可能啦,一個唔好彩上唔到會買家要撻訂點算?

兩成同五成首期都係差三百萬首期啫。

唔系可能做假,是犯了行使假文件罪

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-12-1 05:07 PM 發表

買賣合約就寫1千萬

製造虛假交易,犯法架,要坐監架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kokoko 於 2020-12-1 06:02 PM 發表

梗系報官啦,到時買家、賣家加埋個aa,一齊入去坐監

有懷疑個案,但不表示合法喎

相熟AA 話最高見過6O萬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lonely_wanderer 於 2020-12-1 06:27 PM 發表

有懷疑個案,但不表示合法喎
主要因有一千萬樓上,好難有搵買家接,特別上車一兩房,所以賣家有心樓賣的話,平小小賣左佢

aa為左幾皮傭(純袋),做犯法野,一坐就幾年,根本無aa肯做!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]