• 瀏覽: 5,666
  • 回覆: 38
呢棟二手樓海灣花園都算犀利,成年都有升無跌

雖然爆發第四波疫情,惟樓價沒有因此大跌,個別屋苑更錄高價成交,買賣氣氛仍盛,部分用家更趁機賣樓,套現資金離場。值得留意的是,有業主六年前到荃灣置業,及至近期賣樓,帳面勁賺逾八成,成功「細屋換大屋」。

中原李建華說,買家入市態度積極,最近更錄「串燒」成交,一名海濱花園業主沽出自住兩房單位,隨即換入毗鄰的海灣花園三房海景單位。代理說,該業主先賣出荃灣海濱花園6座中層D室,實用面積422平方呎,兩房間隔,向內園,剛以585萬元易手,實用呎價13,863元,持貨6年,帳面勁賺265萬元,物業期內升值83%。
該業主賣出單位後,同日即拍板以745萬元,購入毗鄰海灣花園4座中層E室,單位實用面積566平方呎,三房一廁間隔,享海景,原叫價768萬元,終減價23萬元。

https://inews.hket.com/article/2812226/【買樓理財】置業6年 靠「樓換樓」致富 細屋搬大屋 兼享靚海景

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-12-1 11:12 AM 發表

呢棟二手樓海灣花園都算犀利,成年都有升無跌

雖然爆發第四波疫情,惟樓價沒有因此大跌,個別屋苑更錄高價成交,買賣氣氛仍盛,部分用家更趁機賣樓,套現資金離場。值得留意的是,有業主六年前到荃灣置業,及至近期賣樓,帳面勁賺逾八成,成功「細屋換大屋」。

中原李建華說,買家入市態度積極,最近更錄「串燒」成交,一名海濱花園業主沽出自住兩房單位,隨即換入毗鄰的海灣花園三房海景單位。代理說, ...
恭喜換樓成功,但四百幾呎換五百幾呎似乎換得唔夠抵,一來一回洗費都唔少嘢,換大多少少會抵俾啲

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛
引用:
原帖由 stevenhendry 於 2020-12-1 03:24 PM 發表

恭喜換樓成功,但四百幾呎換五百幾呎似乎換得唔夠抵,一來一回洗費都唔少嘢,換大多少少會抵俾啲
唔係我唔洗恭喜

睇得出賣家係喜好果邊環境,因為海灣同海濱只係一路之隔,而佢本身海濱單位係內園景,海濱內園已極度殘舊,加上入面管理充滿問題佢想原位置換好D,的確轉去向海既海灣花園係最好選擇價格亦唔算好貴

引用:
原帖由 oncconcchk 於 2020-12-1 03:33 PM 發表

唔係我唔洗恭喜

睇得出賣家係喜好果邊環境,因為海灣同海濱只係一路之隔,而佢本身海濱單位係內園景,海濱內園已極度殘舊,加上入面管理充滿問題佢想原位置換好D,的確轉去向海既海灣花園係最好選擇價格亦唔算好貴
我都覺得果邊環境好好,性價比亦高,但如果換樓可能再換大少少例如6百呎有2個廁所,會比較長遠啲,反正都係一筆洗費咁解啫

風箏有風, 海豚有海
我存在在, 我的存在
所以明白, 所以離開
所以不再, 為愛而愛

回覆 引用 TOP

致富係笑話,但窮人真的可以換樓了

回覆 引用 TOP

樓係要換番來

不過我個人就中意買多間, 不用住咁好

回覆 引用 TOP

又有尊業人仕話失業率會去到雙位數字,坐穩呀!

荃灣傳統豪宅真係好勁

回覆 引用 TOP

六年升83%,完全跑贏荃西假豪宅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 異域存在了達人 於 2020-12-1 06:11 PM 發表

又有尊業人仕話失業率會去到雙位數字,坐穩呀!
佢話你又信

回覆 引用 TOP

唔換麗城?可換大d

海灣花園係唔係有次升降機意外果都?

------------------------------------
免責聲明: 本人於香港討論區發表的所有文章,圖片、聲音、影片、超連結或其他,純屬吹水/九嗡, 絕不可以做為任何投資或買入賣出之參考。所有投資買賣須自行決定,自行負責。
引用:
原帖由 easywin 於 2020-12-1 06:42 PM 發表

海灣花園係唔係有次升降機意外果都?
係,好危險

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 人之初大大 於 2020-12-1 06:42 PM 發表

唔換麗城?可換大d
換吾起

回覆 引用 TOP

北京政府,該找香港政府 房屋政策官員問責!

推升住宅樓價,
完全沒有創造 社會生產價值,
卻製造出一連串 社會貧窮問題!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]